22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

KALP AMELİYATLARINDA "ROBOT" DEVRİ

Hata yapma riski daha az, iyileşme süresi daha hızlı

Kalp ameliyatlarında "robot" devri

28 Eylül 2017 Perşembe 10:43

Günümüzde kalp sağlığının daha iyi anlaşılması, tanı ve tedavi yöntemlerindeki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenlerinin başında hala kalp ve damar hastalıkları geliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Haşim Üstünsoy günümüzde kalp ameliyatlarının yüzde 70'inin açık, yüzde 30'unun ise robotik cerrahi yöntemi ile gerçekleştirilebildiğini belirterek "Robotla gerçekleştirilen kalp ameliyatlarında hasta erkenden günlük hayata dönüyor ve bu durum iş gücü kaybını önlüyor, yaşam kalitesini koruyor ve böylece ekonomiye katkı sağlıyor" dedi.
 
 
 
Son 10 yıldır birçok cerrahi tedavisinde adına sıklıkla rastlanan robotik cerrahi yöntemi, kalp ameliyatlarında da yeni bir dönemin habercisi. Kadın hastalıkları ve doğum, üroloji ve genel cerrahi başta olmak üzere neredeyse tüm cerrahi alanlarda son derece başarılı ve en az riskle ameliyatların gerçekleştirilmesine olanak sağlayan robotik cerrahinin, tekli ya da ikili koroner bypass ameliyatlarında, bazı kalp deliklerini onarmada, mitral kapak hastalıklarında, kapak değişimi ve onarımında da oldukça başarılı olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Haşim Üstünsoy "Robotik cerrahinin kalp ameliyatlarında elde ettiği bu başarı, hastaların kalp ameliyatlarındaki hayati risk kaygısını azaltıyor" dedi. Hastaların eskiden yalnızca hayati riskleri düşündüğünü ancak artık ameliyat izlerinden kaynaklanan estetik kaygıları da olduğunu belirten Prof. Dr. Üstünsoy, "Robotik cerrahi bu kaygıları da ortadan kaldırıyor" dedi.
 
Robotik Cerrahi ameliyatından sonra iz kalmıyor
Robotik cerrahinin diğer cerrahi alanlarda sağladığı avantajların kullanıldığı kalp ameliyatlarında da geçerli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Haşim Üstünsoy "Yöntemin ameliyat esnasında sağladığı konfor, yaraların hızlı iyileşmesini, dolayısıyla hastanın da hızlı bir şekilde ayağa kalkmasını, gündelik hayatına dönmesini sağlıyor. Robotik cerrahi ile yapılan kalp ameliyatlarında hastanın göğüs kafesine ortalama 1,5-2 cm'lik 4-5 delik açılıyor. Robotun 4 kolu ve bir de hasta başı cerrah diye adlandırılan uzmanın çalışabileceği küçük bir kesi yeterli oluyor. 1,5-2 cm'lik delikler küçük dikişlerle kapatılıyor ve bu izler zamanla görünmez hale geliyor" dedi.
 
Robotik cerrahi ile tecrübeli ellerde yapıldığı takdirde hata yapma riskinin açık ameliyatlara göre çok daha düşük olduğuna değinen Anadolu Sağlık Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Haşim Üstünsoy "En önemlisi ise, robotik cerrahi ile insan elinden uzaklaşıldığı ve daha kapalı bir alanda çalışıldığı için enfeksiyon riskinin en az seviyeye iniyor olması. Ayrıca açık kalp ameliyatında 5-7 gün süren taburcu süresi robotik cerrahide 3-4 güne inerken, açık kalp ameliyatındaki 3-4 aylık iyileşme süresi robotik cerrahide 10-15 güne iniyor" açıklamasında bulundu.
 
 
 
 
 
Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında
Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ve Karolinska Enstitüsü ile devam eden iş birliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlığın merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla 'Sağlığın Merkezi' konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam