KORONAVİRÜS'TE AMBALAJIN ÖNEMİ
Koronavirüs sağlık için ambalajın önemini hatırlattı

06 Mart 2020 Cuma 14:32
Koronavirüs sağlık için ambalajın önemini hatırlattı
Şehirli nüfusun artması, market zincirlerinin Türkiye çapında hızla mağazalaşması, kadınların iş yaşamında daha fazla yer alması, dışarıda yemek yeme kültürünün ve hızlı tüketimin yaygınlaşması gibi birçok etken ambalaj tüketimini artırıyor. Sağlıklı, güvenli ve hijyenik ürünleri evlerimize taşıyan ambalaj sektörü üretiminin yüzde 40’ını plastikler oluşturuyor.
PAGEV, Türkiye’nin toplam ihracatının da yüzde 66’sını gerçekleştiren plastik ambalaj sektörünün 2019 yılını analiz ettiği, 2020 yılına yönelik projeksiyonlarını ortaya koyduğu sektör raporunu yayınladı.
Rapora göre geçen yıl plastik ambalaj sektörünün üretimi önceki yıla kıyasla miktar bazında yüzde 2,1 artışla 3,74 milyon tona ulaşırken değer bazında üretim ise yüzde 5,8 düşüş ile 11,4 milyar dolara geriledi. 2019 yılında 2,7 milyar dolarlık plastik ambalaj ihracatı gerçekleştirilirken iç pazar talebindeki durgunluk ihracat ile dengelendi.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, plastik üretiminde en büyük paya sahip olan ambalajın ne kadar önemli olduğunun Çin’de başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile daha iyi anlaşıldığını söyledi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), verilerine göre plastik ambalaj malzemeleri sektöründe bin 450 civarında firma faaliyet gösterirken firmaların yüzde 61’i İstanbul’da yer alıyor.
Sektörün yüzde 67’si flexible (esnek) plastik, yüzde 18’i tekstil plastik ve yüzde 15’i de sert plastik ambalaj üreticilerinden oluşuyor.
Plastik ambalaj malzemeleri üretimi 2019 yılında 2018 yılına kıyasla miktar bazında yüzde 2,1 artışla 3,74 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde üretim değer bazında yüzde 5,8 düşüş ile 11,4 milyar dolara geriledi.
Türkiye’de toplam ambalaj sektör üretimi içinde plastik ambalaj sektör üretimi yüzde 40 paya sahip.
Ambalaj ihracatını plastikler sırtlıyor…
Türkiye’nin ambalaj ihracatının yüzde 66’sını plastik ambalajlar oluşturuyor. Plastikleri yüzde 23 ile kâğıt ve karton, yüzde 8 ile metal ambalaj izliyor. Cam, ahşap, torba ve çuval ise ambalaj ihracatından yüzde 1’er pay alıyor.
Plastik ambalaj malzemeleri ihracatı, 2019 yılında 2018 yılına göre miktar bazında yüzde 6,9 ve değer bazında yüzde 1,3 arttı. Geride bıraktığımız yılda ihracat 1,1 milyon ton ve 2,7 milyar dolara yükseldi.
Geçen yılki plastik ambalaj malzemeleri ihracatından miktar ve değer bazında en büyük payı 3920 GTİP no’lu esnek ambalajlar aldı.
Esnek ambalajların plastik ambalaj ihracatının payı miktarda yüzde 42, değerde yüzde 41 olarak gerçekleşti. Plastik ambalaj malzemeleri ihracatının 2019 yılındaki toplam plastik ihracatından aldığı pay ise yüzde 55 oldu.
Türkiye 150’nin üzerinde ülkeye plastik ambalaj malzemeleri ihraç ediyor. 2019 yılında İngiltere, Almanya, Irak, İsrail ve ABD plastik ambalaj ihraç ettiğimiz ve toplam ihracattan yüzde 32 pay alan ilk 5 büyük pazarı oluşturdu.
Yerli üretimin artması ambalaj pazarını da büyütecek
Türkiye ambalaj sektörü, gerek yapısal gerekse teknolojik açıdan yerli imalat sanayinin gereksinimlerini karşılayabilecek yeterlilikte olmasına karşın ithal edilen ihtiyaç maddelerinin kendi ambalajları ile gelmesi ithalatı artırıyor.
İthal edilen ürünlerde yerli üretimin artması ambalaj sektörü üretimine de olumlu yansıyacak bir gelişme olarak yorumlanıyor.
Plastik ambalaj ithalatı, toplam ambalaj sanayi ithalatı içinden yüzde 55 seviyesinde pay alıyor.
Geçen yılki plastik ambalaj ithalatı, önceki yıl ile karşılaştırıldığında miktar bazında yüzde 2,2 artışla 430 bin tona yükselirken değer bazında ise yüzde 7,4 azalışla 1,55 milyar dolara geriledi.
Plastik ambalaj ithalatında ilk 5 ülke; Almanya, Çin, İtalya, Güney Kore ve Fransa olarak sıralandı.
Plastik ambalajda Türkiye net ihracatçı
Rakamların da gösterdiği gibi Türkiye plastik ambalaj malzemeleri dış ticaretinde miktar ve değer bazında dış ticaret fazlası veren net ihracatçı bir ülke konumunda bulunuyor. 2019 yılında plastik ambalaj malzemeleri dış ticaret fazlası 655 bin ton ve 1,12 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Geçen yıl kilogramı 3,6 dolardan plastik ambalaj ithal ederken buna karşılık kilogramı 2,5 dolardan ihraç ettik. Birim ihraç fiyatları birim ithal fiyatlarının yüzde 30 gerisinde kaldı.
2019 yılında plastik ambalaj malzemeleri ihracatında kg başına 1,21 dolar katma değer yaratılabildi.
2019’da iç pazar durgundu
Plastik ambalaj malzemeleri iç pazar tüketimi 2019’da 2018 yılına kıyasla miktar bazında yüzde 0,5 artışla 3,1 milyon ton olurken değer bazında yüzde 7,8 azalışla 10,23 milyar dolara düştü.
Plastik sanayinin en yüksek büyüme oranlarının gerçekleştiği ambalajdaki gerilemede iç pazar talebindeki düşüş etkili oldu.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye ambalaj sektörünün yüzde 40’ını oluşturan plastik ambalaj sektörüne yönelik yaptığı değerlendirmede, geçen yıl iç pazar tüketimindeki düşüşün ihracat ile dengelendiğine dikkat çekti.
Esnek ambalaj ihracatının üretimi ve ihracatı sırtladığını belirten Eroğlu, 150’den fazla ülkeye ihracat yapan ve dünyanın en büyük 6. üreticisi olan Türkiye plastik sektörünün önündeki en büyük engelin bilimsellikten uzak yanlış bilgiler olduğunu vurguladı.
Sağlıklı gıda için ambalaj şart!
Yavuz Eroğlu, döngüsel ekonomide en sürdürülebilir ve çevre dostu çözümleri sunan plastiklere karşı yürütülen haksız karalama kampanyalarının sektöre zarar verdiğini söyledi: “Türkiye plastik üretiminde dünyada 6., Avrupa’da ise ikinci üretici konumunda. Dünyadaki rakiplerimize kıyasla genç bir sanayi olmamıza rağmen hızla büyüdük ve dünyada önemli bir yere ulaştık.
Sektörümüz kimya sanayi ihracatının da çok büyük bir bölümünü gerçekleştiriyor. Direkt ve dolaylı ihracatımız 12 milyar dolar seviyesinde. 250 binden fazla insana istihdam yaratıyoruz.
Plastiklere karşı yürütülen haksız karalama kampanyaları ve bilimsellikten uzak yanlış bilgiler plastik sanayine zarar veriyor. 2019 yılı rakamlarında bunu net olarak gördük. Bilinçsiz tüketim, geri dönüşüm ve Atık Yönetim Sistemlerinin yetersizliğinin faturasının plastik sektörüne kesilmeye çalışıldığını üzülerek izliyoruz. Şu an tüm dünya korkuyla koronavirüs salgınını izliyor.
Bu salgın gıda hijyeni ve sağlık için tek kullanımlık plastikler dahil ambalajlara neden ihtiyacımız olduğunu hepimize hatırlattı. Virüsün yerel pazardan yayılması üzerinde önemle durmamız lazım. Açıkta, pazarda ambalajsız satılan gıdalar tüketici sağlığı için büyük risk barındırıyor.
Ambalajlı ürünler güvenle tüketilebilir. Tek kullanımlık ürünler ise bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve hijyen açısından çok önemli bir gereklilik. Bu gibi salgın dönemlerinde ve kalabalık ortamlarda tek kullanımlık bardak, tabak, çatal gibi ürünler ve ambalajlı gıdalar tercih edilmeli.”
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye’nin toplam ambalaj ihracatının yüzde 66’sını oluşturan plastik ambalajda ihracat artışının 2020 yılında da sürmesini beklediklerini kaydederek 2020 yılına ilişkin beklentilerini ise şu şekilde sıraladı: “Makro ekonomide ve plastik sektöründe beklenen gelişmelere paralel olarak plastik ambalaj sektöründe 2020 yılında 2019 yılına kıyasla miktar bazında üretim ve iç pazar tüketiminin yüzde 5, ihracatın ise yüzde 6 artacağını tahmin ediyoruz. İthalattaki artışın yüzde 2 ile sınırlı kalması ve dış ticaret fazlasının da yüzde 8 artmasını bekliyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiliyor!Hamilelikte en önemli sorunlardan biri: Obezite!20 Mayıs 2025 Salı 12:36YAŞAM
Sağlıklı kalabilmek için hareket edinSağlıklı kalmanın en kolay yolu...20 Mayıs 2025 Salı 12:01YAŞAM
Stresin vücuda 7 zararıStres deyip geçmeyi...20 Mayıs 2025 Salı 11:52YAŞAM
Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: PestisitÜrünleri zararlılardan korumak amacıyla tarımda pestisit adı verilen ilaçlar kullanıldığını belirten uzmanlar, bu kimyasalların insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söylüyor.13 Mayıs 2025 Salı 13:04YAŞAM
Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor12-18 Mayıs Tuza Dikkat Haftası...12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:10YAŞAM
Önlemlerinize 3 ay önce başlayın“Anne olmaya hazırım” diyorsanız…12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:09YAŞAM
Astımı tetikleyen 10 etkenAstım ataklarına karşı 10 etkili öneri!05 Mayıs 2025 Pazartesi 18:06YAŞAM
Zayıflar daha uzun yaşıyorÇok yemek tümörü besliyor05 Mayıs 2025 Pazartesi 18:01YAŞAM
Omurganızı yıllara ezdirmeyin!Modern yaşamın getirdiği uzun süreli oturma, yanlış duruş ve fiziksel hareketsizliğin omurga sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, omurganın, hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.30 Nisan 2025 Çarşamba 10:13YAŞAM
Koronavirüs sonrası kalp krizi oranlarında artış! 25-44 yaş arasını etkiliyorKoronavirüsle beraber 25-44 yaş arasında kalp krizi oranı yüzde 30 arttı. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizinin yaşanmadan önce hastaların büyük çoğunluğunda kritik sinyaller verdiğini söylüyor.30 Nisan 2025 Çarşamba 10:07YAŞAM
Gıda hilelerine dikkat! Çocukları zehirliyorUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”30 Nisan 2025 Çarşamba 10:01YAŞAM
Çocuklarda diş sıkma alışkanlığına dikkat!Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Yetişkinlerde bile diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak veya kalıcı bir tedavi önerisi sunabilmek henüz mümkün değilken, çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atmak gerekir.” dedi.24 Nisan 2025 Perşembe 13:38YAŞAM
Ofis çalışanlarını bekleyen gizli tehditFizik Tedavisi ve Rehabilitasyon Prof. Dr. Hasan Dursun, çalışma ve yaşam şartlarının ergonomik ilkelere göre düzenlenmesinin, kümülatif travmalara bağlı yumuşak doku hasarlarının azaltılmasında önemli olduğunu vurguluyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:53YAŞAM
Enginarların yapraklarını sakın atmayın!Karaciğeri arındırıyor, kalbi koruyor, sindirimi destekliyor… Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bahar aylarının şifa kaynağı enginarın sağlığa faydalarını ve en doğru tüketim yöntemlerini anlatıyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:46YAŞAM
Doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilirÖnerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri faydalı!18 Nisan 2025 Cuma 11:01YAŞAM
Belirti vermeden hayatı tehdit ediyorAort Diseksiyonu sinsice hayatı tehdit ediyor...18 Nisan 2025 Cuma 09:50YAŞAM
Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyorBoğulmuş fıtık tedaviyi zorlaştırıyor!18 Nisan 2025 Cuma 09:35YAŞAM
Covid-19 kalp krizi ve ani ölümleri tetikliyor mu?Kalp krizi haberleri, toplumda haklı bir endişe iklimi yarattı.Covid-19 pandemisinin bu durumla olan potansiyel ilişkisi ise gündem olmaya devam ediyor.15 Nisan 2025 Salı 09:57YAŞAM
Sezaryen doğum tartışmaları yeniden alevlendi!Türkiye’de doğum oranları hızla düşerken, ilk doğum yaşı 30’un üzerine çıktı.15 Nisan 2025 Salı 09:55YAŞAM
Gözde alerjisi olanlar dikkat! İşte almanız gereken önlemlerProf. Dr. Özlem Evren Kemer, göz alerjisinin kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürerek ciddi görme problemlerine yol açabileceğini vurguladı.15 Nisan 2025 Salı 09:47YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış