YAZIN SAÇLARA ZARAR VERE 10 ETKEN
Yazın tadını çıkarırken saçlarımızın etkilendiğini fark etmiyoruz...
04 Ağustos 2023 Cuma 14:19
Medikal Estetik Hekimi Dr.Mert Gençoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.Saçlar, güzelliğimizin ve kişisel stilimizin önemli bir parçası olarak kendimize özgü bir ifade aracıdır ve yaz aylarında da özellikle dikkat etmemiz gereken bir konudur.
Yazın tadını çıkarırken saçlarımızın etkilendiğini farketmesek de saç sorunlarıyla en çok yazın karşılaşıyoruz. Yazın saçlarımızı korumak için bilinçli alışkanlıklar edinmek ve zararlı etkenlerden kaçınmak önemlidir. Ancak, çevresel etkiler, günlük yaşam alışkanlıkları ve yanlış bakım yöntemleri zamanla saçlarımızın sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Sağlıklı ve güçlü saçlar için nelere dikkat etmemiz gerektiğini görmek, her birimizin saçlarımıza nasıl daha iyi bakabileceğimizi anlamamıza yardımcı olacaktır.
Yazın saçlara zarar veren bazı yaygın etkenler şunlardır
1.Uzun Süreli Güneş Işığı: Uzun süre güneşe maruz kalmak saçların pigment dengesini bozar ve renk değişikliklerine neden olabilir ve yine saçın doğal yağ dengesini de bozarak kuru ve yıpranmış, mat bir görünüme yol açabilir. Saçınızı güneşin zararlı etkilerinden korumak için UV filtreleri içeren saç kremleri veya spreyleri gibi güneş koruyucu ürünler kullanın. Saçlarınızın nem dengesini korumak için düzenli olarak saç kremleri ve yağlarını kullanın. Güneşe çıkarken bir şapka veya başlık takarak saçınızın doğrudan güneş ışığına maruz kalmasını önleyebilirsiniz.
2.Deniz Suyu ve Klorlu Su: Deniz suyu ve havuzlardaki klorlu su, saçları kurutma eğilimindedir, saçların nemini alabilir ve kırılganlaşmalarına neden olabilir. Deniz suyu, tuz içeriği nedeniyle, saçların doğal yağ dengesini bozabilir ve nemini çekebilir, bu da saçların kuru ve mat görünmesine neden olabilir. Klorlu su, saçları kurutabilir ve saç tellerinin yapısını bozabilir. Bu da saçların kırılgan, mat ve cansız görünmesine yol açabilir.Yüzme öncesi saçlarınıza suya dayanıklı bir saç kremi veya saç yağı uygulayarak, suyun zarar vermesini bir ölçüde engelleyebilirsiniz.
3.Sıcak Aletler: Fön makinesi, saç maşası, saç düzleştirici gibi sıcak aletler düzenli kullanıldığında saçları kurutabilir, kırılganlaştırabilir ve saç uçlarında yıpranmaya neden olabilir. Eğer sık fön çekiyorsanız saçı ısıya karşı koruyan bazı ürünler yardımınıza koşacaktır. Yine saç maşalarının ısı ayarı orta derecede tutulmalıdır.Ayrıca saçınızı soğuk hava ile de kurutabilirsiniz. Böylece nem buharlaşma olmadan saçta kalacağı için saç daha sağlıklı olacaktır.
4.Saçları Sürekli Sıkı Toplamak: Saçları sıkı bir şekilde toplamak, örgü yapmak, atkuyruğu gibi sıkı saç modelleri kafa derisine sürekli bir gerilim yaratır. Saçın sürekli çekilmesi saç köklerine ve saç tellerine zamanla hasar verir.
5.Kötü Beslenme: Dengesiz beslenme, yetersiz vitamin ve mineral alımı saç sağlığını olumsuz etkileyebilir. Saçlar, vücudun diğer bölgeleri gibi sağlıklı olması için doğru besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Saçlar, protein, demir, çinko, vitamin A, C, D, E, B vitamini (özellikle biotin) ve esansiyel yağ asitleri gibi besin maddelerine özellikle ihtiyaç duyarlar.
6.Stres: Yoğun stres, saç dökülmesine ve saç sağlığının bozulmasına neden olabilir. Stres, saç foliküllerinin büyüme döngüsünü etkileyerek daha fazla saçın dökülmesine yol açabilir.Bazı insanlar yoğun stres altındayken saçları üzerinde daha belirgin etkiler yaşarken, diğerleri için etkiler daha az belirgin olabilir. Ancak, genel olarak stresin saç sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği unutulmamalıdır. Stresi azaltmak ve sağlıklı yaşam tarzı seçimleri yapmak, saç sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
7.Saçı Fazla Yıkamak Ve Aşırı Şampuan Kullanımı: Sık sık saç yıkamak, saçtaki doğal yağların sürekli olarak arındırılmasına neden olabilir. Bu, saçın kurumasına ve kırılgan hale gelmesine yol açabilir.Aynı zamanda aşırı şampuan kullanmak saçları kurutabilir ve doğal yağ dengesini bozabilir.
8.Saçları Fırçalamak: Saçları sık ve hızlı bir şekilde fırçalamak, özellikle ıslakken saç kırılmasına yol açabilir.Çünkü saçlar ıslakken daha kırılgandır.Saçlarınızı ıslakken fırçalamak yerine, havlu ile hafifçe kurulayın ve doğal olarak kurumasına izin verin. Saçınız karışmaya meyilli ise saçlarınızı fırçalamaya saç uçlarından değil, saç diplerinden başlayarak nazikçe ilerleyin.
9.Kimyasal İşlemler: Saçları boyama, perma, düzleştirme gibi kimyasal işlemler saçların yapısını değiştirerek zarar verebilir.Kimyasal işlem gören saçlar,saçın yapısını değiştirerek saç telinin içerisindeki protein ve nem dengesini bozabilir. Bu durum, saçın kırılarak ve yıpranarak zayıflamasına neden olabilir.
10.Hava Kirliliği: Hava kirliliği, atmosfere salınan zararlı partiküller, gazlar ve kimyasal maddelerin yoğunluğunun artmasıyla ortaya çıkar. Bu kirlilik, havada süspansiyon halindeki kirleticilerin saçınıza ve saç derinize yapışmasına neden olur ve kirli hava saçlarda birikerek saç sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Dr.Mert Gençoğlu, '' Saçlarınızın sağlıklı kalması için, saçlarınıza uygun bakım yapmak, düzenli olarak kesim yaptırmak ve zararlı etkenlerden korumak önemlidir. Ayrıca, dengeli beslenme, stresten uzak durma ve saç bakım ürünlerini seçerken doğal içerikli olanları tercih etmek de saçlarınızın daha sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır.Deniz suyu ve klorlu su, saçlarımız için bazı olumsuz etkilere sahip olabilir. Neyse ki basit önlemler ve düzenli saç bakımı uygulamalarıyla bu etkileri en aza indirgemek mümkündür. Saçlarınızı nemli tutmak, koruyucu ürünler kullanmak ve dengeli bir beslenmeyle, yaz mevsiminde bile sağlıklı ve güzel saçlara sahip olabilirsiniz. Unutmayın, güzel ve sağlıklı saçlar, kendinizi iyi hissetmenize ve güveninizi arttırmanıza yardımcı olur.'' dedi.
- Ruh sağlığımız hiç iyi değil!“Günümüzde Türkiye’de her iki kişiden biri antidepresan kullanıyor!”25 Kasım 2024 Pazartesi 11:47YAŞAM
- Bazal metabolizma kilo problemi nedeniBazal Metabolizma Hızı, Kilo Kontrolü ve Doğru Beslenme Planlamasında neden Önemlidir?25 Kasım 2024 Pazartesi 11:34YAŞAM
- Dünyada her 5 kişiden biri kanserSağlıklı yaşam ve düzenli tarama şart!25 Kasım 2024 Pazartesi 11:19YAŞAM
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.