RUH SAĞLIĞINIZ SİZİ AV YAPMASIN!
Çalışanların dijital yorgunluğu yüksek siber risklere yol açıyor
08 Ekim 2024 Salı 12:12
Günümüzün veri odaklı dijital iş ortamında, ofis çalışanları sürekli bir bildirim bombardımanı, kesintisiz dijital etkileşimler ve gün boyunca çok sayıda karar verme ihtiyacıyla karşı karşıya kalıyor. Yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojiler verimliliği artırmaya yardımcı olsa da, çalışanlar iş ortamında önemli ölçüde baskı altında. Kaspersky, bu durumun dijital yorgunluğa yol açarak yalnızca çalışanların refahını ve üretkenliğini olumsuz etkilemekle kalmayıp, aynı zamanda şirketi kimlik avından deepfake'lere kadar çeşitli siber tehditlere açık hale getirebileceği konusunda uyardı.
Kaspersky MEA Bölgesi Teknik Uzmanı Brandon Muller, "Çalışanlar her gün küçük, rutin seçimlerden işle ilgili kritik kararlar vermeye kadar yüzlerce seçenekle karşı karşıya kalıyor. Bunun sonucunda beynin sağlıklı karar verme yeteneği zamanla ve baskı altında azalıyor. Sürekli e-posta, mesaj ve uyarı akışı bu dijital yorgunluğun daha da kötüye gitmesine neden oluyor” diyor.
Forbes Advisor tarafından yapılan bir araştırma, dijital çağda çalışanların %58'inin daha sık ulaşılabilir olmaları gerektiğini hissetmelerine neden olduğunu gösteriyor. Bu da işgücünün %60'ında tükenmişlik hissinin artmasına neden oluyor. Sürekli çevrimiçi kalma ve çoklu görevlerin üstesinden gelme ihtiyacı, bu yüksek stresli ortama katkıda bulunarak çalışanları hatalara daha yatkın hale getiriyor.
Kimlik avı saldırıları hala yaygın
Kimlik avı, en yaygın siber suç biçimlerinden biri olmaya devam ediyor. Yorgun çalışanların, özellikle de gelen e-posta kutuları dolup taşarken ve oltalama kampanyaları giderek daha karmaşık hale gelirken, oltalama e-postalarının uyarı işaretlerini gözden kaçırma olasılığı daha yüksek.
Bu saldırılar, meşru kaynaklardan geliyormuş gibi görünerek çalışanları oturum açma bilgileri veya finansal veriler gibi hassas bilgileri ifşa etmeleri için kandırmak üzere tasarlanıyor. Kimlik avı saldırıları çeşitli şekillerde ortaya çıksa da sahip oldukları değerli bilgilerin potansiyel zenginliği nedeniyle genellikle kurumsal e-posta sistemlerini hedef alıyorlar. Bu da onları istismar için öncelikli hedeflerler haline getiriyor.
Yükselen deepfake tehdidi
Yapay zeka, alıcıyı kandırmak için manipüle etmek için hazırlanmış, son derece ikna edici ses veya video içeriklerinin yer aldığı deepfake'lerin yükselişine de katkıda bulunuyor. Çalışanlar yorgun olmadıklarında bile bu tür içeriklerin gerçekliğini değerlendirmekte zorlanıyor. Dijital yorgunluk söz konusu olduğunda, bu deepfake'ler, siber suçluların hileli işlemleri yetkilendirmek veya hassas bilgilere erişim sağlamak için yöneticileri taklit edebilecekleri kurumsal ortamlarda ciddi bir risk ortaya koyuyor.
Diğer tehditler
Kötü amaçlı yazılımların yanlışlıkla yüklenmesinden ofise giderken yolda bulunan bir USB'nin içeriğinin kontrol edilmesine kadar, siber riskler farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor ve yıkıcı sonuçlara yol açabiliyor. Tehditleri belirlemeye ve filtrelemeye yardımcı olacak sağlam siber güvenlik çözümleri mevcut olduğunda ve çalışanlar eğitimli ve uyanıkken, kuruluşlarını çok daha güvenli bir konumda tutabiliyor.
Çalışanların desteklenmesi
Kuruluşların, çalışanları üzerindeki zihinsel yükü azaltmaya yardımcı olmak için benimseyebilecekleri çeşitli proaktif önlemler şunlar:
İlişkilendirilebilir ve ilgi çekici siber güvenlik eğitimleri sağlayın. Kuruluşlar, içeriği görev ve deneyime göre ayarlayan otomatik, özelleştirilmiş eğitim platformları kullanarak çalışanlarının bunalmadan bilgi sahibi olmalarını sağlayabilirler. Eğitimdeki oyunlaştırılmış unsurlar da katılımı ve bilgi edinimini artırabilir.
Otomatik siber güvenlik çözümlerinden yardım alın. Otomatik tehdit tespit ve müdahale sistemleri gibi gelişmiş siber güvenlik araçlarına yatırım yapmak, işletmelerin insan hatalarını azaltmasına ve riskleri hafifletmesine yardımcı olur. Kimlik avı, istenmeyen posta ve kötü amaçlı yazılım algılama teknolojilerine sahip posta sunucuları için koruma çözümleri, bulaşma olasılığını azaltır. Bu araçlar arka planda çalışarak çalışanların potansiyel siber tehditler hakkında sürekli endişelenmeden işlerine odaklanmalarını sağlar.
Kritik kullanıcı profilleri için, özellikle de finans departmanlarındakiler için, yalnızca yasal web kaynaklarına erişimi sağlayan bir “Varsayılan Reddetme” ilkesini etkinleştirin.
Çalışanların mola vermesi için fırsat ve alan oluşturun.
Çalışanların dijital yorgunlukla mücadele etmesi için Kaspersky şu tavsiyelerde bulunuyor:
Daha kritik seçimler için zihinsel enerjiden tasarruf etmek amacıyla belirli kararlar için rutinler oluşturun.
Görevleri önceliklendirin. Daha az önemli görevleri devredin veya otomatize edin.
Karar vermeyi kolaylaştırmak için en önemli kriterleri belirleyin. Seçeneklerinizi daraltın, tavsiye ve ek bilgi isteyin.
Önemli kararları alırken kilit verilere odaklanın, aşırı bilgi yüklemesini ve dikkat dağıtıcı unsurları sınırlayın.
Azalan konsantrasyon, artan sinirlilik ve erteleme gibi karar yorgunluğu belirtilerini tanıyın.
Yeniden kendinizi toplamak için düzenli molalar planlayın. Yürüyüşe çıkmak gibi egzersizlere öncelik verin. Gözleriniz ve boynunuz için de egzersizler yapın.
Alışılmadık görünen mesajlar incelerken, yeni web sayfalarını ziyaret ederken ve finansal işlemler yaparken özellikle dikkatli olun.
Muller, şunları söylüyor: "Dijital iş yerinin talepleri azalacak gibi değil. Neyse ki kuruluşlar bir yandan çalışanlarını desteklerken bir yandan da işletmeyi siber tehditlerden korumak için işlevsel adımlar atabilirler. Şirketler, karar verme ve dijital yorgunluğun temel nedenlerini ele alarak başarılı kimlik avı, deepfake ve diğer sofistike siber saldırı risklerini azaltabilirler."
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.