SCOOTER KAZALARI VE KIRIKLAR
Bu ulaşım araçlarını kullanırken gerekli önlemler alınmalı...

28 Kasım 2023 Salı 09:03
Otomobil, motosiklet gibi diğer ulaşım araçlarına göre daha ucuz olması ve alışıla gelmiş şehir trafiğinden kaçarak seyahat edilebilmesi, ulaşılabilirliği ve kullanım kolaylığı nedeniyle elektrikli scooterlar ve benzerleri en çok tercih edilenşehir içi ulaşım araçlarından biri haline geldi.
Ancak bu scooter çılgınlığının popülerliğin artması, scooter kazalarıyla ilişkili travmatik yaralanmaların da artmasına neden oldu.
Bu ulaşım araçlarını kullanırken diğer trafik kurallarına uymamak, kask ve diğer koruyucu önlemeleri almamak, özensiz ve riskli sürüş gibi hayati tehlike yaratan birçoktravmaya da maruz kalınmasını kaçınılmaz hale getirebilir.
Doç Dr. Metin İlhan Dağsuyu , scooter kullanımının yaygınlaşmasının travmaya bağlı çene kırığı oranını belirgin bir bir biçimde artırdığını açıkladı ve tedavisi ileilgili bilgi paylaştı.
Yüzdeki yaralanmalar sıklıkla kombinasyon halinde meydana gelir. Örneğin aynı yaralanma sonucu göz ve burun ya da ağız ve yanak zarar görebilir.
Kırık bir altçene, genellikle ağrıya ve şişmeye neden olur, dişlerin birbirleri ile kapanış uyumunu değiştirir ve kişinin ağzını tam olarak açmasını engeller.
Kandil kırığıgibi alt çenenin ekleme yakın bölümlerinde ortaya çıkan kırıklar hiç belirtivermeyebilir ama çene hareketlerinin normalde sapmasına veya kısıtlanmasına neden olur.
Yüzün orta Bölümündeki üst çeNe kırıkları yüzde şişmeye, çift görmeye, uyuşmaya, göz küresinin çökmesine, dişlerin birbirine oturmasında değişikliklere ve ön dişlerde ciddi travmalara neden olabilir.
Çene ve yüz kırıklarını muayene sırasında tespit edebilirler ama teşhis genellikle röntgen veya bilgisayarlı tomografi çekimi sonucunda konulur.
Travma durumunda öncelikle diş travmaları değerlendirilir. Travmaya bağlı yer değiştirmiş dişler anestezi altında yerine alınır. Bu dişler sağlıklı dişler ile birbirine sabitlenerek sabitlenebilir. Dişler travmaya bağlı yerinden çıkmışsa, mümkünse ıslak bir pamuk, izotonik serum veya süt içerisinde muhafaza edilerek en kısa sürede bir diş hekimine başvurulur. Yerden çıkan dişler erken müdahale ile eski yerine konulabilir ve kaybedilmeyebilir. Travma geçiren dişlere kanal tedavisi uygulanması gerekebilir.
Kırık çene parçaları çoğunlukla cerrahi tedavi ile birbiri ile doğru pozisyonda sabitlenir. Bazı durumlarda çene hareketleri kısıtlanarak iyileşme süreci beklenebilir. Kimi vakalarda ilave ortodontik tedaviler veya Ortognatik cerrahi denilen çene düzeltimi cerrahisi gerekebilir. Hangi yöntemin izlenileceğine hekim hastanın teşhis değerlendirmesini yaparak uygun bir tedavi planlanması ile karar verir.
Büyükşehirlerdeki ulaşım sorunları nedeniyle kolayca erişilebilen ve bize istediğimiz yere hızlı ulaştırma özerkliğini veren bu pratik kişisel araçları giderek daha fazla tercih ediyoruz. Elektrikli scooterlar ve benzerleri tüm dünyada trend halinde en yaygın kullanılan ulaşım araçlarından birine gelmiş durumda. Fakat lütfen bu araçların risklerini bilerek ve güvenliğe özen göstererek hayatımızın önemli bir bölümünde travmaya bağlı sorunlar nedeniyle zor zamanlar geçirmekten sakınalım.
Doç. Dr Dağsuyu,yukarıda sayılan tüm faktörleri dikkate alarak; genel sağlığınız, hayatınız ve ağız ve diş sağlığınız için bu ulaşım araçlarını kullanırken koruma önlemlerini almanın ve trafik kurallarına uymanın önemini vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış