22 Kasım 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara9°C

DERİ KANSERİNE YOL AÇIYOR

Bilinçsizce güneşlenmek, deri kanserine davetiye çıkarıyor

Deri kanserine yol açıyor

29 Haziran 2016 Çarşamba 17:27

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Borlu, tatilde bilinçsizce güneşlenmenin deri kanserine davetiye çıkardığını kaydetti. Prof. Dr. Borlu, "Güneş aslında hayatımızın, enerjimizin kaynağı. Çok faydası olmasıyla birlikte bilinçli şekilde güneşe çıkmadığımız zaman, özellikle deri kanserinin en büyük tetikleyicisidir." dedi.

Prof. Dr. Murat Borlu, okulların kapanmasıyla birlikte başlayan yaz tatili ve 9 günlük bayram tatili münasebetiyle sahillere giden tatilcilere güneşlenme uyarısında bulundu. Son zamanlarda en çok karşılaşılan kanser türünün deri kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Borlu, bazı ölümcül deri kanserlerinin de bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Borlu, şunları söyledi: "Güneş aslında hayatımızın, enerjimizin kaynağıdır. Çok faydası olmasıyla birlikte, bilinçli şekilde güneşe çıkmadığımız zaman deri kanserinin en büyük tetikleyicisidir. Deri kanserini en çok tetikleyen ultraviyole ışınları olduğu için, güneşin zararlı etkilerinden de söz edebiliriz. Bu nedenle bilinçli güneşlenme, güneşten korunmayı bilmek, güneşin zararlı ışınlarının hangi zamanlarda bizi etkileyeceğini bilmek, deri kanserine karşı önlem almak demektir. Çünkü insanoğlunun son 50 yılda en çok karşılaştığı kanser türü deri kanseridir. Bazı ölümcül deri kanserlerinin bilinçsiz güneşlenmeyle oluştuğu, özellikle çocukluktan kalan güneş yanıkları nedeniyle olduğu bilinmektedir. Deri kanserlerinde de kümülatif yani toplam ultraviyole dozunun en büyük kanser tetikleyicisinin olduğunu bilmekteyiz. Bu nedenle güneşlenirken hangi saatler, hangi mevsimler tehlikeli, ne sürede çıkmamız gerektiğini bilirsek, yararlı etkilerinden faydalanır, zararlı etkilerinden de korunmuş oluruz. Yaz aylarında insanlar 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmamaya özen göstermelidir. Bronzlaşmak için uzun süre güneşte kalınmamalıdır. Solaryum ve benzeri uygulamalardan kaçınılmalıdır. Şapka, gözlük ve güneş koruyucuları kullanılmalıdır. Güneş koruyucuları da, güneşe çıkmadan yarım saat önce, yeterli miktarda ve 3 saatte bir tekrarlanarak kullanılmalıdır. Çünkü 3 saat sonra etkileri yok olmaktadır."

"AÇIK TENLİLER DAHA ÇOK RİSKLİ"

Güneşin etkilerinin ten rengine göre farklılıklar gösterdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Borlu, "İnsanlar deri tipini bilmeli ve ona göre davranmalıdır. Örneğin, açık tenli, renkli gözlü, güneşten çabuk yanan bir insan bronzlaşmak için fazla uğraşmamalıdır. Çünkü bu tip insanlar bronzlaşmak için çok uğraştığında, diğer insanlara göre 3 -4 kat deri kanseri olma riski artacaktır." uyarısında bulundu.

"GÜNEŞTE ÇOK KALMAKLA DAHA ÇOK D VİTAMİNİ ALINMAZ"

Toplumda, güneşte fazla kalınmasıyla daha çok D vitamini alınacağı şeklinde yaygın bir kanaat olduğuna dikkat çeken Borlu, "Yaşlılarda veya çocuklarda D vitamini ile ilgili birtakım çelişkiler bulunmaktadır. Tüm vücut güneşlenmesinde D vitamini için 10 dakika yeterlidir, ülkemizde ise yarım saat, bir saat yeterlidir. Çocukları D vitamini alsınlar diye güneşin zararlı ışınlarına maruz bırakmak doğru değildir. Ayrıca D vitamini sentezinin belli bir limiti vardır, bu limite geldikten sonra güneşlenmemiz fayda değil, aksine zarar sağlayacaktır." dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam