YARGITAY'DAN EMSAL BOŞANMA KARARI
Yargıtay'dan boşanma davalarındaki deliller ile ilgili emsal karar...

27 Nisan 2023 Perşembe 12:23
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşanma davalarında hukuka aykırı deliller konusunda emsal bir karara imza attı. Kurul, ortak kullanılan evde kadının bilgisi dahilinde kocası tarafından çekilen görüntünün hukuka aykırı delil olmadığına karar verdi.
Edinilen bilgiye göre, uzman doktor olarak çalışan iki çocuk sahibi çift boşanmaya karar verdi. Kocasının kendisi ile ilgili çektiği videoları mahkemeye delil olarak sunacağı baskısı üzerine kadın, kocası hakkında özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurunda bulunup dava açtı. Birlikte görülen boşanma ve özel hayatın gizliliğini ihlal davasında davacı kadın G.Ö.M.'nin vekil avukatı, dava dilekçesinde eşler arasında yıllardır artarak devam eden şiddetli geçimsizlik bulunduğunu, evliliğin bu hale gelmesinde tüm kusurun davalıda olduğunu, tarafların zorunlu haller dışında birbirleri ile konuşmadıklarını, konuştuklarında sert ve kırıcı olduklarını, yataklarının dahi ayrı olduğunu, davalının eşine ağır şekilde manevi baskı ve şiddet uyguladığını, hakaret ettiğini, toplum içinde küçük düşürdüğünü, davalının tutum ve davranışları nedeniyle evlilik birliğinin çekilmez bir hal aldığını, yaşananlar nedeniyle davacının sağlığının bozulduğunu, stres kökenli kronik rahatsızlıklar yaşadığını ileri sürerek, tarafların boşanmalarına ve müvekkili yararına 300 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verilmesini talep etti.
Davalı koca S.M.'nin vekili ise cevap dilekçesinde tüm iddiaları inkar edip, müvekkilinin hiçbir kusurlu davranışının bulunmadığını, aksine davacının birlik görevlerini yerine getirmediğini, evlilik sorumluluğunu taşımak istemediğini, özgür olmayı istediğini dile getirdiğini, eşlerin dava açıldıktan sonra dahi cinsel hayatlarının devam ettiğini, davalının bir baba olarak çocuklarının her şeyi ile ilgilendiğini, çocukların okuldaki ve sosyal hayattaki başarıları için yapılması gereken her şeyi eksiksiz yaptığını, kahvaltıyı dahi davalının hazırladığını, ev alışverişlerinin müvekkili tarafından yapıldığını, davacının sürekli yorgun olduğunu söyleyerek uyuduğunu, uyumadığı zamanlarda televizyon izlediğini, tüm bunlara rağmen davalının davacıya aşırı ilgi gösterdiğini, ekonomik anlamda lüks bir hayat sürmesini sağladığını, eşler arasında daha evvel boşanma davası açıldığını, dosyanın takip edilememesi nedeniyle açılmamış sayılmasına karar verildiğini, hükmün kesinleştiğini ileri sürerek davanın reddini savundu.
Yerel mahkeme boşanma davasını reddetti
Çiftin ikamet ettiği şehirdeki Aile Mahkemesi, dinlenen davacı tanık anlatımlarının genel ve soyut olduğu, taraflar arasında daha önce gerçekleşen anlaşmazlığa ilişkin bulunduğu beyanlarda geçen olaylardan sonra eşlerin yeniden bir arada yaşamaya devam ettikleri, dolayısıyla davacının yaşanan olayları affettiği, en azından hoşgörü ile karşılanmış sayılması gerektiği, dolayısıyla dinlenen tanık beyanlarının eldeki davaya ilişkin geçimsizliği kanıtlayacak nitelikte olmadığı, davalı tarafça ibraz edilerek çözümü yaptırılan DVD içeriğindeki fotoğraf, konuşma ve dökümlerin dava tarihinden sonra olduğu, hal böyle olunca tarafların boşanma davası açıldıktan sonra aynı evde karı-koca hayatı yaşamaya devam ettikleri, davaya rağmen eşlerin bir süre birlikte yaşamaları nedeniyle birliğin sarsılmadığı gibi sürdürülebilir olduğunu gösterdiği gerekçesiyle davanın reddine karar verdi. Mahkemenin kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulundu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararın onanmasına karar verdi.
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu
Davacı vekilinin karar düzeltme talebi üzerine Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “Mahkemece yapılan yargılama ve toplanan delillerden davalı erkeğin davacı kadına yönelik olarak sürekli olarak 'Kızınız deli, tımarhaneye yatırın, şişmansın, estetik ameliyat ol, senin hiçbir şeye aklın ermez, sen ne anlarsın, ruh hastasısın, sende psikolojik bozukluk var, git tedavi ol' diyerek eşini aşağıladığı ve ona hakaret ettiği anlaşılmaktadır. Davalı erkek tarafından sunulan görüntü kayıtlarına ilişkin DVD'nin kadının rızasına aykırı olarak hukuka aykırı yolla elde edildiği anlaşıldığından, hukuka aykırı bu delilin af olgusunun ispatında dikkate alınması mümkün olmadığı gibi, davacı kadının eşinin süreklilik gösteren kusurlu davranışlarını affettiğine dair başkaca bir delil ve olgu da ispatlanamamıştır. Bu halde davalı erkeğin aşağılama ve hakarete yönelik davranışlarının süreklilik gösterdiği de dikkate alındığında taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre boşanmaya karar verileceği yerde yetersiz gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru değildir. Ne var ki bu husus ilk inceleme sırasında gözden kaçırıldığından, hükmün onanması doğru olmayıp, davacının karar düzeltme talebinin kabulüne, Dairemizin onama ilamının kaldırılmasına, hükmün açıklanan gerekçe ile bozulmasına karar vermek gerekmiştir” gerekçesiyle kararın bozulmasına karar verdi.
Yerel mahkeme kararında direndi
Aile Mahkemesi bozma öncesi kararda yer alan gerekçenin yanında, “davacı tanık beyanlarının genel, soyut ve davacıdan duyuma dayalı olduğu, olayların gerçekleştiği ana ilişkin yer ve zaman belirtilmediği, beyanların davacının anlatımlarına dayalı olduğu, davalının eşi ve çocuklarıyla çok ilgili olduğu, dolayısıyla davacının iddialarını kanıtlayamadığı, davalı erkek hakkında özel hayatın gizliliğini ihlâl etmek suçu ile ilgili olarak yapılan suç duyurusu sonrası savcılık tarafından verilen kararda 'şüpheli ile müştekinin şikâyete konu görüntülerin ve seslerin kayıt edildiği tarihte aynı ikamette yaşamaya devam ettikleri ve kanunen hâlen evli oldukları, bu bakımdan şüphelinin yaşadığı evdeki diğer şahısların görüntü ve seslerini kendisinin bulunmaya hakkı olduğu bir ortamda ve müştekinin de görüntülerinin ve seslerinin kayıt edildiğinden haberdar olduğu bir zamanda kaydettiği, şüphelinin bu ses ve görüntüleri delil olarak müşteki ile şüpheli arasında devam eden boşanma dava dosyasına sunduğu, üçüncü kişiler ile paylaşmadığı, bu durumun TCK'nın 134/1 ve 2. maddelerinde gösterilen suçu oluşturmayacağı, özel hayatın gizliliğini ihlâl etmek suçundan dolayı unsur yokluğu nedeniyle kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına dair' verilen gerekçe dikkate alındığında hükme esas alınan bu delil hakkında “rızası alınmaksızın hukuka aykırı yolla elde edilen delil” olarak değerlendirme yapılamayacağı” gerekçesiyle direnme kararı verdi. Direnme kararı yasal süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edildi. Böylelikle dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine taşındı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: “Bir delilin hangi durumda hukuka aykırı olarak elde edildiği noktasının aydınlatılması gerekmektedir"
Gündemine gelen dosya üzerinde görüş bildiren Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, eldeki davada erkek eş tarafından dosyaya sunulan altı adet DVD ve içerisindeki videolar ile belirli aralıklarla alınan ekran görüntülerinin dökümüne ilişkin bilirkişi raporunun incelenmesinde "Kadının 'Ya bak beni çekip durma, beni çekme, sen niye sürekli çekiyorsun. Senin amacın ne, neden çekiyorsun anlayamıyorum. Ne yapacaksın, mahkemede delil olarak mı kullanacaksın' şeklindeki beyanlarından erkeğin ortak konut içerisinde çekim yaptığının kadın tarafından bilindiği, bir başka ifade ile erkeğin bu çekimleri gizli olarak yapmadığı anlaşılmaktadır. Öyle ise dosya içerisinde var alan DVD'nin kadının bilgisi dışında hukuka aykırı yolla elde edildiğinden söz edilemeyeceği tartışmasızdır” diyerek boşanma davaları açısından hukuka aykırı deliller kapsamında çok önemli emsal bir karara imza attı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sanayi üretimi arttıSanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı09 Mayıs 2025 Cuma 10:54EKONOMİ
Tüpraş’tan işçilere yüzde 67.4 zamToplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı09 Mayıs 2025 Cuma 09:36EKONOMİ
En çok altın kazandırdıAylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu08 Mayıs 2025 Perşembe 10:22EKONOMİ
E-ticarette rekor artışTicaret Bakanı Bolat açıkladı06 Mayıs 2025 Salı 10:58EKONOMİ
Mehmet Şimşek'ten enflasyon açıklaması"Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 20-19 arası"05 Mayıs 2025 Pazartesi 16:58EKONOMİ
Mayıs ayı kira artış tavanı belli olduTavan oranı belli oldu05 Mayıs 2025 Pazartesi 10:20EKONOMİ
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandıNisan ayı enflasyon rakamları açıklandı05 Mayıs 2025 Pazartesi 09:37EKONOMİ
Gayrimenkulun yıldızları ödüllendirildi26 Nisan Cumartesi akşamı Bursa Sheraton Otel’de düzenlenen Shining Night Ödül Gecesi, başarı, azim ve emeğin ödüllendirildiği unutulmaz bir organizasyona ev sahipliği yaptı.30 Nisan 2025 Çarşamba 11:52EKONOMİ
Hangi ilde daha fazla emekli çalışıyor? Liste paylaşıldıSGK verilerine göre Türkiye'de 2024 yılı itibarıyla 2 milyon 104 bin emekli hem maaş alıyor hem de çalışmaya devam ediyor. Emeklilerin yüzde 17’si iş hayatını sürdürürken, en çok emeklinin çalıştığı il İstanbul, en az çalışanın bulunduğu il ise Ardahan ol30 Nisan 2025 Çarşamba 10:53EKONOMİ
Altında rekor üstüne rekor! 1 asgari ücrete 3 çeyrek altınGram altın 4 bin 297 TL, ons altın ise 3 bin 494 dolar ile yeni rekor seviyeyi gördü. Çeyrek altın fiyatı ise 7 bin 110 TL ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.22 Nisan 2025 Salı 09:00EKONOMİ
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı açıklandı!Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde beklentilerin aksine artışa gitti.17 Nisan 2025 Perşembe 14:27EKONOMİ
Konut fiyatları yüzde 32,3 arttıKonut fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 32,3 arttı17 Nisan 2025 Perşembe 10:57EKONOMİ
Konut satışları arttıÖnceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14EKONOMİ
Altında yeni rekor geldi! Gram altın ve çeyrek altın uçtuAltın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram altın güne 4.021,31 lira seviyesinden başladı. İşte 16 Nisan 2025 altın fiyatları...16 Nisan 2025 Çarşamba 09:03EKONOMİ
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandıYıl sonu dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahminleri ne oldu?11 Nisan 2025 Cuma 11:12EKONOMİ
Borsa güne yükselişle başladı0,15'lik yükselişle başladı.11 Nisan 2025 Cuma 10:36EKONOMİ
Altın rekor tazelediGram altın 4 bin lira sınırında11 Nisan 2025 Cuma 09:56EKONOMİ
Bakan Bayraktar'dan elektrik zammı açıklamasıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektriğe zam konusuna ilişkin soruya "Elektrik fiyatlarına yeni bir zam planlanmıyor, devlet faturaların yarısını karşılamaya devam ediyor" yanıtını verdi.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:30EKONOMİ
Limonda stokçuların oyunu ortaya çıktıTicaret Bakanlığı’nın limon ihracatını durdurma kararı sonrası Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Limonumuz yeni sezona kadar ülkemize yeter ve artardı" diye konuştu.08 Nisan 2025 Salı 13:24EKONOMİ
Başvurular başladı! Her ay 5 bin lira hesapta olacakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Yılı'nda hayata geçirilen doğum yardımlarına başvuruların, bugünden itibaren e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başladığını bildirdi.08 Nisan 2025 Salı 11:50EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış