30 Eylül 2024
  • Bursa17°C
  • İstanbul17°C
  • Ankara17°C

YAŞAM SÜRENİZİ KISALTMAYIN!

Egzersiz hakkında bilinmesi gereken 5 önemli nokta!

Yaşam sürenizi kısaltmayın!

30 Eylül 2024 Pazartesi 12:43

Modern çağın koşuşturmacasında pek çok kişi yorgun hatta tükenmiş hissettiği gerekçesiyle egzersiz yapmaya zaman ayıramıyor, merdiven çıkmak yerine asansör kullanıyor, eve gider gitmez yemeğin ardından ekran karşısında oturmayı tercih ediyor… Ancak yapılan çalışmalar; hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının ömrü kısalttığını ortaya koyuyor! Öyle ki; Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ölümlerin yüzde 15’i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor. Sağlıklı bir yaşam için 7’den 70’e herkesin egzersiz yapması gerektiğini vurgulayan Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlık sorunu olmayan herkese haftada 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite ve kuvvet egzersizleri öneriyoruz. Masa başı çalışanlara ve hiç egzersiz yapamayanlara da günde 10 bin adım atmalarını, asansör yerine merdiven kullanmalarını, açık havada fiziksel faaliyetlerde bulunmalarını, öğle yemeği sonrası 15 dakika da olsa mutlaka yürüyüş yapmalarını tavsiye ediyoruz” diyor. Egzersizin sağlık açısından kritik rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Tolga Aydoğ, egzersiz hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 

Sağlıklı yaşlanmayı destekliyor!

Her gün düzenli yapılan egzersiz; kas-iskelet sistemi ve kalp-damar sisteminin daha etkin çalışmasını sağlıyor, aşırı kilolardan kurtularak ideal kiloya ulaşmaya destek oluyor ve sağlıklı yaşlanmayı mümkün kılıyor. Ayrıca, ruh sağlığını koruyarak sosyal gelişime katkıda bulunuyor. Hareketsiz yaşam tarzı ise; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi pek çok hastalığa yol açarak yaşam süresini kısaltıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ölümlerin yüzde 15'i yetersiz fiziksel aktiviteden kaynaklanıyor. 

Haftada 150 dakika egzersiz yapmak şart! 

Yeterli fiziksel aktivitenin her yaş grubu için gerekli olduğuna dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Sağlıklı bir insanın egzersiz planının haftada en az 5 gün 30 dakika orta şiddette veya 3 gün ciddi düzeyde aerobik egzersiz içermesi öneriliyor. Haftada 2 gün, kuvvet egzersizleri olarak 8-10 farklı hareket, 8-12 tekrarlı ve 2 set halinde yapılmalı. Ayrıca haftada 2-3 gün germe egzersizleri ve 65 yaş üzerindekilere denge egzersizleri de eklenmeli” diyor.  

Hangi egzersiz, nasıl fayda sağlıyor? 

Yürüyüş, koşu ve bisiklet gibi aerobik egzersizler, kalp atımını ve nefes alışverişini arttırarak büyük kas gruplarını ritmik şekilde çalıştırıyor. Barfiks ve şınav gibi kuvvet egzersizleri kasların dirençle karşı koyma kapasitesini arttırıyor. Esneklik egzersizi, eklemlerin daha geniş ve kolay hareket etmesine destek olurken, denge egzersizi de düşmeden düzgün hareket etmeyi sağlıyor.

Egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçin

Egzersizin yaşam alışkanlıkları arasına mutlaka katılmalı gerektiğini, düzenli olarak hafif ve orta şiddette egzersiz yapmanın, hareketsizliğin ortaya çıkaracağı sağlık sorunlarından daha az risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Tolga Aydoğ, buna karşın özellikle yüksek şiddetli egzersiz konusunda kişinin mutlaka doktoruna danışması ve egzersiz öncesi sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini vurguluyor.   

Masa başı çalışanlar yemekten sonra mutlaka 15 dakika yürümeli

Özellikle masa başı çalışanlar için hareketsiz yaşam tarzı ciddi hastalıklara zemin hazırlayabiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ “Ofis çalışanları fiziksel aktiviteyi gündelik hayatın bir parçası haline getirmeye, gün içerisinde asansör yerine merdiven inip çıkmaya, öğle yemeği sonrası mutlaka 15 dakika da olsa yürümeye, eğer işe araçla gidiliyorsa biraz erken inip yürümeye ve ofis ortamında oturdukları yerde günde birkaç kez sırt, bacak, omuz ve kollarına basit esneme hareketleri yapmaya özen göstermelidirler” diyor.  

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam