21 Mayıs 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara19°C

DİKİLİTAŞ ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Siirt'te bulunan ve milattan önce 10 bin yıllarına ait olduğu tahmin edilen Dikilitaş, ...

Dikilitaş ziyaretçilerini bekliyor

13 Haziran 2016 Pazartesi 12:31

Siirt'te bulunan ve milattan önce 10 bin yıllarına ait olduğu tahmin edilen Dikilitaş, Batman Müzesi'nde sergilenmeye başladı.

Batman Müze Müdürlüğü ekipleri tarafından Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Ormanardı köyünde yer alan Gusir Höyük'te yapılan kazılarda bulunan Dikilitaş'ın 10 bin yıllarına ait olduğu belirtildi.

ESER KİREÇTAŞINDAN YAPILMIŞ

Batman Müze Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre, 188 cm uzunluğunda, 63 cm genişliğe sahip olan Dikilitaş'ın 13 cm kalınlığa sahip olduğu belirtildi. Dikdörtgen, yassı ve uzun boyda olan eser, kolay işlenilen kayaç türenden olan kireçtaşından yapılmış. Dış yüzeyi yontularak işlenilen eserin tümünde gözenekler bulunuyor.

'GÖBEKLİ TEPE'DEN DAHA ESKİ'

Dikilitaş'ın Şanlıurfa'da bulunan ve dünyanın ilk tapınağı olarak bilinen Göbekli Tepe'den daha eski olduğunu belirten Batman Müze Müdür Vekili Vehbi Yurt, şunları kaydetti: "Yapılan kazılarda bulunan Dikilitaş'ın M.Ö. 10 bin yılları veya daha eski olduğunu tahmin ediyoruz. Tarihe göre gidilirse dünyanın ilk Dikilitaş'ı olduğunu söyleyebiliriz. Tarihimizin en eski eserlerinden olan Göbekli Taş'ın üzerinde figürler olduğu biliniyor. Yaptığımız kazı çalışmalarında elde ettiğimiz dikili taşımızda her hangi bir figüre rastlamadık. Dikilitaşımızda bir figürün olmayışı tarihsel olarak göbekli taştan daha eski olduğunu düşünüyoruz."

Dikilitaş ziyaretçilerini bekliyor

Dikilitaş ziyaretçilerini bekliyor

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri