22 Kasım 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

KABAK ÇEKİRDEKLERİ HAYATINA MAL OLACAKTI

Küçük çocuğun boğazından kabak çekirdekleri çıkartıldı

Kabak çekirdekleri hayatına mal olacaktı

14 Mayıs 2019 Salı 10:02

Henüz bir yaşında olan Ebrar Ekin Turgut’a solunum yollarında yaşadığı rahatsızlık nedeniyle soğuk algınlığı teşhisi konuldu. Rahatsızlığı geçmeyen Ebrar Ekin Turgut’un Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’nde gerçekleştirilen muayenesi sırasında ailesi çekirdek yerken tabaktan alıp yuttuğu kabak çekirdeği nedeniyle solunumunda sorun yaşadığı fark edildi.

Geç kalmadan hastaneye yönlendirilen Ebrar Ekin Turgut, geçirdiği operasyonla yuttuğu kabak çekirdekleri çıkartıldı. Kızı Ebrar’ın sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu dile getiren anne Tuğba Turgut, “İlk doktora gittiğimizde soğuk algınlığı dediler. Ama hastalığı geçmeyince şüphelendik. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir hocamız kızımın durumunu fark etti. Ekin, şimdi çok şükür iyi” dedi.

DOKTORUNUN DİKKATİ SAYESİNDE KURTULDU

İzmir’de yaşayan bir yaşındaki Ebrar Ekin Turgut’un, nefes alıp vermede zorlanma ve boğazında hırlama şikayetleri nedeniyle ailesi hastaneye başvurdu. Minik bebeğe başvurdukları hastanede soğuk algınlığı teşhisi konularak ilaç verildi. Buna rağmen küçük kızın şikayetleri geçmeyince bir hafta sonra anne Tuğba Turgut, Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’ne başvurdu. Anne Tuğba Turgut, yaşadıkları süreci şu sözlerle anlattı: “İlk gittiğimiz doktor soğuk algınlığı dedi ve ilaç verip bizi eve gönderdi. Bir hafta sonra Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’ne geldik. Burada Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir’e Ebrar’ı muayene ettirdik. Doktorumuz neler yedirdiğimizi sorunca Ebrar’ın biz evde kabak çekirdeği yerken tabaktan almış olabileceğinden ve yutma olasılığından bahsettik. Doktorumuz hemen akciğer grafisi istedi. Akciğer grafisinde, iki akciğer arasında havalanma farkı gördüğünü ve geç kalmadan çocuk cerrahisi olan bir hastaneye gitmemizi önerdi. Biz de gittik. Orada gerçekleşen operasyonla Ebrar Ekin’in solunum yollarından çekirdek kabukları çıkartıldı. Eğer doktor Fikret Bey fark etmeseydi Ebrar için geç kalabilir, daha farklı sağlık problemleriyle karşılaşabilirdik. Batıgöz Sağlık Grubu’na ve doktor Fikret Bey’e çok teşekkür ederiz.”

SOLUNUM YOLLARINDAN ÇEKİRDEK KABUKLARI ÇIKTI

Minik Ebrar Ekin’in akciğerinin zarar görmesini engelleyen ve zaman kaybetmeden göğüs cerrahisine gitmelerini söyleyen Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, Ebrar Ekin’in durumunu şu şekilde anlattı: “Hastalarımızdan Ebrar Ekin’in ailesi bize öksürük, hırıltılı solunum şikayetleri ile geldi. Bu şikayetlerin 10 gündür devam ettiğini ve başka doktorlara da başvurduklarını söylediler. Ebrar Ekin’e ilk olarak soğuk algınlığı teşhisi konulmuş ve ona uygun tedavi düzenlenmiş. Anne Tuğba Turgut’a, Ebrar’a neler yedirdiğini sorduğumuzda, kendileri kabak çekirdeği yerken kızlarının da tabaktan almış olabileceğinden ve yutma olasılığından bahsedince daha detaylı inceleme ihtiyacı duyduk. Akciğer grafisinde her iki akciğer arasında havalanma farkı gördük. Bunun üzerine çekirdek yuttuğunu ve solunum yollarında çekirdek olabileceğini, bunun yol açabileceği birtakım sıkıntılar olduğunu düşündük. Acil olarak göğüs cerrahisi olan bir hastaneye gitmeleri gerektiğini söyledik. Başvurdukları hastanede bronkoskopi yapılarak solunum yollarından çekirdek parçaları çıkartıldı.”

AİLELER KABUKLU YİYECEKLERİ ÇOCUKLARININ YANINDA TÜKETMEMELİ!

Çekirdek kabuğu fark edilmeseydi bir takım sakıncalı durumların oluşabileceğine de değinen Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir,” Solunum yoluna kaçan cismin en önemli sakıncası yerleşim yeri. Çekirdeğin büyüklüğü de önemli. Ani ölümler gerçekleşen vakalar var. Bu tehlikeyi sadece çekirdek kabuğu ile sınırlandırmamak lazım, diğer çerezler de olabilir. Fasulye, nohut gibi hatta para gibi şeyler de olabilir. Ama bunların yerleştiği yere göre ani ölümler gelişebilir. Hastamız Ebrar Ekin’de geç kalınsaydı akciğer problemleri, bronşit, zatürre, akciğerin bir kısmının sönmesi, uzun süren astım benzeri şikayetler gelişebilirdi. Ebrar Ekin’de gördüğümüz iki akciğer arasında havalanma farkı çok belirgindi. Bu demektir ki; bir akciğerin bir kısmının sönme ihtimali giderek artıyordu. İlerde akciğerinin bir kısmının alınması gerekebilirdi. Çekirdek kabuğunun erken fark edilmesi hayatı için çok önemliydi. Biz Ebrar Ekin’i tekrar hayata döndürdüğümüz için çok mutluyuz. Ailesi de çok mutlu. Bizim buradan çıkaracağımız çok önemli sonuçlar var. Çekirdek ve benzeri kabuklu çerezlerin, nohut, leblebi gibi gıdaların küçük çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Aile bunları tüketecekse bile çok dikkatli olmalı. Yanlarında küçük çocukları varken tabağı ortada bırakmamalı, gözleri de sürekli minik çocuklarında olmalı. Eğer çocuklarının bunlardan ağzına atmış olabileceğini düşünüyorlarsa da hastaneye gidildiğinde doktorlara bu konuda uyarıda bulunulması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam