22 Kasım 2024
  • Bursa21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara14°C

HOMOFOBİYİ TEDAVİ ETMEK MÜMKÜN MÜ?

Nedenlerini anlamaya çalışıyorlar

Homofobiyi tedavi etmek mümkün mü?

22 Eylül 2018 Cumartesi 15:14

Bilim, bir kişinin cinsel yönelimini değiştirme fikrini terk edeli çok oldu. Ancak, 'eşcinsellerden duyulan irrasyonel korku' diye tanımlanan homofobinin nedenlerini anlamaya çalışan araştırmaların sayısı çoğalıyor. Uzmanlarn bu çalışmalarda homofobiye psikoloji, kültür ve dini inanışlar pencerelerinden bakıyor.
 
Kiev'de 2013'te yapılan onur yürüyüşünden bir kare.AFPEşcinsellik, ABD'de akıl hastalıkları listesinden 45 yıl önce çıkartıldı.
 
Bilim, bir kişinin cinsel yönelimini değiştirme fikrini terk edeli çok oldu.
 
Çoğu biliminsanı hastalık olmayan bir şeyi "tedavi edemeyeceğinizi" söylüyor. Eşcinsellik 1973'de ABD'de bir ruh hastalığı olarak sınıflandırılmaktan çıkartılmış, 1990'da da Dünya Sağlık Örgütü aynı kararı almıştı.
 
Ancak, homofobi nedenlerini anlamaya çalışan araştırmacıların giderek daha çok ilgisini çekiyor.
 
'İrrasyonel korku'
 
1960'lı yıllarda " homofobi" deyimini ilk bulan ABD'li psikolog George Weinberg homofobiyi "eşcinsellerle yakın mesafede olma korkusu" diye tanımlamıştı. Yunanca "phobia" kelimesi bir şeyden duyulan irrasyonel korku anlamına geliyor.
 
Weinberg 1972'de yazdığı Toplum ve Sağlıklı Eşcinsel kitabında "Eşcinselliğe karşı önyargılarını aşmadan asla bir hastanın sağlıklı olduğunu düşünmem" demişti.
 
Rome Tor Vergata Üniversitesi'nden Endokronoloji ve Medikal Seksoloji profesörü Emmanuele Janini homofobinin "buzdağının görünen kısmı" olduğunu savunuyor.
 
Jannini homofobinin belirli kişilik özellikleriyle bağlantılı olduğunu ve şiddetle birleşince bir psikiyatrik hastalık olarak görülebileceğini vurguluyor.
 
Jannini Cinsel Sağlık Güncesi adlı bilimsel yayında 2015'te yer alan bir çalışmasıyla tartışma yaratmıştı. Jannini homofobiyi, (potansiyel olarak öfke ve düşmanlıkla görülen) psikotisizm, olgunlaşmamış savunma mekanizmalarıyla (duygularını yansıtmaya yatkın) ve (bilinçaltında güvensizliğe neden olan) korku duyulan anne-babaya bağlılıkla ilişkilendiriyordu.
 
Araştırma muhafazakâr karşıtları tarafından "LBGT yanlısı çöp" diye tanımlanmıştı. Ancak BBC'ye konuşan Jannini araştırmasının arkasında durdu ve homofobik kişiliğin "zayıf" olduğunu söyledi.
 
Jannini "Bilimsel bir tanımlama değil ama benim daha iyi anlaşılmak için kullandığım bir terim" diyor.
 
Hindistan'da yüksek mahkemenin eşcinselliği suç olmaktan çıkartmasını kutlayan kadınlar.EPADünya Sağlık Örgütü eşcinselliği akıl hastalığı listesinden 1990'da çıkarttı.
 
Homofobi ölçeği
 
Jannini araştırmasında, 551 İtalyan üniversite öğrencisindeki homofobi düzeyini belirlemek için bir homofobi ölçeği uyguladı ve bu sonuçları öğrencilerin diğer psikolojik özellikleriyle karşılaştırdı.
 
Araştırmada, daha yüksek derecede homofobik davranışları olanların, psikotisizm ve olgunlaşmamış savunma mekanizması alanlarında da yüksek puanlar aldığını ve güvenli anne-babaya güvenli bir bağın, düşük düzeydeki homofobinin göstergesi olduğu tespit edildi.
 
Jannini bunların terapiyle tedavi edilebilecek psikolojik rahatsızlıklar olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor;
 
"Eşcinsel davranışlardan hoşlanmıyor olabilirsiniz. Ama sürekli 'Ben eşcinsel değilim, eşcinsellerden nefret ediyorum, eşcinsellerin evime gelmesini istemiyorum, Okulda eşcinsel öğretmenler istemiyorum' demenize gerek yok. Eşcinselliğin yüzyıllar boyunca bir hastalık olarak ele alınmasının ardından, ilk kez asıl tedavi edilmesi gereken hastalığın aslında homofobi olduğunu gösterdik."
 
Brezilya'dami eylemciler.AFPBrezilya'daki psikologlar Yüksek Mahkeme'den 'eşcinselliği tedavi' programlarına yasağın geri getirilmesini istiyor. Yasak geçen yıl bir yargıç tarafından kaldırılmıştı.
 
Kültürlerin gücü
 
Ancak bireyler çevreleri tarafından da şekillendiriliyor ve Jannini'nin ekibinin daha sonra yaptığı bir araştırma, hiper-erkeksiliğin, kadın düşmanlığınının kültürlere ne kadar çok nüfuz ettiğini ve ahlakçı davranışların homofobiyle nasıl bağlantılı olduğunu gösterdi.
 
Geçen yıl yapılan araştırmada, üç farklı dini yapıdaki ülkede, İtalya (çoğu Katolik Hristiyan), Arnavutluk (çoğu Müslüman) ve Ukrayna (çoğu Ortodoks Hristiyan) ülkedeki 1048 ögrenciden alınan sonuçları karşılaştırdı.
 
Jannini "Çok enteresan olan dinin kendisinin homofobiyle ilişkili olmamasıydı. Homofobi düzeylerini etkileyen, üç dindeki köktenci dini inançlardı" diyor.
 
Kansas'ta yapılan bir eylemdeki eşcinsel karşıtı gösterici.AFPAraştırmaya göre dini liderlerin cinsel azınlıklara karşı kullandıkları söylem olumsuz algıları etkileyebiliyor.
 
Dogmanın gücü
 
Ilımlı dini görüşleri olanlar size dinin homofobiyi teşvik etmediğini söylüyor
 
Rus Ortodoks Kilisesi'nin resmi Sözcüsü Vahtang Kipşidze BBC'ye yaptığı açıklamada "Günahtan nefret ediyoruz, günahı işleyenden değil" diyor. Kipşidze Kilise'nin eşcinselliğe bakışını değiştiremeyeceğini, çünkü bu doğmanın Kilise'den değil, Tanrı'dan geldiğini söylüyor.
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam