08 Eylül 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

YAZ TATİLİNİZ KABUSA DÖNMESİN

Çocuklu tatilde dikkat edilmesi gerekenler!...

Yaz tatiliniz kabusa dönmesin

12 Temmuz 2024 Cuma 14:15

Yaz tatilinin sevincini en çok çocuklar yaşıyor, fakat ailece gidilen yaz tatillerinin keyifli bir anıya dönüşebilmesi için çocukların sağlığına dikkat etmek gerekiyor.

Yıllık izinlerin en çok kullanıldığı yaz tatilinin doyasıya yaşandığı günlerdeyiz. Maaile tatil yolculukları yaz boyunca devam ediyor. Yaz tatili yetişkinler için iş hayatının yoğunluğundan uzaklaşıp dinlenmek ve yenilenmek demek olsa da tatilin tadını en çok çocuklar çıkarıyor. Ancak tatile çıkan çocuklu ailelerin bu eğlenceli dönemde, yazın tadını çıkarırken çocuklarla ilgili bazı konulara dikkat etmesi büyük önem taşıyor.

Aile Hekimliği Uzmanı Dr. İyigün Gedik, deniz ve güneşle birlikte bol bol dondurma yemenin çocuklar için oldukça cazip göründüğünü, fakat bu keyfin kaçmaması için dikkat olunması gerektiğini belirtti ve ekledi:

“Yetişkinler için de oldukça tehlikeli olabilen güneş yanıkları cildi daha hassas olan bebek ve çocuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardandır. Güneş yanıklarından korunmak için güneş ışınlarının en dik geldiği saatler olan 10:00-16:00 arasında direkt güneş maruziyetinden korunmak gerekir. Uzun kollu, ince kıyafetler tercih edilmeli, şapka ve gözlük takılmalı ve 2-3 saatte bir olacak aralıklarla güneş koruyucu krem sürülmelidir. Güneş koruyucunun en az 30 SPF (güneş koruma faktörü) içermesi ve deniz- havuz sonrası yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Deniz keyfi bittikten sonra dondurma zamanı gelir. Çocukların severek tükettiği dondurmaların hijyenik koşullarda hazırlanmış olmasına ve ölçülü tüketimine özen gösterilmelidir. Ayrıca sıcak havalarda tüketilecek diğer gıdaların da hızlı bozulma ihtimali düşünülerek tercih edilmeli, beklemiş gıdalardan kaçınılmalıdır.”

Yaz aylarında çocuklarda kusma ve ishal ataklarının da sık görüldüğüne dikkat çeken, Uzm. Dr. İyigün Gedik, “Bu gibi durumlarda zaten sıcak havanın etkisiyle hızlı su kaybeden çocuklar için hastanede tedavi gerekebilir. Kusma ishal durumları geliştiğinde çocukların yakından izlenmesi ve vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması önem kazanır.

Asitli ve şekerli içecekler de sıcak havayla birlikte popülerlik kazanır. Bu içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması ve çocukların yeterli miktarda su tüketmesi yaz aylarının sağlıklı geçirilmesinde etkili olacaktır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri