ENGİNARI SAKLAMAK İÇİN ÖNERİLER
Enginarı yapraklarıyla tüketirseniz!

28 Mayıs 2021 Cuma 15:04
İlkbaharın sağlık deposu olarak öne çıkan sebzelerinden biri enginar… Çoğunlukla, yeşil yeşil yapraklar arasına saklanmış ‘enginar kalbi’ olarak adlandırılan, çanak şeklindeki etli kısmı tüketilse de, yaprakları da ayrı birer şifa kaynağı. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Kangar, kenger, sinar olarak da bilinen, karaciğer dostu olan enginar; kalpten kansere birçok hastalığa karşı korunmamızda destek sağlıyor. Ayrıca sağlıklı bir diyet dostu olarak karşımıza çıkıyor. Enginarın yapraklarını da tüketerek, içeriğindeki A, C, B, D ve E vitaminleri ile bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Enginar, her ne kadar ilkbahar-yaz döneminin sebzesi olsa da uygun saklama koşulları ile sağlandığı takdirde ilk günkü tazelik ve lezzeti ile her mevsimde tüketilebilir. Ancak potasyum içeriği ve vücuttan su atıcı etkisi nedeniyle böbrek hastalığı olanların kontrollü bir şekilde tüketmesi gerekiyor” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu, enginarın sağlığımıza faydalarını ve baharın bu sağlık deposu sebzesinden kışın da faydalanabilmek için saklama koşullarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Karaciğeri temizliyor
Antioksidan içeriği (sinarin ve silimarin) ve safra salgısına katkısı ile karaciğerin temizlenmesinde ve toksinlerden arınmasında etkilidir. Bu etkisi ile karaciğer yağlanması tedavisinde de önemli bir yere sahiptir.
İyi kolesterolü yükseltiyor
Yapılan bazı çalışmalar; enginarın iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltmeye ve luteolin isimli antioksidan sayesinde kötü huylu (LDL) kolesterolün oluşumunu engellemeye fayda sağladığını gösteriyor.
Bağışıklığı güçlendiriyor
Enginar; içeriğinde yüksek miktarda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri barındırıyor. Zengin mineral ve vitaminleriyle bağışıklığı güçlendiriyor.
Kan basıncını dengeliyor
İçeriğindeki potasyum ve damar genişlemesini sağlayan enzimi aktive etme özelliği ile kan basıncını düşürmede ve dengelemede fayda sağlıyor.
Sindirimi düzenliyor
Diyet lifleri ve prebiyotik inülin açısından oldukça zengin bir besin olması nedeniyle bağırsak fonksiyonlarını düzenliyor, yararlı bakterilerin beslenmesini sağlayarak bağırsak florasını düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kansere karşı koruyor
Quercetin, silimarin, gallik asit gibi çok çeşitli antioksidanlar içeren enginar; bu özellikleri sayesinde düzenli tüketildiğinde vücudun kansere ve daha pek çok kronik hastalığa karşı korunmasına katkı sağlıyor.
Kilo vermeye yardımcı oluyor
100 gramının yaklaşık 50 kalori ve karbonhidrat içeriğinin de düşük olması nedeniyle kilo verme/koruma, sağlıklı beslenme sürecinde diyetlerin önemli bir parçasıdır.
Enginarı saklamak için altın öneriler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu “Enginarı her mevsim tüketmek istiyorsanız en uzun süre tutabileceğiniz yer buzluk/derin dondurucu olacaktır. Bunun için temizleyip ayıkladığınız enginarları öncelikle limonlu suda bekletmelisiniz ki kararmasın. Sonrasında kaynamış tuzlu suyun içerine 2 dakika kadar bir süre atın. 2 dakika sonunda çıkarıp buzun içerisine koyun, bu işlemler enginarın buzluktaki ömrünü uzatacaktır. Buzda en fazla 1 dakika duran enginarları kurulayıp hava almayacak poşet/kaplara yerleştirip buzluğa/derin dondurucuya yerleştirin.” diyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış