HER DÖRT KADINDAN BİRİ BU PROBLEMİ YAŞIYOR
İdrar kaçırıyorsanız diyaliz hastası olabilirsiniz
20 Kasım 2019 Çarşamba 12:09
Ülkemizde her dört kadından biri idrar kaçırma problemi yaşıyor.
İdrar kaçırma üzerine farkındalığı artırmak adına şehir şehir dolaşan Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü, İstanbul ve Ankara’dan sonra Bursa’da da yoğun bir ilgiyle karşılandı. Seminer Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde Nergis Kumbasar'ın sunumuyla gerçekleşirken, Prof. Dr. Tufan Tarcan yanlış tedavilerin insanları hekime gitmekten uzaklaştırdığını özellikle vurguladı.
Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil ise idrar kaçırma problemi yaşayanlara zamanında tanı konulamaz ise böbreklerini kaybedebileceklerini hatta diyaliz hastası dahi olabileceklerini ifade etti.
Günümüzde idrar kaçırma kadınların en büyük sorunlarından bir tanesi olarak başı çekiyor. Şehir şehir gezerek kadınları idrar kaçırma problemiyle ilgili bilgilendirme çalışması yapan Hayatı Kaçırmayanlar Kulübü Osmangazi Belediyesi'nin ev sahipliğinde Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde Nergis Kumbasar'ın sunumuyla bir seminer düzenledi.
Canped ve Kontinans Derneği’nin birlikte gerçekleştirdiği bu farkındalık projesi İstanbul ve Ankara’dan sonra Bursa’da da yoğun bir ilgiyle karşılandı. Seminerde Kontinans Derneği Başkanı Prof. Dr. Tufan Tarcan yanlış tedavilerin insanları hekime gitmekten uzaklaştırdığını ve korkuttuğunu özellikle vurgularken, Kontinans Derneği 2. Başkanı Cüneyd Özkürkçügil ise özellikle bazı tip idrar kaçırma problemi yaşayanlara zamanında tanı konulamaz ise böbreklerini kaybedebileceklerini hatta diyaliz hastası dahi olabileceklerinin altını çizdi.
İdrar kaçırma problemi yaşayan insanların; nereye gideceğini, ne yapacağını ve nasıl yardım alması gerektiğini bilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Tufan Tarcan, ”İdrar kaçırma her yaşta ve her cinsiyette görülebiliyor. Bu şikâyetin görülme sıklığı ise yaşlandıkça artıyor; idrar kaçırmayla ilgili hastaların bilgi olarak hala daha birçok eksiği var.” açıklamasında bulundu.
İdrar kaçırma Parkinson ya da MS gibi nörolojik hastalıkların ön göstergesi olabilir
İdrar kaçırmanın bir hastalık değil bir belirti olduğunu ifade eden Prof. Dr. Cüneyd Özkürkçügil, “İdrar kaçırma çok çeşitli hastalıkların ön göstergesi olabiliyor. Bunların bir kısmı Parkinson ya da MS gibi nörolojik hastalıklar.” dedi. Genel olarak nörolojik nedenlere bağlı olmayan idrar kaçırmada genetik faktörlerin de olabileceğini ancak ellerinde bilimsel bir veri olmadığının altını çizen Cüneyd Özkürkçügil, “Her 5 kadından 1 tanesi çocukluğundan ölümüne kadar idrar kaçırabiliyor. İdrar kaçırmanın yaşlanmanın normal bir sonucu olmadığı gibi menopoz sürecinin de bir parçası olmadığını özellikle vurgulayan Özkürkçügil, “Kadınlarda bunun farkındalığını yaratmak en büyük amacımız. Çünkü idrar kaçırma kadınların sosyal yaşam kalitesini ileri derecede bozuyor.” diye konuştu.
Yanlış tedaviler insanları hekimden uzaklaştırıyor
Yanlış tedavilerin insanları hekime gitmekten uzaklaştırdığını ve korkuttuğunu özellikle vurgulayan Tufan Tarcan, “Çevrelerinde kötü ameliyat geçmişi olan hastalarla insanların konuşmaları onları tedaviden uzaklaştırıyor. Bize başvurmalarını engelliyor. Herkesin idrar kaçırması birbirinden farklı olabilir.” dedi. Kadınların genelde kültürel nedenler ve utanmadan dolayı idrar kaçırma problemini saklama ihtiyacı duyduğunu ifade eden Tarcan, “Eskiden olmayan şimdi ise kadınların büyük kurtarıcısı olan mesane pedleri var. Biz de bazı hastalarımıza en azından tedavi olana kadar bunları öneriyoruz. Yatağa bağımlı hastalarda ise idrar toplayıcı hasta bezleri hayat kurtarıcı oluyor. Uygun materyallerin kullanılmadığı durumlarda ise ciddi cilt enfeksiyonları ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.
İdrar kaçırmanın çok önemli hastalıkların ön bulgusu olabildiğini ifade eden Cüneyd Özkürkçügil, “Bazı durumlarda, idrar kaçırma problemi olanlara zamanında tanı konulamaz ise böbreklerini kaybedebilir hatta diyaliz hastası olabilir.” açıklamasında bulundu.
Uzun süre idrar tutmanın zararlarına değinen Tufan Tarcan şöyle devam etti: “İdrar torbamız belli bir hacimde depolamaya müsait. Eğer bundan fazlası olursa bazı komplikasyonlar meydana gelebiliyor. Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, geçmeyen sistitler gibi…. Uzun yıllar bu devam ettiğinde mesane kasının zayıflaması ortaya çıkıyor. Bu kötü alışkanlık ne yazık ki çocukluk çağından başlıyor. Annelerin yanlış yönlendirmesiyle çocuklar okulda gün boyunca idrarlarını tutuyorlar ve bu alışkanlık maalesef geçmiyor. Büyüdüklerinde de bunu devam ettiriyorlar. Tekrarlayan ve antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen idrar yolu enfeksiyonları meydana geliyor sonrasında. Bunların temeli çocukluk çağlarından başlayan idrar tutmaktan kaynaklanıyor. Çocukların 3 saatte bir tuvalete gitmeleri ve bol su içmeleri gerekiyor. Çünkü sistitlere yol açan mikroplar dışarıdan alınmıyor. Bu mikropların çoğu kendi vücudumuzda yaşayan mikroplar.”
“Çok fazla su içiyorsanız bu sizin idrar kaçırmanızı artıracaktır.” diye konuşan Cüneyd Özkürkçügil, “Bol su içmenin bir kriteri var. Herkesin vücut kitle indeksine yani boy-kilo oranına göre su tüketimi çok önemli. Ne fazla ne az tam ölçüsünde olmalı.” diye konuştu.
İdrar kaçırmada bitkisel ilaçların hiçbir yerinin olmadığının altını çizen Tarcan, “Bizim ilaçlarımızın hepsinin temelinde bitkilerden alınan özler var. Ne fark var? İlaçların içinde kullanılan maddelerin tam olarak dozunu biliyoruz. Bu maddelerin hepsinde bilimsel çalışmalarda test ediyoruz. Etkinliklerini ortaya koyuyoruz. Şu anda bilimsel olarak ispatlanmış ve idrar kaçırmada etkili hiçbir bitkisel ilaç yok. Hastalarımıza hekimlerin önerdiğinin dışına çıkmamayı öneriyoruz.” diye konuştu.
İdrar kaçırma problemi yaşayanlar fazla kilolarından kurtulmalı
İdrar kaçırmada riski azaltacak şeylerden bir tanesinin kilo verme olduğunu belirten Tufan Tarcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kilo veren hastalarda bu şikâyetin azaldığını hatta bazılarında tamamen kaybolduğunu biliyoruz. Kilo fazlanız var ve idrar kaçırma problemi yaşıyorsanız ilk yapacağınız şey mutlaka kilo vermeniz olacak. Bağırsaklarınızda kabızlıkla ilgili bir problem varsa, her gün rahat ve yumuşak bir şekilde dışkılama yapamıyorsanız bunu mutlaka düzeltmek lazım. Ani sıkışmayla idrar kaçırıyorsanız mesaneyi uyaran çay, kahve, gazlı içeceklerden uzak durmanız lazım. Sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Gereksiz rahim alımı ameliyatlarından kaçınmalısınız. Çünkü daha büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor.”
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.