LENFOMA TEDAVİSİNDE YENİ BAŞARI
15 Eylül, "Dünya Lenfoma Günü" olarak kabul ediliyor.

18 Eylül 2017 Pazartesi 17:37
Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği (LLMBİR), Dünya Lenfoma Gnü dolayısıyla hastalara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenleyerek hastalıkla ilgili son gelişmeleri ve verileri paylaştı. 15 Eylül 2017 Cuma günü Sheraton Ankara'da düzenlenen basın toplantısına Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve LLMBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve LLMBİR Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, LLMBİR Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Akçaoğlu ve Dernek Üyesi Ece Yücekan katıldı.
Dünya Lenfoma Günü kapsamında Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği'nin (LLMBİR) 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla Ankara'da düzenlediği basın toplantısında hastalıkla ilgili son gelişmeler ve veriler paylaşıldı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve LLMBİR Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhit Özcan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve LLMBİR Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. Selami Koçak Toprak, LLMBİR Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Akçaoğlu ve Dernek Üyesi Ece Yücekan'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda hastalığın gelişimi ve tedavi yöntemlerini ele alındı.
Toplantıda, son istatistiklere göre, Türkiye'de diğer ülkelerle paralel olarak lenfoma tanısı alan hasta sayısının arttığına dikkat çekildi. Dünyadaki hasta sayısında artışa dikkat çekilen toplantıda, İngiltere'de 70'li yıllara göre lenfoma artış hızının yüzde 160'ı geçtiği, Amerika Birleşik Devletleri'nde 70'li yıllarda yılda 23 bin 760 olan NonHodgkin lenfoma hasta sayısının 2016 yılında 72 bin 580'e, 7 bin civarında olan Hodgkin lenfoma hasta sayısının ise 8 bin 500 ulaştığı ifade edildi.
Lenfoma ileri yaşlarda daha sık görülüyor
Türkiye'de yaşam süresinin uzamasına ve yaşlı nüfus arttığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye istatistiklerine göre 20 yaşın altında NonHodgkin lenfoma görülme oranı 100 binde 2 civarında iken, bu sayının 70 yaşın üzerindeki kişilerde 100 binde 46'ya çıktığını belirttiler.
Amerika Birleşik Devletleri'nde tüm NonHodgkin Lenfoma olgularının yaklaşık yarısı 65 yaş üzerinde görülürken, bu sayı İngiltere'deki olgularda 70'in üzerine çıkıyor.
Lenfoma Tedavisinde Başarı Şansı Artıyor
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bir hastanın kendi hücrelerinin yeniden programlanması yoluyla mevcut kanser hücrelerine müdahale etmelerinin sağlandığını ve başarıya ulaşan bu yöntemin çığır açan bir tedavi olduğunu ilan etti.
Obezite ile kanser riski arasında oldukça kuvvetli ilişkiler olduğuna dikkat çekilen toplantıda, kadınlarda ve erkeklerde hayati risklere yol açan obezitenin tetiklediği en sık görülen 13 kanser türü arasında lenfomanın da bulunduğunun saptandığı belirtildi.
Dünyanın önde gelen bilimsel yayınlarından Lancet dergisinde yayınlanan çalışmada; beden kitle indeksinde metrekare başına her 5 kg'lık artışın erkeklerde yüzde 6 ve kadınlarda yüzde 7 lenfoma gelişim riski yarattığı bildiriliyor.
Obezite, yaşam süresini kısaltan 5 nedenden biridir
Dünya Sağlık Örgütü egzersizin kanser gelişim riskini yüzde 10'a kadar azalttığını belirtiyor. Kanada'da 1500'ün üzerinde olgu üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, hayat boyu düzenli fiziksel aktivitenin lenfoma riskini belirgin şekilde azaltıyor. Çalışmalar, egzersiz yapmanın, aralarında lenfomanın da olduğu 11 kanser türü için yakalanma riskini azalttığına işaret ediyor.
Kanser hastalarını bekleyen büyük tehlike: Alternatif adı altında pazarlanan ot ve çöpler
Toplantıda dikkat çekilen konulardan biri de herhangi bir bilimsel dayanağı olmadan, kanser hastalarına çare olarak piyasaya sunulan ürünler oldu. Lösemi Lenfoma Miyelom Hastaları ve Araştırma Eğitim Birliği Derneği, tıbbi uzmanlığı olmayan kişiler tarafından, hastaları ve yakınlarını sömürerek kazanç sağlamak amacıyla pazarlanan bu ürünlere itibar edilmemesi konusunda halkı uyardı.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü verilerine göre, ABD'de her yıl alternatif tıbba yaklaşık 30 milyar dolar para harcanıyor. Bu pazar, tüm dünya ölçeğinde ise 100 milyar doları aşmış bulunuyor. Hastaların alternatif tıp ürünlerini bu hızla kullanmayı sürdürmeleri halinde sahte ürün piyasanın önümüzdeki 10 yıl içinde 200 milyar doları geçmesi bekleniyor.
Toplantıda, lenfoma ilaç yoluyla tedavi edilebilen sağlanabilen bir hastalık olduğunun altını çizen uzmanlar, ilaç tedavisini bırakıp, ne olduğu bilinmeyen ot, ot suyu ve gıda takviyesi adı altında satılan bir takım karışımları kullanmanın hastaların tedavisini aksattığı gibi, hayatlarını da tehlikeye atacağını vurguladılar. Dernek yetkilileri, hasta ve hasta yakınlarını bu tip "sözde ilaçlar"dan uzak durmaları konusunda uyardılar.
Lenfomada her yıl yeni akıllı ilaçların keşfiyle tedavi başarı oranı %80'e ulaştı
Yıllardır uygulanan klasik kemoterapi ve radyasyon tedavisine ek olarak kök hücre nakil tedavilerinin geliştirilmesi ve son yıllarda pek çok hedefe yönelik akıllı ilaçların keşfedilmesi ile lenfomada tedavi başarısı yüzde 70-80'lerin üzerine çıkmış bulunuyor. Klasik kemoterapötiklerden farklı olarak kanser hücresinde belli bir bölgeyi hedefleyen ya da hastanın vücudundaki bir kontrol noktasının güçlendirilmesini sağlayan akıllı ilaçlar ülkemizde de son yıllarda büyük bir başarıyla kullanılıyor.
Amerikan Kanser Dairesi, kanserde kullanılan akıllı ilaçları bağışıklık güçlendiriciler (immünoterapi) ve hedefe yönelik ilaçlar ikiye ayırıyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından son 20 yılda onay verilen 26 adet kan kanseri ilacının 25'i, son 5 yılda onay alan ve akıllı ilaçlar olarak adlandırdığımız biyoteknolojik ilaçlardan oluşuyor. Hali hazırda çalışması süren ve önümüzdeki yıllarda onay alması beklenen 200'den fazla ilaç sırada bekliyor. 2010 - 2017 yılları arasında patent başvurusu yapılan biyoteknolojik ilaçların büyük çoğunluğunu kanser ilaçları oluşturuyor. Yeni ilaçlarla tedavi başarısı artarken, tedavisi mümkün görünmeyen hastalıklarda yaşam süresi uzuyor.
Hodgkin dışı lenfomada onay alan Lenalidomide, nüks/dirençli Hodgkin lenfomada 2016'da onay alan Nivolumab ve 2017'de onay alan pembrolizumab ise hayat kurtaran akıllı moleküllerden bazıları.
Kurban Bayramı'nda sağlık beslenme için 5 altın öneriBeslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceyda Nur Kınay, keyifli ve sağlıklı bir bayram geçirmek için beslenme önerilerinde bulundu.18 Mayıs 2026 Pazartesi 14:03YAŞAM
Uzmanlardan çarpıcı uyarı: “Eviniz sandığınız kadar temiz olmayabilir!”Liv Hospital, Kärcher ve Happ Health iş birliğiyle, modern yaşamın kapalı alanlarda yarattığı gizli tehlikelere dikkat çekmek amacıyla "Görünmeyen Riskler, Gerçek Etkiler" sempozyumu gerçekleştirildi.18 Mayıs 2026 Pazartesi 13:12YAŞAM
İşte bahar hastalıklarına karşı alınacak önlemlerMevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri birçok hastalık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına da zemin hazırlarken, Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk alınabilecek önlemleri anlattı.14 Mayıs 2026 Perşembe 11:22YAŞAM
Sosyal medya kıskançlık duygusunu tetikliyor!Sosyal medya, bireylerde kıyaslama ve yetersizlik duygusunu artırabildiğini belirten uzmanlar, bu durumun kıskançlığı daha görünür ve kronik hale getirdiğini söylüyor.08 Mayıs 2026 Cuma 10:28YAŞAM
Bahar aylarında astımı tetikleyen 7 etkene dikkat!Bahar ayları özellikle astım hastaları için riskli bir dönemi de beraberinde getiriyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Babaoğlu Karan, bu dönemde acil servise başvurularda ve hastane yatışlarında belirgin artış görüldüğüne dikkat çekti.08 Mayıs 2026 Cuma 10:24YAŞAM
Bahar alerjisine karşı 10 etkili önlemGöğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Baykal Tülek, bahar alerjisinde doğru sanılan 8 yanlışı anlattı ve 10 etkili önlemi sıraladı...01 Mayıs 2026 Cuma 11:04YAŞAM
Kalp sağlığı hayat kalitesini de artırıyorKalbin düzenli ve dengeli çalışması yalnızca dolaşım sistemini değil; beyin, böbrek ve akciğerler gibi organların da sağlığını olumlu etkiliyor.01 Mayıs 2026 Cuma 11:02YAŞAM
Eklem yaşlanmasını durdurmak mümkün mü?Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mahmud Aydın, eklem yaşlanmasının sebepleri ve tedavi yöntemleri hakkındaki soruları yanıtladı.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:39YAŞAM
Hamilelikte ağrı kesici kullanımı otizme neden olur mu?Son dönemde gebelikte ağrı kesici kullanımı ile otizm arasında ilişki olduğuna dair iddialar anne adaylarında ciddi bir endişe yaratıyor.21 Nisan 2026 Salı 12:24YAŞAM
Okullarda şiddet alarm veriyor!Suça sürüklenen çocuk oranında artış eğilimi var.. Dr. Berat Dağ, “Özellikle 15 ila 17 yaş aralığındaki çocuklarda cinayet, yaralama, tehdit, uyuşturucu kullanımı ve hırsızlık gibi suçlara yönelmede son dönemde bir yoğunluk olduğu belirtilebilir.” dedi.17 Nisan 2026 Cuma 10:26YAŞAM
Ağız içinde geçmeyen yaraya dikkat!Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Karahatay “Nisan Ayı Ağız Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle, ağız kanserlerinin nedeni, korunma yöntemleri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.15 Nisan 2026 Çarşamba 10:04YAŞAM
Kilo vermeyi zorlaştıran 9 kritik hataBeslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Güven, kilo vermeyi zorlaştıran 9 kritik hatayı sıraladı...10 Nisan 2026 Cuma 10:22YAŞAM
Bahar yorgunluğu ile başa çıkmanın yollarıİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar aylarında ortaya çıkan şikayetlerin önemsenmesi gerektiğini belirterek, "Halsizlik, yorgunluk gibi durumlar iki haftadan uzun sürüyorsa, bir hekimden yardım alınmalı" dedi.09 Nisan 2026 Perşembe 10:07YAŞAM
Utandıran hastalığın 6 temel nedeniKadın hastalıklarında en sık görülen ama çoğunlukla ‘utanıldığı’ için en az konuşulan sorunların başında idrar kaçırma geliyor.07 Nisan 2026 Salı 10:37YAŞAM
Bu virüse dikkat! Çocuklarda hızla yayılıyorÇocukluk çağında sık görülen viral enfeksiyonlardan biri olan el ayak ve ağız hastalığı, son yıllarda yaygın görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor.07 Nisan 2026 Salı 10:30YAŞAM
Çocuklarda alerjiyi tetikleyen 8 önemli etkenÇocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, bahar alerjisinin sadece polenlerden ibaret olmadığını belirterek, önemli uyarı ve önerilerde bulundu.01 Nisan 2026 Çarşamba 13:04YAŞAM
Diz sorunlarınızı ameliyatsız çözün! İşte yöntemlerOrtopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Berkin Toker, dizlerin vücudun en fazla yük taşıyan ve en aktif kullanılan eklemlerinden biri olması nedeniyle spor sırasında travma ile zorlanmalara açık olduğuna dikkat çekti.01 Nisan 2026 Çarşamba 11:09YAŞAM
Dikkat! Kalp krizi riski diş etinden başlayabilirDiş Eti Hastalıkları Uzmanı (Periodontolog) Prof. Dr. Ülkü Noyan, özellikle diş eti hastalıklarının kalp ve damar hastalıklarıyla güçlü bir bağlantısı olduğunu belirtti.25 Mart 2026 Çarşamba 11:05YAŞAM
Az pişmiş et, iyi yıkanmamış sebze sizi gözünüzden edebilirProf. Dr. Özlem Yıldırım, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birini enfekte ettiği bilinen Toksoplazma Gondii’nin, enfeksiyona bağlı üveitlerin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve kalıcı görme kaybına yol açabileceğini belirtti.25 Mart 2026 Çarşamba 11:03YAŞAM
Omuz ağrısına karşı 5 etkili önlemProf. Dr. Çift, omuz ağrısına yol açan hatalı alışkanlıkları ve alınması gereken önlemleri anlattı, basit ama etkili 5 egzersizi açıkladı.23 Mart 2026 Pazartesi 10:43YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.