22 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara10°C

BAYRAMDA TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Diyabet Gözleri De Tehdit Ediyor...

Bayramda Tatlı Tüketimine Dikkat!

13 Haziran 2018 Çarşamba 12:33

Diyabet Gözleri De Tehdit Ediyor , Bayramda Tatlı Tüketimine Dikkat!
 
Yaklaşan bayram ile birlikte hazırlıklar da hız kazanıyor. Bayramın en güzel geleneklerinden biri olan şeker ikramında, tüketimi makul seviyelerde tutmanın göz sağlığı açısından da büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Bursa'dan Op. Dr. Halil İbrahim Zırığ, "Halk arasında genel olarak şeker hastalığı olarak tabir edilen diyabet, kandaki glukoz seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkar. Kontrol altına alınamayan diyabet vakalarında, gözlerde de ani körlüğe sebep olabilen diyabetik retinopati oluşma ihtimali yükselir. Bu sebepten dolayı, bayramda şeker tüketimine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor" diyor.
 
Uzmanlar, özellikle tüketiminin arttığı bayram döneminde şekerin gözler üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilere dikkat çekiyor. Özellikle diyabet hastalarının, bu dönemde fazla şeker tüketimi yüzünden diyabetik retinopati riski taşıdığının altını çizen Op. Dr. Halil İbrahim Zırığ, "Özellikle halihazırda diyabeti olan kişiler, bayram döneminde şeker tüketimini kontrol altında tutmalılar. Bayram süresince normal seviyelerin üzerinde gerçekleşen şeker tüketimi sebebiyle, gözlerde diyabetik retinopati oluşma riski ciddi olarak artış gösterebilir. Dünyada körlüğe sebep olan bir numaralı rahatsızlık olan diyabetik retinopatiye, özellikle diyabet hastaları ve gizli diyabet şüphesi bulunan kişilerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor" şeklinde konuşuyor.
 
En temel sebebi kontrol edilemeyen diyabet
 
Diyabetik retinopati rahatsızlığının oluşma sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Halil İbrahim Zırığ, "Rahatsızlığın oluşmasındaki en temel faktör, kontrol altına alınamayan diyabettir. Kan şekerinin yüksek olması veya yüksek tansiyon, kan akışınızın artmasına ve gözlerdeki bir ince zarın kalınlaşmasına neden olur. Bu durum, gerekli sıvıların retinanın içine veya dışına girip çıkabilmesini engeller. Aynı zamanda, yüksek kolesterol ve gebelik dönemleri de diyabetik retinopati oluşması için uygun koşulları sağladığı için bu grupların da düzenli şekilde göz muayenelerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz" diyor.
 
Teşhis ve tedavide geç kalınmamalı
 
Hastalığın tanısı için bir göz doktoru tarafından gerçekleştirilecek göz dibi muayenesi yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Halil İbrahim Zırığ, "Özellikle diyabet hastaları ve risk grubunda bulunan kişilerin, yılda en az bir defa detaylı göz muayenelerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Hastalığın tanısı ne kadar erken yapılırsa, tedavinin etkili olma şansı da o kadar yüksek olur. Teşhisin konulmasının ardından, hızlıca tedaviye başlanarak görme kaybının engellenmesi ve var olan görme seviyelerinin muhafaza edilmesi amaçlanır. Tedavide geç kalınması, 1-2 yıl içerisinde körlüğe varabilecek ciddi sonuçların doğmasına yol açabilir. Tüm bu nedenlerden ötürü, bayram süresince şeker tüketimine dikkat edilmesini ve halihazırda diyabet hastası olanların kontrollerini kesinlikle aksatmamasını tavsiye ediyoruz" diyerek sözlerimi tamamlıyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam