"İLK HAREKETE GEÇENLERİN" AVANTAJI
Şirketlerin kadın çalışanların iş hayatında yükselmesini önceliklendirmiyor
10 Mart 2021 Çarşamba 15:03
IBM İş Değerleri Enstitüsü (IBV), COVID-19 nedeniyle iş yerinde kadınların karşı karşıya oldukları zorlukların arttığına dair bir araştırma yayınladı. Ankete katılan profesyonellere göre global işletmelerin yüzde 70'i için, cinsiyet eşitliği hala en önemli 10 öncelik arasında yer almıyor. Çalışma ayrıca, toplumsal cinsiyet katılımını en önemli iş önceliği olarak sıralayan şirketlerden alınan bilgilerle, iş dünyasında cesur ve sürdürülebilir değişimin sağlanmasına yardımcı olabilecek anahtarları paylaşıyor.
"Kadınlar, Liderlik ve Kaçırılan Fırsatlar" başlığıyla yayınlanan araştırma, 2019 yılında yayınlanan benzer bir araştırmanın devamı niteliğinde hazırlandı. Araştırma, giderek azalan yeni kadın lider sayısıyla birlikte cinsiyet eşitliğinin de bir yol ayrımında olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçları 2021 yılında ankete katılan kadınlar arasında kıdemli başkan yardımcısı, başkan yardımcısı, direktör ve müdür gibi üst düzey görev alan kadınların sayısının 2019 yılına kıyasla daha düşük olduğunu ortaya koydu.
IBM Küresel Pazar Kıdemli Başkan Yardımcısı ve IBM Kadın Topluluğu Kıdemli Yönetici Sponsoru Bridget van Kralingen konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Araştırmadan elde ettiğimiz veriler, kadın liderlerin yaşadığı birçok zorluğu gösteriyor. Bu sorun önceki yıllara göre derinlemesine ele alınmazsa, süreç daha da gerileyebilir. Hemen yaratıcı çözümleri değerlendirmeli ve tüm kadınların yüzde yüz potansiyellerine ulaşmasına yardımcı olabilecek anlamlı ve kalıcı çalışmaları iki katına çıkarmalıyız."
Ayrıca araştırma, ankete katılan çalışanların, cinsiyet eşitliğini ele almaya yönelik etkisiz çabalar nedeniyle yorgunluk ve iyimserliğin azaldığını gösteriyor. Ankete katılan kadınların yalnızca% 62'si (2019'a göre 9 yüzde puanı düşüşle) ve ankete katılan erkeklerin% 60'ı (2019'a göre 7 yüzde puanı düşüşle), kuruluşlarının önümüzdeki beş yıl içinde cinsiyet eşitliğini önemli ölçüde iyileştirmesini bekliyor.
Kadınların iş hayatındaki rolünün artması gerektiğini vurgulayan IBM Türkiye Genel Müdürü Volkan Sözmen, bu konuyla ilgili olarak IBM’in yürüttüğü çalışmalardan bahsetti: “IBM’in çeşitli nedenlerden dolayı kariyerine ara verip işe dönmek ya da sektör ve meslek değiştirmek isteyen kadınlar için geliştirdiği SkillsBuild programı, kadınların iş gücüne katılmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Bu çerçevede iş hayatına ara vermiş kadınların istihdama tekrar katılmasına destek vermeyi hedefleyen YenidenBiz Derneği’yle birlikte Aralık 2019’dan beri IBM SkillsBuild dijital öğrenme platformunu projesini sürdürüyoruz. Platform ile YenidenBiz aday havuzundaki kadınlara teknik ve profesyonel beceri eğitimleri sunuyoruz.”
Inclusive Ally programı kapsamında çeşitlilik ve kapsayıcılık konusunda en başarılı liderleri ödüllendirdiklerini ve Elevate gelişim programıyla da şirket içindeki kadın çalışanların kariyer planlarını desteklediklerini belirten Sözmen, sözlerine şöyle devam etti: “Kurum içi programları geliştirmek bu işin sadece bir parçası. Bunun dışında kuruluşların çalışma kültürlerinde çeşitliliği ve kapsayıcılığı benimsemesi ve uygun düşünce yapısını da desteklemesi gerekiyor.”
"İlk Harekete Geçenlerin" avantajı
"Kadınlar, Liderlik ve Kaçırılan Fırsatlar" araştırmasına göre pek çok kuruluş, cinsiyet eşitliğini ve kapsayıcılığı artırmak için cinsiyeti göz önünde bulundurmayan aday tarama ve kadınlar için doğum izni gibi programları devreye alıyor. Ancak, düşünce yapılarının ve kurum kültürlerinin programlarla birlikte yeterince değişmemesi kısmen de olsa bu programların daha iyi sonuçlar vermesini önlüyor.
Araştırmada yer alan katılımcılar arasından "İlk Harekete Geçenler" olarak adlandırılan grup, kadınların ilerlemesini resmi bir iş önceliği olarak kabul edenlerden oluşuyor. Katılımcıların yüzde 11’ini oluşturan grup, cinsiyet kapsayıcılığını finansal performans artışında olumlu bir etken olarak görüyor. İlk Harekete Geçenler, araştırmaya katılan diğer kuruluşlara kıyasla gelirlerinde yüzde 61'e yakın artış olduğunu ve finansal performans, inovasyon ve müşteri/çalışan memnuniyeti konularında da olumlu artış yaşadıklarını bildiriyor.
Araştırma sonuçlarına göre IBM, sürdürülebilir ilerleme için şu yol haritasını öneriyor:
Cesur düşünce yapısını büyük taahhütlerle birleştirin: Cinsiyet eşitliğini en önemli beş resmi iş önceliğinden biri haline getirerek, kadınların iş gücüne yeniden dahil olması için yöntemler belirlenebilir.
Krize yönelik belirli müdahalelerde bulunun: Ek çocuk bakımı desteği ve akıl sağlığı kaynaklarına erişim gibi ek sosyal yardımlar, anahtar rol oynayabilir.
Bir amaç kültürü yaratın ve alan açma konusunda ısrar edin: Empatik liderliğe odaklanmak ve orta düzey yöneticilerin pozitif kültürel değişimi desteklemelerine olanak verilebilir. İnsan odaklı liderlerin, bireylerin kişisel ve profesyonel gereksinimleriyle uyumlu esneklik sunarak kapsayıcı ekip kültürlerini teşvik etmeleri ve gelecekte kadın lider sayısının artıracak hedefler koymaları gerekiyor.
Performansı artırmak için teknolojiden yararlanın: Kuruluşlar, iş başvurusunda bulunan adayların adil biçimde incelenmesini sağlamak için yapay zeka gibi teknolojilerden yararlanabilir. Bu sayede çalışanların, salgın sona erdikten sonra çalışma ortamlarında etkili bir etkileşim kurmalarına olanak sağlayacak iş birliği araçlarına ve ekip oluşturma uygulamalarına yatırım yapılabilir.
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.