25 Kasım 2024
  • Bursa7°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara2°C

TÜP BEBEKTE YENİ YÖNTEM

"Mitoscore" adı verilen yöntem, çocuk sahibi olmak isteyen aileler için umut oldu.

Tüp bebekte yeni yöntem

01 Temmuz 2016 Cuma 18:07

Türkiye'de ilk kez uygulanmaya başlanılan ve "Mitoscore" adı verilen yöntem, çocuk sahibi olmak isteyen aileler için umut oldu. Yöntem yüzde 80'lere varan başarı sağlıyor.

Yöntemin ilk hastalarından biri, Amerika'da yaşayan 3 yıllık evli 32 yaşındaki Feride Ayça Altuntoprak oldu. İlk gebeliği doğal yollardan elde eden Altuntoprak'ın bu sevinci uzun sürmedi. Bebeğin kalp atışları duyulmayınca gebelik sonlandırıldı. Anne olmak için tedavisine bir süre daha Amerika'da devam eden genç anne adayı, sonuç alamayınca İstanbul'un yolunu tuttu.

TEKRARLAYAN DÜŞÜKLERE MİTOSCORE'LU ÇÖZÜM

Yaklaşık 6 ay önce eşiyle birlikte İstanbul'a gelen Ayça Altuntoprak Prof. Dr. Mustafa Bahçeci'nin kapısını çaldı. Altuntoprak'ı muayene eden Prof. Dr. Mustafa Bahçeci, "Yaptığımız incelemelerde Ayça Altuntoprak'ta tekrarlayan düşük problemi ve yumurta rezervinde azalma tespit ettik. Ayrıca rahim içinde de NK yani natural killer dediğimiz doğal öldürücü hücrelerde de artış tespit ettik. Bunun tedavi edilmemesi düşüklerin tekrarlamasına neden olabilirdi. Biz de bu yüzden uyguladığımız serumlarla önce bu problemi ortadan kaldırdık hem de doğru embriyoyu yani enerjisi en yüksek embriyoyu transfer ettik." dedi.

MİTOSCORE İLE YÜZDE 80 BAŞARI

Türkiye'de ilk kez yaklaşık 7 aydır kullanılmaya başlanan Mitoscore yöntemi ile yüzde 80 oranında başarıya ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Bahçeci, "İlk tüp bebek uygulamalarından yakın bir süre öncesine kadar gerçekleştirdiğimiz tedavilerde embriyoların yüksek gebelik oluşturma ihtimali olanlarını şekillerine yani mikroskop altındaki görüntülerine bakarak seçmeye çalışıyorduk. Daha sonra genetik bilimin ilerlemesine bağlı olarak dış görünüşüne göre seçilmiş embriyoların kromozomal yapılarına da bakmaya ve genetik olarak seçim yapmaya başladık. Bu şekilde gerçekleştirilen tedavilerde başarı oranlarını bazı hasta gruplarında yüzde 70'lere kadar çıkarabildik fakat halen yüzde 30'luk bir grupta bilmediğimiz başka nedenlere bağlı başarısızlık veya düşükler yaşayabiliyoruz. Son dönemlerde genetik araştırmalar kromozom bozukluklarının yanında hücrenin enerji kaynağı olan mitokondriler üzerine de yoğunlaştı ve embriyonun mitokondriyel DNA miktarına bakmaya başladık" diye konuştu.

Embriyolar arasında uygulanan bir sınavı andıran "Mitoscore" yönteminin tüp bebek tedavisinde önemli bir adım olduğunu belirten Prof. Dr. Bahçeci, "Çünkü bu yöntem ile hem doğru ve enerjik embriyo seçiliyor hem de gebelik kaybının önüne geçilebiliyor. Prof. Dr. Bahçeci; "Tabiri caizse enerji üretim kapasitesi en sağlıklı embriyolar "beni seç" diyerek bize kendini gösteriyor, el kaldırıyor. Bunun yanında genetik testten geçip sağlıklı olarak tespit edilen fakat "mitoscore" testi sonrası enerji üretim kapasitesi düşük bulunan embriyoların da rahme tutunma şansının beklenenden düşük olduğunu veya düşükle sonuçlanabileceğini öngörebildiğimiz için, testin tanısal ve tedavi başarısını önceden tahmin edebilme bakımından da çok faydasını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Yöntemin dünyada son birkaç yıldır sadece birkaç ülkede uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Bahçeci; "Bazı hastalarımız diyor ki tek embriyo ile şansımız düşük olur birden fazla embriyo nakledin. Biz onlara artık bunun gerekli olmadığını belirtiyoruz. Bu yöntem sayesinde tek embriyo ile de aynı şansı elde ediyoruz" dedi.

3 YIL SONRA ANNELİK HEYECANI

Mitoscore yöntemi ile elde edilen gebelikte 4. ayına kadar sağlıklı bir şekilde gelen anne adayı Feride Ayça Altuntoprak ise kız bebek beklediğini söyleyerek, "Bebeğimin kalp atışlarını duymak gerçekten çok istediğim bir şeydi. Ultrasona her gelişimde bebeğimi göreceğim için heyecanlanıyorum. İlk denemede genetik sonuçlar çok iyi çıkmadı ama ikinci denemede enerjik embriyonun yerleştirilmesiyle hamile kaldım. Şimdi 4 aylık hamileyim ve bebeğime kavuşmak için gün sayıyorum. Bir an önce ona kavuşmak, sarılmak ve her annenin istediği gibi sağlıkla kucağıma almak istiyorum" sözleriyle heyecanını anlattı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam