YARDIM ALMADAN DİYET YAPMAYIN
Yanlış diyet sonrası yaşanan sağlık sorunları sıkça gündeme geliyor...
24 Temmuz 2023 Pazartesi 13:59
Yapılan araştırmalar, diyet yapanların yarısının uzman önerilerini dikkate alırken, bir diğer yarısının ise internette yaygın olarak paylaşılan diyet programlarına yöneldiğini gösteriyor. Bu programlar ilk başta hızlı kilo vermenizi sağlasa da bir süre sonra daha büyük problemlerin kapısını aralıyor.
Diyetisyen Cansu Bilioğlu, son dönemde sıkça gündeme taşınan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan bilinçsiz diyet uygulamaları ile ilgili: ‘’Tartıda günlük olarak kilo kaybını görmeniz sizi mutlu edebilir ancak burada kaybettiğiniz şey size zarar veren yağ dokuları değildir. Vücudunuzu ayakta tutan ve enerjik olmanızı sağlayan kas dokularıdır. Kişi, ilk başta bunu fark edemeyebilir ve hızlı diyetin bir sonucu olarak görebilir. Fakat zaman içerisinde ortaya çıkan aşırı sinirlilik hali, göz altı morlukları, cilt ışıltısının kaybolması gibi durumlar daha ciddi sağlık sorunlarının sinyalleri olacaktır’’ dedi.
Bütün bu problemlerin gözle görülebilir ve çevredeki insanlar yardımıyla fark edilebidiğine dikkat çeken Bilioğlu, bilinçsiz diyet uygulamalarının ortaya çıkarabileceği sorunları şöyle sıraladı:
Dengesiz beslenmeye yol açar: Uzman diyetisyen vücudun yüksek performansta kalabilmesi için tutarlı bir besin listesi hazırlar. Ana besin gruplarını kesmez çünkü bunun hayati önem taşıdığının farkındadır. Hazırlanan liste kişinin ihtiyaçlarına göre düzenlenir. Fakat rastgele yapılan bilinçsiz diyetlerde bu besin dengesine rastlanmaz. Bu da vücut performansını olumsuz yönde etkiler.
Psikolojik sorunlara neden olur: Yiyeceklerin psikolojik etkileri birçok bilim insanı tarafından araştırılmış ve bu konuda onlarca makale yazılmıştır. Örneğin, bağırsaklar ve psikolojinin eş zamanlı olarak hareket ettiği ispatlanmış bir gelişmedir. Bazı gıdaların eksik ya da fazla tüketilmesi kişide stres, gerginlik, endişe hormonlarının artışına neden olur. Bu da psikolojik bazı problemlerin önünü açar.
Sosyal hayat kısıtlanır: Rastgele yapılan diyetlerin birçoğu katıdır. Kişi, bu diyete uymakta zorlanacağını düşünerek kendini sosyal hayattan izole eder. Örneğin, arkadaşlarınızla önceden planladığınız akşam yemeğini iptal edersiniz çünkü yasaklanan yiyecekleri tüketme endişesi taşırsınız.
Geçici önerilere alışkanlık kazandırır: Bir hafta boyunca kesintisiz olarak aynı şeyi yapabilirsiniz. Az tüketmek gelecek haftalar için motive edici olabilir. Ancak, sağlıklı beslenmek devam eden olumlu etkiyle gerçekleşir.
Enerji kaybına neden olur: Yetersiz olan herhangi bir diyet sağlıklı beslenmek demek değildir. Sağlıklı beslenmek, günlük aktivitelerinizi rahatça yapabileceğiniz şekilde beslenme anlamını taşır. Bu yüzden de bilinçsizce yapılan diyetler enerji kaybına dolayısıyla da kişinin işlevselliğine olumsuz etkide bulunur.
Yanlış Diyet Programları Sağlığımızı Nasıl Etkiler?
’Yanlış diyetlerle hemen fazlalıksız vücuda sahip olmaktansa sağlıklı bir vücuda adım adım yaklaşmak daha önemlidir’’ diyen Uzman Diyetisyen Cansu Bilioğlu: ‘’Burada, dikkat edilmesi gereken şey açlık ve diyet kavramıdır. Diyet, gıda kombinleri ile kişiyi daha sağlıklı bir vücuda kavuşturmayı amaçlar. Yanlış diyet ise tamamen açlığa dayalı bir kavramdır. Vücudu bilinçsiz bir şekilde yok etmek ile sağlıklı diyet yapmak farklı şeylerdir. Uzman eşliğinde yapılan diyetle sağlıklı bir şekilde kilo verilirken, yanlış diyet uygulamalarıyla kiloyla birlikte sağlıktan da birer parça kaybedilir. Kesin bir gıda kısıtlamasına girilmesi ve hatta çoğu zaman tamamen tek bir tip beslenme şekli uygulanılması ciddi, geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açacaktır’’ dedi ve yanlış diyet nedeniyle yaşanebilecek sağlık sorunlarını şöyle sıraladı:
Kas kaybı: Hedefiniz sağlıklı kilo vermek değil, hızlı kilo vermek olduğu zaman vücudunuzu bir şok haline sokarsınız. Vücut, kendini korumaya almak için yağ dokusunu saklamaya başlar. Siz kilo verdiğinizi zannederken kaybettiğiniz aslında kaslarınızdır.
Adet düzensizlikleri: Diyet esnasında meydana gelen hormonal dengesizlikler adet düzensizliğine yol açabilir.
Saç dökülmesi: Yediğimiz yiyecekler ve içtiğimiz içecekler vücudumuzun vitamin değerleri için önemlidir. Bu gıdaların aniden kesilmesi dokuları besleyen vitaminlerin zaman içerisinde yok olmasına neden olur. Saç dökülmesi, bu sonuçların yol açtığı sorunlardan birisidir.
Baş ağrısı: Yeterli beslenmemek ya da belirli gıdaların yoğun tüketilmesi migren gibi baş ağrısı problemlerini tetikleyecektir.
Baş dönmesi: Açlık, tansiyon değerlerinin oynamasına yol açar. Özellikle düşük seyreden tansiyon baş dönmesiyle sonuçlanacaktır.
Ruh hali değişiklikleri: Sürekli aç olmak ruh halinde değişiklik meydana gelmesine neden olur.
Safrada ve karaciğerde meydana gelen hasarlar: Vitamin alacağınız gıdaların kesilmesi veya vitamin kaynağı olsa bile tek bir yiyeceğin fazla tüketilmesi safra ve karaciğer değerlerini bozmaktadır.
Yavaşlamış metabolizma: Yavaşlayan metabolizmanın ana nedeni yetersiz veya yanlış beslenmedir. Yanlış beslenme ile bağırsaklar beslenemez ve dolayısıyla da bir yavaşlık söz konusu olur. Bu, ileride oluşacak problemlerin ön sinyalidir.
Anksiyete ve depresyon: Aç kalan insan kendini gergin hisseder. Zaman içerisinde sosyal hayat azalır ve bu da depresyonla sonuçlanır. Diyete bir kez bile uyulmadığında suçluluk duygusu belirir.
Bozulmuş böbrek fonksiyonları: Tüketilen gıdalardan en çok etkilenen organ böbreklerdir. Yanlış beslenme sonucunda böbrek değerlerinde bozulma meydana gelir.
Bağışıklık düşüklüğü: Bağışıklığı güçlü tutmanın sırrı sağlıklı beslenmekte saklıdır. Beslenmenizi ihmal ettiğinizde vücudunuzun savunma sistemi zayıflar. Bu da ağır sağlık sorunlarına ve enfeksiyonlara davetiye çıkarır.
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Bu belirtiler Polikistik Over Sendromu olabilir"Tanı konulması için şu 3 belirtiden 2 tanesinin olması gerekir"04 Kasım 2024 Pazartesi 18:23YAŞAM
- Oyun bağımlılığı giderek artıyorÇocuklarda hangi yaş grubunda hangi bilgisayar oyunları tercih edilmeli?04 Kasım 2024 Pazartesi 18:08YAŞAM
- Boyun ağrısı migreni tetikleyebiliyor!İki durumun birbirini etkileyebileceğini söylüyor.31 Ekim 2024 Perşembe 18:51YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.