22 Kasım 2024
  • Bursa18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara15°C

HİDROSEFALİ TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ADIM

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hidrosefali (bayinde su toplanması) hastaları, uygulanan yeni yöntemle çok daha kısa sürede...

Hidrosefali tedavisinde önemli adım

24 Mart 2016 Perşembe 10:07

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde hidrosefali (bayinde su toplanması) hastaları, uygulanan yeni yöntemle çok daha kısa sürede tedavi ediliyor.

Beyne yerleştirilen şant cihazı gibi çeşitli yöntemlerle tedavi edilen hidrosefali hastalığı, Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde uygulanan nöroendoskopik teknikle (3. Ventirkülostomi) hastaya şant takılmadan çok daha kısa sürede tedavi edebiliyor. Bu yöntemle tedavi edilen hastalardan biri de 16 yaşındaki Buse Ceren Cengiz. Hemşirelik üçüncü sınıf öğrencisi olan Buse Ceren Cengiz, bir hafta önce baş ağrısı ve dengesizlik şikâyeti ile Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'ne başvurdu. Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz tarafından tedavi altına alınan Cezgiz'in beyninde su toplanması olduğu tespit edildi.

Operasyona alınan Cengiz'e yaklaşık bir santimetrelik delikten nöroendoskopik operasyon yapıldı. Başarılı bir operasyonla sağlığına kavuşan Buse Ceren Cengiz, iki üç günlük bir tedavi sürecinin ardından taburcu oldu. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, artık hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden, nöroendoskopik teknikle (3. Ventirkülostomi) çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini, hidrosefalinin bu tedavi yönteminde, alın bölgesinin gerisinden yaklaşık 1 santimlik çok küçük bir açıklıktan girilerek işlemin sonuçlandırıldığının altını çizdi.

Hidrosefaliyi, beyin karıncıklarında beyin omurilik sıvısının birikimi olarak tanımlayabileceklerini ifade eden Yılmaz, "Bu biriken sıvı tahliye edilmez ise ciddi sonuçlara sebep olabilmektedir. Bu hastaların tedavisinde genellikle biriken bu beyin omurilik sıvısını tahliye etmek için silikondan yapılmış şant cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz hastada ömür boyu kalmaktadır. Uyguladığımız endoskopik yöntem ile şant cihazının yerleştirilmesine gerek kalmadan karıncıklarda biriken sıvı, karıncığın tabanında açılan bir delikten beyin içindeki sıvının tahliye edilebileceği yere geçişi sağlanmaktadır." dedi.

Yılmaz, bu yöntemle uygun olan hastalarda beyin içindeki tümörün, beyin kanamalarının tedavisinin yapıldığına işaret ederek, yöntemin bu bölgede de nadiren yapıldığını aktardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam