YENİ REKOR!
Yeni rekor!

11 Temmuz 2017 Salı 12:37
BIST 100 endeksi yüzde 0,50 artarak 101.617,64 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Borsa İstanbul rekor yeniledi
Piyasalar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden aldığı ağır yarayı bir yılda sardı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 15 Temmuz öncesindeki 83.000 seviyelerine ancak 6 ay sonra, bu yılın ocak ayında ulaştı. Aralık 2016'da gördüğü 71.792 seviyesinden başlattığı yükseliş trendini aylık bazda 7 ay sürdüren BIST 100 endeksi, bu yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kırarak 100.000 puanı aşmış olsa da dolar bazında ancak 15 Temmuz öncesi seviyelere çıktı.
Dolar bazında, darbe girişimi öncesi 28.737 puanda seyreden endeks, 7 ayı aşan yükselişine karşın bir yıl sonra hala 28.500 seviyelerinde bulunuyor.
Analistler, darbe girişiminin olumsuz etkileri ile dünya borsalarından negatif ayrışma sürecinin, Aralık 2016'dan itibaren gerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Türk lirasına (TL) güveni artırıcı adımları gerekse ekonomi yönetiminin teşvikleri ile sonlandığını belirtti.
Buna karşın dolar bazında ve fiyat/kazanç oranı bakımından hala BIST 100 endeksinin yükseliş potansiyelinin devam ettiğini kaydeden analistler, küresel risk iştahının devam etmesi durumunda diğer borsalarla arasındaki getiri farkının kapanmaya devam etmesinin beklenebileceğini söyledi.
Hain darbe girişiminin ardından 2016'nın ikinci yarısında Borsa İstanbul pay piyasalarına alım yapmaya yanaşmayan yabancı yatırımcının girişi sadece 35 milyon dolar ile sınırlı kalırken, ekonomi ve para politikasında sağlanan güvenle bu yılın ilk 6 ayındaki net yabancı girişi 1 milyar 628 milyon dolara yükseldi.
TL'nin değeri açısından darbe girişiminin faturası ağır oldu
TL'nin diğer para birimleri karşısındaki değeri açısından ise darbe girişiminin faturası daha ağır oldu. Yüzde 50 dolar, yüzde 50 avrodan hesaplanan döviz sepeti, darbe girişimi öncesinde 3,00-3,05 bandında yatay bir seyir izlerken, sonraki 6 aylık süreçte 4,05'e kadar çıktı.
Bu yıl, 12 Ocak'ta gördüğü 4,0543 seviyesinden TCMB'nin attığı adımlarla düşüşe geçen döviz sepeti, bugüne kadar yaklaşık yüzde 7 geriledi. Söz konusu dönemde dolar/TL 3,90'ın üzerinden 3,50'lere inerken, avro/TL'deki düşüş uluslararası borsalarda avronun değer kazanmasına paralel daha sınırlı oldu.
Analistler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Aralık 2016'da yaptığı "dövizi olanlar satarak TL'ye dönsün" çağrısı ve TCMB'nin güven artırıcı adımlarının döviz kurlarının ataklarını sınırladığını ifade etti.
Darbe girişimi öncesi yüzde 8,5 seviyelerinde olan 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise yüzde 12'lerin üzerini görmesinin ardından ekonomideki toparlanmanın etkisiyle yüzde 11,2 seviyelerinde dengelendi.
"Büyümenin hızlanarak süreceğini tahmin ediyorum"
Turkey Macro View Consulting Kurucusu Serkan Özcan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin son bir yılda, küresel ve jeopolitik sorunlara ve TL’nin rekor düşük seviyesine inmesine rağmen alınan tedbirler sayesinde G20’de, Asya ülkelerinden sonra en hızlı büyüyen ülke konumunu sürdürmeyi başardığını kaydetti.
Kredi Garanti Fonu (KGF) ve maliye politikasında sahip olunan geniş manevra alanının katalizör olarak kullanılmasıyla Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 5 büyüdüğünü ifade eden Özcan, takip eden çeyreklerde de büyümenin hızlanarak süreceği tahmininde bulundu.
Özcan, yatırımcıların bir ülkeye yatırım yaparken dikkate aldıkları ana göstergenin büyüme olduğuna işaret ederek, son bir yılda ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin gayet yerinde ve ihtiyacı karşılar nitelikte olduğunu vurguladı.
Darbe girişiminin ardından geride kalan bir yılda bazı negatif algıların aksine, sermaye girişlerinin görece güçlü kalmaya devam ettiğine dikkati çeken Özcan, özellikle şubat ayından itibaren Merkez Bankası’nın makroekonomik riskleri dengelemek amacıyla aldığı tedbirler ve ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik endişelerin azalmasıyla fon girişlerinin hızlandığını söyledi.
"TL cinsi varlıklarda çok daha olumlu fiyatlamalar görülebilir"
Serkan Özcan, bölgesel çaptaki zorlu ekonomik ve siyasi konjonktüre karşın Türkiye’ye son bir yılda doğrudan yabancı yatırım girişinin 10,6 milyar dolar ile cari açığın üçte birini finanse eder seviyelere ulaştığını bildirdi.
Özcan, şubattan beri yabancı yatırımcıların nette 4,6 milyar dolar devlet tahvili alarak toplam bono portföyündeki paylarını yüzde 18’den yüzde 21’e kadar yükselttiğini, ayrıca, son bir yılda 2,1 milyar dolarlık net hisse senedi alarak borsadaki paylarını yüzde 63’ten yüzde 66’ya taşıdıklarını kaydetti.
Bu süre zarfında TL’nin hem nominal hem reel olarak yüzde 4,5 değerlenmesine karşın hala uzun dönem ortalamasına göre oldukça değersiz kaldığını belirten Özcan, şunları kaydetti:
"Makroekonomik istikrarı güçlendirerek TL’yi ideal seviyesine yaklaştırabilmek ve salt yüksek getiri için değil, kalıcı bir güven tesisini sağlayarak uzun vadeli yatırımları çekebilmek için yatırımcı algısını renove edebilecek yapısal reformların hızlandırılmasına ihtiyaç duyuluyor. Önümüzdeki dönemde yatırımcı dostu ekonomik ortamı önceleyen ekonomi politikalarının hayata geçirilmesi halinde TL cinsi varlıklarda çok daha olumlu fiyatlamalar görülebilecektir."
Özcan, yılın ilk yarısında son 8 yılın en yüksek yatırımını çeken gelişmekte olan ülke varlıklarının, ikinci yarıda özellikle küresel faizlerdeki yükseliş ve önde gelen merkez bankalarına ilişkin normalleşme beklentileri ışığında düzeltme yapabileceği beklentisinin ön plana çıktığını söyledi.
Özcan, "TL, bu dönemde dolara karşı değer kaybetse dahi yatırımcı ortamını iyileştirmeye odaklanıldığı müddetçe önümüzdeki dönemde rakip ülkelerin para birimlerine kıyasla daha olumlu bir fiyatlamaya maruz kalabilecek." dedi.
"Vatandaşlar, sağduyulu davranarak iktisadi faaliyeti ayakta tuttu"
Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz da başarısız darbe girişiminin ardından ekonomi yönetimi ve regülatörlerin, insan hayatında belki de bir kere karşılaşabileceği nadir bir olay karşısında çok isabetli adımlar atmayı başardığını, vatandaşların da son derece sağduyulu davranarak iktisadi faaliyeti ayakta tuttuğunu söyledi.
Hain darbe girişiminin ardından piyasalar henüz açılmadan likidite garantisi sağlandığını, böylece piyasaların arz ve talep açısından dengelenerek kendi fiyatlarını bulma şansına sahip olduğunu kaydeden Yılmaz, Merkez Bankası'nın, olayların hemen akabinde gerçekleştirdiği toplantı ile sadeleştirme adımlarını sürdürerek işlerin normal akışında seyrettiği mesajını pekiştirdiğini, bunun da piyasalara güven aşıladığını söyledi.
Yılmaz, "Makroihtiyati para politikaları, klasik para politikaları ve maliye politikaları tam bir bütünleşik dahilinde ve literatüre uygun şekilde sırasıyla devreye alındı." dedi.
Kriz sonrasında öğrenilen yeniliklerden birisinin de "döngüsel tampon" kavramı olduğunu belirten Yılmaz, "Buna göre işler iyi giderken tamponlar güçlendiriliyor ve kriz dönemlerinde hareket alanı sağlanıyor, tıpkı 'ak akçe karar gün içindir' deyimindeki gibi..." ifadelerini kullandı.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekonomi
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı açıklandı!Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde beklentilerin aksine artışa gitti.17 Nisan 2025 Perşembe 14:27EKONOMİ
Konut fiyatları yüzde 32,3 arttıKonut fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 32,3 arttı17 Nisan 2025 Perşembe 10:57EKONOMİ
Konut satışları arttıÖnceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14EKONOMİ
Altında yeni rekor geldi! Gram altın ve çeyrek altın uçtuAltın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram altın güne 4.021,31 lira seviyesinden başladı. İşte 16 Nisan 2025 altın fiyatları...16 Nisan 2025 Çarşamba 09:03EKONOMİ
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandıYıl sonu dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahminleri ne oldu?11 Nisan 2025 Cuma 11:12EKONOMİ
Borsa güne yükselişle başladı0,15'lik yükselişle başladı.11 Nisan 2025 Cuma 10:36EKONOMİ
Altın rekor tazelediGram altın 4 bin lira sınırında11 Nisan 2025 Cuma 09:56EKONOMİ
Bakan Bayraktar'dan elektrik zammı açıklamasıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektriğe zam konusuna ilişkin soruya "Elektrik fiyatlarına yeni bir zam planlanmıyor, devlet faturaların yarısını karşılamaya devam ediyor" yanıtını verdi.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:30EKONOMİ
Limonda stokçuların oyunu ortaya çıktıTicaret Bakanlığı’nın limon ihracatını durdurma kararı sonrası Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Limonumuz yeni sezona kadar ülkemize yeter ve artardı" diye konuştu.08 Nisan 2025 Salı 13:24EKONOMİ
Başvurular başladı! Her ay 5 bin lira hesapta olacakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Yılı'nda hayata geçirilen doğum yardımlarına başvuruların, bugünden itibaren e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başladığını bildirdi.08 Nisan 2025 Salı 11:50EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatlarıDolar 38,0070 liradan, euro ise 41,8650 liradan haftaya başladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:22EKONOMİ
Balık tezgahları artık onlara emanetKaradeniz’de son yılların en bereketli balık av sezonunun sonuna gelinirken tezgâhlarda ağırlıklı olarak mezgit, istavrit ve kültür balıkları yer alıyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:19EKONOMİ
Sahte altın uyarısı! Sahtecilik arttı...Piyasada sahte altın arttı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:51EKONOMİ
Borsa İstanbul'da sert düşüş!BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2.80 düşüşle 9.117 puandan başladı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:23EKONOMİ
Emekli promosyonunda yeni rakamlar! Hangi banka ne kadar veriyor?2025 Nisan ayında emekli maaşlarını bankalara taşıyan milyonlarca SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için promosyon fırsatları güncellendi.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:15EKONOMİ
Ticaret Bakanlığı duyurdu: Limon ihracatı durdurulduTicaret Bakanlığı limon ihracatının 8 Nisan tarihinden itibaren durdurulduğunu açıkladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:00EKONOMİ
Altında düşüş sürüyorPiyasalardaki belirsizlik altın fiyatlarını da etkiledi. Ons altın, 3 bin dolar sınırına kadar çekildi. Gram altın ise 3 bin 700 lira seviyesine çekildi.07 Nisan 2025 Pazartesi 09:54EKONOMİ
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem1 Ocak 2025’te başlayan kiralık mülklerde zorunlu hale gelen ilanlardaki yetkilendirme uygulaması, 7 Nisan 2025 itibarıyla satılık iş yerlerinde de hayata geçecek.04 Nisan 2025 Cuma 12:43EKONOMİ
İşte memur ve emeklinin temmuz zammı3 aylık enflasyon farkına göre memur ve emekli temmuz zammında son durum! SGK ve Bağ-Kur emeklileri 2025 mart ayı için yüzde 10.06 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.04 Nisan 2025 Cuma 12:10EKONOMİ
Diyarbakır, tatilde 50 ton ciğer kebabı yedi!Diyarbakır'da 9 günlük bayram tatilinde yaklaşık 50 ton tescilli ciğer kebabı tüketildi.04 Nisan 2025 Cuma 12:07EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış