25 Nisan 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara20°C

KRONİK PELVİK AĞRI SENDROMU NEDİR?

Daha çok kadınlarda görülüyor....

Kronik pelvik ağrı sendromu nedir?

30 Ocak 2023 Pazartesi 14:38

Kronik pelvik ağrı birden fazla rahatsızlığa bağlı olarak meydana gelebiliyor.Daha çok kadınlarda görülüyor.Üroloji Uzmanı Op.Dr.Muharrem Murat Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Kronik Pelvik Ağrı Sendromu Nedir? 

Kronik pelvik ağrı, 6 ay veya daha uzun süren, tıbbi olarak pelvik bölge olarak adlandırılan, göbeğin alt bölgesinde sırtta bel altında  hissedilen ağrıdır. Genelde kadınlarda olur nadiren erkeklerde olur. Genellikle kramp ve kas kasılması tarzı, kronik ağrılarla meydana gelir. Bu ağrılar kalça kısmına ve sırtın arkasına kadar yayılım gösterebilir. Bu sorun kişilerde zihinsel, psikolojik ve fiziksel yıpranmalara neden olarak yaşam kalitesini  bozar.

Tetikleyici Faktörler

Ağrı, bazı gazlı, alkollü yiyecek ve içeceklerle artabilir. Başta kafeinli içecekler ( kahve, çay, mate çayı,yeşil çay gibi... ), asitli içecekler ve alkollü içecekler mesaneyi tahriş ederek pelvik ağrıyı tetikler. Ayrıca acılı, baharatlı yiyeceklerin mesaneden, idrarla atılan kimyasal maddeleri nedeniyle şimik - kimyasal etki nedeniyle sistit ve prostatiti tetikler.

Kronik Pelvik Ağrıları Sebepleri Arasında;

Fibromiyalji, psikolojik faktörler, şiddetli regl ağrıları, ağrılı mesane sendromu, Pelvik inflamatuar hastalıklar, yumurtalık kisti, rahim kalınlaşması, idrar torbasının iltihaplanması, kronik idrar yolu enfeksiyonu, üretral sendrom gibi... isimlendirilen şikayetler toplulukları etkendir.

Ürolojik Kronik Pelvik Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bazen prekanseröz grupda adlandırılan skuamöz metaplazi yapan lökoplaki adacıkları, kronik sistit sonucu oluşur ve bu alanların yakılması ile hasta rahatlar. İlerde nadirende olsa tümöral kanseröz lezyonlar oluşabilir.Tanıda sistoskopik inceleme, ürodinam, mesane fonksiyon değerlendirilmesi yapılmalıdır. Manyetik koltuk ve eswt hastaların ağrılarını geçirebilen yöntemlerdir. Mesane içi ozon uygulamaları, Pretibial sinir stimulasyonu SANS, akupunktur, elektroakupunktur, refleksoloji, fitoterapi,  homeopatik uygulamalar hastanın tedavisinde tamamlayıcı yöntemlerdir

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam