YOKSULLUK SINIRI RAKAMLARI BELLİ OLDU
Göreli yoksulluk oranı yüzde 14,4 oldu

08 Mayıs 2023 Pazartesi 10:13
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2022 yılında aynı düzeyde kalarak yüzde 14,4 oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni paylaştı. Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılmaktadır. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı 2022 yılında aynı düzeyde kalarak yüzde 14,4 oldu. Medyan gelirin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan artarak yüzde 21,6 olarak gerçekleşti.
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 40'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre, yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,9 puanlık azalış ile yüzde 7,6 olarak gerçekleşti. Medyan gelirin yüzde 70'i dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artış ile yüzde 29,3 oldu.
Yoksulluk oranı en düşük haneler tek kişilik haneler oldu
Hanehalkı tipine göre eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranlarına bakıldığında; tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 1,0 puan artarak yüzde 7,5, çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalklarında ise 2,6 puan artarak yüzde 11,7 olmuştur. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı 1,1 puan artarak yüzde 19,6, tek çekirdek aileden oluşan hanehalklarının yoksulluk oranı ise 0,3 puan azalarak yüzde 13,9 oldu.
Okur-yazar olmayanların yüzde 27,7'si, yükseköğretim mezunlarının ise yüzde 2,6'sı yoksul
Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk oranına göre; okur-yazar olmayan fertlerin yüzde 27,7'si, bir okul bitirmeyenlerin yüzde 24,4'ü, lise altı eğitimlilerin yüzde 13,8'i, lise ve dengi okul mezunlarının ise yüzde 7,8'i yoksul olarak hesaplandı. Yükseköğretim mezunları ise yüzde 2,6 ile en düşük yoksulluk oranına sahip grup oldu.
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı yüzde 16,6 oldu
Geçen yıllarda yayımlanan maddi yoksunluk tanımı Eurostat tarafından revize edilerek tanımın içine sosyal yoksunluk kriterleri de dahil edildi.
Maddi ve sosyal yoksunluk oranı hesabında hane düzeyinde sorgulanan değişkenler; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme, kira, konut kredisi ve faizli borçları ödeyebilme, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek yiyebilme, evin ısınma ihtiyacını karşılayabilme ve yeni eklenen mobilyaları eskidiğinde değiştirebilme durumudur. Geçen yıllarda maddi yoksunluk tanımına dahil olan çamaşır makinesi, renkli televizyon ve telefon sahipliği yeni tanımdan çıkarılmıştır.
Bu oran için fert düzeyinde yeni eklenen değişkenler ise; eskimiş giysileri yerine yenisini alabilme, düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme, ücretli boş zaman faaliyetlerine katılabilme, kendini iyi hissetmek için bir miktar para harcayabilme ve kişisel amaçlı kullanım için internet sahipliği olarak belirlenmiştir.
Yukarıda belirtilen on üç maddenin en az yedisini karşılayamayanların oranı olarak tanımlanan maddi ve sosyal yoksunluk oranı; 2021 yılında yüzde 18,1 iken 2022 yılı anket sonuçlarında 1,5 puan azalarak yüzde 16,6 olarak tahmin edildi.
Sürekli yoksulluk oranı yüzde 14,0 oldu
Dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ına göre son yılda ve aynı zamanda önceki üç yıldan en az ikisinde de yoksul olan fertleri kapsamaktadır. Buna göre, 2022 yılı anket sonuçlarına göre sürekli yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,2 puan artarak yüzde 14,0 oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti
İBBS 2. Düzey bölgelerinin her biri için eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'sine göre hesaplanan yoksulluk sınırına göre, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; yüzde 15,0 ile TR62 (Adana, Mersin), yüzde 14,6 ile TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) ve yüzde 14,3 ile TR31 (İzmir) oldu.
Göreli yoksulluk oranı en düşük olan İBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 3,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis), yüzde 6,3 ile TRB1 (Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli) ve yüzde 7,5 ile TRA1 (Erzurum, Erzincan, Bayburt) oldu.
Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı yüzde 32,6 oldu
Göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk ve düşük iş yoğunluğu göstergelerinin en az birinden yoksun olma durumu olarak açıklanan yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olanların oranı ilk kez bu yıl hesaplandı.
2022 yılı sonuçlarına göre fertlerin yüzde 32,6'sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. Bu oran yaş gruplarına göre incelendiğinde; 0-17 yaş grubunda yüzde 42,7, 18-64 yaş grubunda yüzde 30,2, 65+ yaş grubunda ise yüzde 20,5 olarak tahmin edildi.
Kendilerine ait bir konutta yaşayanların oranı yüzde 56,7 oldu
Oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56,7 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,2, lojmanda oturanların oranı yüzde 1,1, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 oldu.
Konutun izolasyonundan dolayı ısınamama en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi oldu
Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 33,6'sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu ile sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemleri yaşarken, yüzde 21,7'si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.
Taksit ödemeleri veya borçları olanların oranı yüzde 59,4 oldu
Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 4,3 puan azalarak yüzde 59,4 oldu. Nüfusun yüzde 6,2'sine bu ödemeler yük getirmezken yüzde 17,7'sine çok yük getirdi. Hanelerin yüzde 59,6'sı evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 41,5'i iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 31,1'i beklenmedik harcamaları, yüzde 20,4'ü evin ısınma ihtiyacını, yüzde 65,4'ü eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.
Emekliye kötü haber! Bayram ikramiyesine zam yok!Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Kurban bayramı ikramiyelerini ramazan bayramında olduğu gibi aynı miktarda vereceğiz." dedi.29 Nisan 2026 Çarşamba 12:47EKONOMİ
EPDK düğmeye bastı! Akaryakıtta kurallar baştan yazılıyor...Akaryakıt sektöründe promosyon uygulamalarına yeniden düzenleme getirilirken, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.28 Nisan 2026 Salı 17:33EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıta yeni zam yoldaSektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre, yarından itibaren akaryakıt fiyatlarına yeni bir zam yapılması bekleniyor.27 Nisan 2026 Pazartesi 14:32EKONOMİ
Ulaşım devinden flaş karar! Kritik süreç resmen başladıTekirdağ merkezli ulaşım devi Kale Seyahat ve bünyesindeki altı şirket için mahkemeden kritik bir karar çıktı.27 Nisan 2026 Pazartesi 12:42EKONOMİ
Ünlü otobüs firması sektörden çekilme kararı aldıEkonomik seyahat imkanıyla öne çıkan BlaBlaCar Bus, artan maliyetler ve kârlılık sorunları nedeniyle 2026 yılı sonunda otobüs taşımacılığı faaliyetlerini tamamen sonlandıracak.25 Nisan 2026 Cumartesi 09:51EKONOMİ
Engelli araç alımında ÖTV muafiyeti kapsamı genişletildi!Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle engelli vatandaşların ÖTV muafiyeti kapsamı genişletildi.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:55EKONOMİ
Akaryakıta indirim! Bu gece fiyatlar değişiyorGlobal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, döviz kurundaki hareketlilik ve peş peşe gelen ÖTV zamları, akaryakıt fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Yarın motorine 2,33 lira indirim gelecek.22 Nisan 2026 Çarşamba 09:54EKONOMİ
Türkiye'nin Suriye sınırında soğan hasadıHatay'ın Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırına sıfır noktasında bereketli soğan hasadı başladı. Dönüm başına 5 ton rekolte beklenen soğan, tarlada 25 TL'den satılıyor.18 Nisan 2026 Cumartesi 09:38EKONOMİ
Tapuda yeni dönem! Artık zorunluTapuda yeni dönem başlıyor. 1 Temmuz 2026 itibarıyla gayrimenkul alım-satım işlemlerinde güvenli ödeme sistemi zorunlu hale geliyor.17 Nisan 2026 Cuma 10:14EKONOMİ
ÖTV'siz araç bekleyenler dikkat! Resmi Gazete'de yayımlandıResmi Gazete'de ekonomiye ilişkin çeşitli düzenlemeleri kapsayan kanun yürürlüğe girdi. Buna göre ÖTV'siz araç alımında yeni düzenleme yapıldı. İşte detaylar..17 Nisan 2026 Cuma 09:51EKONOMİ
Piyasada yeni trend! Ev, araba takası...Yüksek faiz oranları ve krediye erişimde yaşanan zorluklar, yatırımcıları ve tüketicileri alternatif yöntemlere yöneltti.15 Nisan 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Akaryakıtta yeni gelişme! İbre terse döndü...Orta Doğu'daki gelişmelerin, petrol fiyatları üzerindeki etkisi sürerken, ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı ablukaya alma kararının ardından motorinde ibre tersine döndü.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:54EKONOMİ
Tapuda 'gerçek beyan' dönemi! Yüzde 100 ceza geliyorBu yılın ilk çeyreğinde gayrimenkul satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen tapu harcı geliri yükseldi. Bu yıl "tapuda gerçek beyan" dönemi ile gelirlerde de artış yaşandığı ifade ediliyor.13 Nisan 2026 Pazartesi 14:22EKONOMİ
Motorine önce zam, sonra indirim! Pompaya yansıyacak!Sektör yetkililerinden alınan bilgilere göre, salı gününden itibaren geçerli olmak üzere motorine 4,35 lira indirim gelecek.11 Nisan 2026 Cumartesi 10:18EKONOMİ
TOKİ hak sahipleri için kritik süreç! Yüzde 10 ödeme ve...TOKİ 500 bin sosyal konut projesi kura çekimi sonuçlarında hak sahibi olan vatandaşlar, ilk peşinat ödeme tutarı ve tarihini merak ediyor. Bu kapsamda, "TOKİ peşinat tarihi" başlığı sıklıkla araştırılıyor. İşte, %10 peşinat ödeme tutarı ve detaylar...10 Nisan 2026 Cuma 10:06EKONOMİ
Marketlerin gizli fahiş fiyat oyunu ifşa olduFahiş fiyat artışlarını önlemek amacıyla sebze ve meyve reyonlarında zorunlu hale getirilen "karekodlu ürün künyesi" uygulamasının bazı marketlerde işlevsiz bırakıldığı iddia ediliyor.10 Nisan 2026 Cuma 10:03EKONOMİ
Akaryakıt indiriminin sevinci kısa sürdü! Yeni zam yoldaOrta Doğu'daki ateşkes sonrası akaryakıta gelen indirim sevinci kısa sürdü, fiyatlar yeniden yükselecek.10 Nisan 2026 Cuma 09:49EKONOMİ
Rakamlar netleşti... Akaryakıta tarihin en büyük indirimi geliyor!Bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorinde 12.88 TL, benzinde ise 1 lira 75 kuruş net indirim pompaya yansıyacak.09 Nisan 2026 Perşembe 10:21EKONOMİ
Ateşkes belirsizliği petrol fiyatlarını artırdı!Küresel petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki kırılgan ateşkes sürecine ilişkin endişelerin artmasıyla artışa geçti.09 Nisan 2026 Perşembe 09:49EKONOMİ
Dikkat! Komşu ihbarı maaşınızdan edebilirSosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, Kâğıt üzerinde hileli boşanıp aynı evde yaşamaya devam eden binlerce kişinin SGK radarına takıldığını açıkladı.08 Nisan 2026 Çarşamba 10:25EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.