BURUN ESTETİĞİ SONRASI YAPILMAMASI GEREKENLER
Burun estetiğinden sonra yapılmaması gereken 12 şey

09 Mayıs 2019 Perşembe 12:00
Burun estetiğinden (rinoplasti) sonra bakımınıza dikkat etmek, ameliyata hazırlanmak kadar önemlidir. Yeni burnun ve burun kemiklerinin tamamen iyileşmesi altı haftayı bulacaktır. Bu süre içinde hiçbir şeyin ters gitmemesi için fazladan dikkat edip son derece özenli bir bakım uygulamanız gerekmektedir.
Estetik Cerrah Op. Dr. Alper Mete Uğurlu, burun estetiğinden sonra yapılmaması gerekenler hakkında şu bilgileri verdi:
ZORLAYICI FAALİYETLERDE BULUNMAYIN
Yapılan işlemden sonra en az iki hafta boyunca spor salonuna gitmemeli ve egzersiz yapmamalısınız. Ağırlık kaldırmak, aerobik egzersizleri, jogging, koşu ve tempolu yürüyüş de uzak durulması gereken faaliyetler arasındadır. Eğilme, çekme, itme ve diğer faaliyetler de aşırı çaba ve baskı yaratıyorsa uzak durulması gereken aktiviteler arasında sayılabilir. Üçüncü haftadan sonra düzenli egzersiz çalışmalarına dönmek sizin için en iyisi olacaktır. Bu faaliyetleri yaparken zorlanmamaya dikkat edin ve bu üç haftalık dönemin ardından egzersiz performansınızı yavaş yavaş artırın.
İlk altı hafta boyunca yüzme de yapılmaması gereken sporlar arasındadır. Öncelikle burun içine yerleştirilen desteklerin yerinden çıkartılana kadar kuru kalması önemlidir. Basketbol, voleybol gibi temas gerektiren sporlar da atılan topun yeni burnunuza çarpmasını istemeyeceğiniz gibi son derece açık nedenlerle 4 – 6 ay arasında uzak durulması gerekenler arasındadır.
Bu garip gelebilir, ancak cinsel faaliyetler de ilk üç hafta boyunca sınırlandırılmalıdır. Kan pıhtılaşmasını önlemek amacıyla hafif yürüyüşler yapılması istenmektedir.
BURUNDAN NEFES VERMEYİN
Şiddetli bir şekilde burundan nefes alıp vermekten kaçınmalısınız. Burun dokuları ameliyattan sonraki üç hafta boyunca son derece hassastır ve aşırı faaliyet daha da tahriş olmasına yol açar. İyileşme sürecinde olabildiğince ağızdan nefes alıp vermeye çalışın.
Hapşırmak istediğinizde ne yapacaksınız? Hapşırırken ağzınızı olabildiğince açın. Bu, burnunuzdaki basıncın, ağız kapalıyken olan basınçtan daha az olmasını sağlayacaktır.
DUŞ ALMAYIN
Aslında banyo yapabilirsiniz. Sadece burnunuzdaki bandajların kuru kalmasına dikkat edin. Duş almak onların nemlenmesine neden olabilir. Dert etmeyin, çünkü bunlar ameliyattan beş gün sonra çıkartılacaklar. Fakat bir hafta yüzünüzü yıkamamanız gerekecek. Yine de yüzünüzü temizleyebilirsiniz. Yüzünüzü temizlemek için nemli bir bez kullanabilirsiniz. Sadece burnunuzun kuru kalmasına dikkat etmelisiniz.
KULAK TEMİZLEME ÇUBUĞU İLE BURUN İÇİNİ TEMİZLEMEYİN
Doğal olarak burnunuz ameliyattan sonraki iki gün içinde kanayacaktır. Ayrıca ilk iki hafta burun akıntısı da görülecektir. Bunlar olurken burnunuz tıkanabilir. Burnunuzu temizlemek için kulak temizleme çubuğu ya da kağıt mendili burun içine sokmamanız en iyisidir. Cerrahınız size ameliyat sonrası bakım talimatlarını verirken burun temizliği de dahil olmak üzere neler yapılacağını anlatacaktır.
ALKOL ALMAYI BIRAKIN
Burnunuz tamamen iyileşene kadar rinoplasti öncesinde tavsiye edildiği gibi, sonrasında da yapmaya devam etmeniz gereken şeyler bulunmaktadır. Bunlardan biri de alkol almayı bırakmaktır. Bundan uzak durmanız şiddetle önerilir, çünkü doktorun verdiği bazı ilaçlarla etkileşerek olumsuz sonuçlara yol açabilir. Alkol kanı inceltir ve bu da aşırı kanama riskini doğurur. En iyisi ilk iki hafta boyunca alkol almaktan uzak durmak olacaktır.
SİGARA KULLANMAYIN
Aynı şey sigara için de geçerlidir. İlk iki üç hafta boyunca sigaradan uzak durmak en iyisidir. Burun ameliyatı olmak sigarayı bırakmak için de büyük bir motivasyon sağlar.
ÇOK FAZLA ÇİĞNEMEYİN
Bu garip görünebilir fakat kesinlikle iyileşmeye yardımcı olacaktır. Çiğnemek için çok çaba gerektirmeyen yiyecekler seçmek sizin için en iyisidir. Yani, bir dilim biftek yemek yerine balık yiyebilirsiniz. Bu daha evvel denemediğiniz farklı yiyecekleri denemek için de iyi bir fırsat olabilir.
Sağlıklı yiyecekler yemeyi unutmayın. Daha hızlı iyileşmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca öğün atlamamaya dikkat edin, çünkü ilaçların çoğu yemeklerle birlikte alındığında en iyi etkiyi gösterecektir.
TİŞÖRT GİYMEYİN
Elbette geçici bir süre için. İlk iki hafta boyunca tişört yerine önden açılabilen giysiler tercih edin. Kafanızdan aşağı geçireceğiniz kıyafetler hala hassas olan burnunuza zarar verebilir. Kazayla burnun şeklini bozmamak için önden iliklenen giysiler seçin.
DOĞRUDAN GÜNEŞ IŞIĞINA MARUZ KALMAKTAN KAÇININ
Rinoplastiden sonra en iyisi bandajlar çıkartıldıktan sonra yeni burnu korumak için geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanmak olacaktır. Yeni burnunuz hassastır ve doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa kalıcı bir renk değişikliği ortaya çıkabilir.
SONUÇLARI BAŞKALARININKİYLE KARŞILAŞTIRMAYIN
Herkesin doğuştan farklı burunlara sahip olduğunu bilin. Yani burun ameliyatından sonra yeni burnunuz yanınızdaki kişinin burnuyla aynı olmayacaktır. Kusursuz bir cerrah bir burun ameliyatında kusursuz bir biçim ya da sevilen bir ünlünün burnunu kopyalamanın doğru olmadığını bilir. Yapılan işlem sizin burnunuzu düzeltmek ve yüzün kalan kısmı ile dengeli hale getirmek olmalıdır. Yani ortaya çıkan sonucu başka insanlarla karşılaştırmayın.
Konsültasyon sırasında cerrahınızla gerçekçi beklentilerinizin neler olduğunu tartışmak ve doktorun yorumlarına açık olmak önemlidir. Yetkin bir doktor yeni burnunuzla nasıl görüneceğinizi size dijital görüntüleme ile gösterecektir.
YARGI GEREKTİREN HERHANGİ BİR FAALİYETİN İÇİNDE YER ALMAYIN
Bu sadece ameliyattan sonraki iki gün için geçerlidir. Anestezi ilaçlarının etkisi ve ameliyat sırasında burunda oluşan travma karar verme yetinizi etkileyebilir. En iyisi bu zaman diliminde önemli kararlar almamaktır. Bu özellikle bir şirkette karar alma konumunda bulunan kişiler için önemlidir. İki gün için karar verilecek konuları bir kenara bırakın ve iki gün sonra kaldığınız yerden devam edin.
BİR ŞEYLERİN YOLUNDA GİTMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORSANIZ...
Rinoplasti yaptırmak vücudunuzu çok etkileyebilir. Küçük morluklar, şişlikler, kanama ya da bulantı olabilir. Tüm bu etkiler ilaçlarla ve doktorun ameliyat sonrası bakım talimatlarıyla düzeltilebilir. Fakat iyileşme sürecinde bir şeylerin ters gittiğini hissediyorsanız, bunları görmezden gelmeyin.
Doktora gitmeme ve yaşadıklarınızı anlatmakta tereddüt etmeyin. Yetkin bir cerrah tarafından yapılan ameliyatta ciddi komplikasyonlar son derece nadir görülmekteyse de bu ortaya çıkmayacağı anlamına gelmez. Yani içgüdüleriniz bir şeylerin ters gittiğini söylüyorsa doktorunuza gidin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sağlıklı beslenmenin görünmeyen tehdidi: PestisitÜrünleri zararlılardan korumak amacıyla tarımda pestisit adı verilen ilaçlar kullanıldığını belirten uzmanlar, bu kimyasalların insan sağlığı için tehdit oluşturduğunu söylüyor.13 Mayıs 2025 Salı 13:04YAŞAM
Türkiye olması gerekenden iki kat fazla tuz tüketiyor12-18 Mayıs Tuza Dikkat Haftası...12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:10YAŞAM
Önlemlerinize 3 ay önce başlayın“Anne olmaya hazırım” diyorsanız…12 Mayıs 2025 Pazartesi 13:09YAŞAM
Astımı tetikleyen 10 etkenAstım ataklarına karşı 10 etkili öneri!05 Mayıs 2025 Pazartesi 18:06YAŞAM
Zayıflar daha uzun yaşıyorÇok yemek tümörü besliyor05 Mayıs 2025 Pazartesi 18:01YAŞAM
Omurganızı yıllara ezdirmeyin!Modern yaşamın getirdiği uzun süreli oturma, yanlış duruş ve fiziksel hareketsizliğin omurga sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, omurganın, hayati öneme sahip olduğunu söylüyor.30 Nisan 2025 Çarşamba 10:13YAŞAM
Koronavirüs sonrası kalp krizi oranlarında artış! 25-44 yaş arasını etkiliyorKoronavirüsle beraber 25-44 yaş arasında kalp krizi oranı yüzde 30 arttı. Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Bilge Erdoğan, kalp krizinin yaşanmadan önce hastaların büyük çoğunluğunda kritik sinyaller verdiğini söylüyor.30 Nisan 2025 Çarşamba 10:07YAŞAM
Gıda hilelerine dikkat! Çocukları zehirliyorUzman Diyetisyen Elif Melek Avcı, tağşiş ve taklit ürünlerin çocuk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor: “Ucuz ve kalitesiz gıdalar, sağlıklı bir neslin önündeki en büyük engel!”30 Nisan 2025 Çarşamba 10:01YAŞAM
Çocuklarda diş sıkma alışkanlığına dikkat!Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir “Yetişkinlerde bile diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak veya kalıcı bir tedavi önerisi sunabilmek henüz mümkün değilken, çocuklarda izlenmesi gereken yol hakkında doğru adımlar atmak gerekir.” dedi.24 Nisan 2025 Perşembe 13:38YAŞAM
Ofis çalışanlarını bekleyen gizli tehditFizik Tedavisi ve Rehabilitasyon Prof. Dr. Hasan Dursun, çalışma ve yaşam şartlarının ergonomik ilkelere göre düzenlenmesinin, kümülatif travmalara bağlı yumuşak doku hasarlarının azaltılmasında önemli olduğunu vurguluyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:53YAŞAM
Enginarların yapraklarını sakın atmayın!Karaciğeri arındırıyor, kalbi koruyor, sindirimi destekliyor… Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bahar aylarının şifa kaynağı enginarın sağlığa faydalarını ve en doğru tüketim yöntemlerini anlatıyor.21 Nisan 2025 Pazartesi 13:46YAŞAM
Doğru almazsanız faydadan çok zararı olabilirÖnerilen miktarlarda almak koşuluyla vitamin takviyeleri faydalı!18 Nisan 2025 Cuma 11:01YAŞAM
Belirti vermeden hayatı tehdit ediyorAort Diseksiyonu sinsice hayatı tehdit ediyor...18 Nisan 2025 Cuma 09:50YAŞAM
Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyorBoğulmuş fıtık tedaviyi zorlaştırıyor!18 Nisan 2025 Cuma 09:35YAŞAM
Covid-19 kalp krizi ve ani ölümleri tetikliyor mu?Kalp krizi haberleri, toplumda haklı bir endişe iklimi yarattı.Covid-19 pandemisinin bu durumla olan potansiyel ilişkisi ise gündem olmaya devam ediyor.15 Nisan 2025 Salı 09:57YAŞAM
Sezaryen doğum tartışmaları yeniden alevlendi!Türkiye’de doğum oranları hızla düşerken, ilk doğum yaşı 30’un üzerine çıktı.15 Nisan 2025 Salı 09:55YAŞAM
Gözde alerjisi olanlar dikkat! İşte almanız gereken önlemlerProf. Dr. Özlem Evren Kemer, göz alerjisinin kolaylıkla teşhis ve tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ancak tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini düşürerek ciddi görme problemlerine yol açabileceğini vurguladı.15 Nisan 2025 Salı 09:47YAŞAM
Obezite Türkiye'de alarm veriyor!Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Can Gönen, Türkiye’de alarm veren obezitede en yeni tedavi yöntemlerini anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.10 Nisan 2025 Perşembe 09:37YAŞAM
Modern çağın yaygın hastalığı: Migren!Modern çağın stresli yaşantısında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı önemli ölçüde artan migren, yaşam kalitesini bozan hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor.09 Nisan 2025 Çarşamba 10:08YAŞAM
Erken yaşta makyajın 5 zararıDermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Güldehan Atış, erken yaşta makyaj malzemesi ve diğer kozmetik ürünlerin kullanılması sonucu ortaya çıkan sorunlar hakkında bilgi verdi.07 Nisan 2025 Pazartesi 17:10YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış