VE FED'DEN TARİHİ FAİZ KARARI GELDİ
O karar açıklandı...

16 Aralık 2015 Çarşamba 21:26
ABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, yaklaşık on yıl sonra faizleri 0,25 puan artırdı. Beklentiler faizlerin 0,25 puan artırılması yönündeydi.
Faiz artışıyla birlikte ABD'de faizler 0-0,25 aralığından, 0,25-0,5 aralığına yükseldi.
Fed'den yapılan açıklamada faiz artırım kararının karar çoğunluğuyla alınmadığını ifade edildi.
BAŞBAKAN'DAN FED YORUMU GELDİ
Brüksel'e gitmeden önce Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Fed'in kararını yorumladı:
Davutoğlu,“0,25 baz puanlık artış beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da normal karşıladığı bir artırış. Merkez Bankası Başkanımız Erdem Başçı ile de konuştuk. Şimdiye kadarki tepkiler itibariyle bizim piyasamızı derinden etkilen bir durum yok. Fed’in kararıyla ilgili olabilecek senaryoları daha önce belirlemiştik. Merkez Bankamızın eylem planı dahilinde devam edilecek” dedi.
"DRAMATİK BİR PİYASA TEPKİSİ BEKLENMEMELİ"
Analistler ise, Fed'den bu faiz artışının beklendiğini bu yüzden de dramatik bir piyasa etkisi beklenmemesi gerektiğini söyledi.
Fed'in eski ekonomistlerinden olan Erkin Şahinöz, “On yıl sonra ilk kez gelen bir artırım. Fed’in toplantı bildirisinin beklendiği karar güvercin olmadığı görüldü. Bir sonraki faiz artırımı konusunda herhangi bir takvim vermediler. Bundan sonraki faiz artırımlarında ekonomik verilere bakarak devam edecekler. Burada en önemlisi, bekledikleri faiz düzeyinde bir değişikliğe gidilmedi. Önümüzdeki yıl faizlerin ulaşacağı yerle ilgili beklentilerini aşağı indirmemişler. Bu da piyasanın seveceği bir durum değil. 2016 sonunda Fed faizinin yüzde 1,4, 2017 sonunda yüzde 2,4 olması bekleniyor. Bu da şu anlama geliyor. 2016’da iki toplantıda bir faiz artırımı gündemde gibi görünüyor. Piyasalar üzerinde çok dramatik bir etki beklenmemeli. Önümüzdeki birkaç gün piyasaların sindirme süreci bitene kadar çalkantılı süreç devam edecek” diye konuştu.
KESİN GÖZÜYLE BAKILIYORDU
ABD Merkez Bankası Fed’in, ülkede konut kredilerinin etkisiyle başlayan 2008 ekonomik kriz sonrası ekonomiye destek olmak için başlattığı ve sıfır seviyesine kadar indirdiği faizleri bugün artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu.
Analist ve piyasa oyuncuları bugünkü karardan daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacak.
ABD bir dönemi bitiriyor
ABD bir dönemi bitiriyor
Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor.
Şimşek: Fed'in faiz artırımı yüksek olasılık ve bence yapılsa iyi olur
Şimşek: Fed'in faiz artırımı yüksek olasılık ve bence yapılsa iyi olur
Birçok yatırımcı Fed'in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.
ABD'de parasal genişleme Fed eski başkanı Ben Bernanke döneminde başlatıldı. Bernanke'nin yardımcısıyken 100 yıllık Fed tarihinde ilk kez kadın başkan olan Janet Yellen, yaklaşık 10 yıllık süreçte faizleri ilk kez artırarak tarihe geçti.
GÜVENİRLİLİĞİ ZEDENELENEBİLİR
Uzmanlar, Fed'den bugün faiz artırımı kararı gelmemesi durumunda, bankanın güvenirliğinin sarsılacağına işaret ediyordu.
BORSA HAFİF ARTIDA KAPANDI
Fed'in faiz kararı öncesinde gün içinde dalgalı seyreden Türk hisse senetleri piyasası, Fed Başkanı'ndan yumuşak tonda açıklamalar geleceği beklentisinin ağır basmasıyla günü yurtdışına paralel yükselişle tamamladı.
Yatay açılış sonrası gün içinde yüzde 1 gerileyen BIST-100 endeksi kapanışa doğru güçlenen alımlarla yüzde 0.94 yükselişle 72,831.78 puanda kapandı.
DOLAR SAKİNDİ
Bu sabah güne 2.9650 civarında başlayan dolar/TL gün boyunca sakin ve hafif aşağı yönlü bir seyir izledi.
Dolar günü TL karşısında 2,9558 seviyesinden kapattı.
Bankacılar Fed kararının önümüzdeki dönemde ABD faizlerine ilişkin nasıl bir seyir izleyeceğinin küresel piyasalarda olduğu gibi TL ve TL cinsi piyasalarda da belirleyici olması bekleniyor.
PETROL DALGALI SEYRİNİ KORUDU
Brent petrolün varil fiyatı ise 11 yılın en düşük düzeylerindeki dalgalı seyrini sürdürdü.
Güne 38 doların üzerindeki başlayan petrol fiyatı saat 1647 itibarıyla 37.50 dolar civarında işlem gördü.
HÜRRİYET.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Motorine bir zam dahaAkaryakıt fiyatları rekor seviyelere ulaştı12 Temmuz 2025 Cumartesi 11:03EKONOMİ
Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttıAB ülkeleri, otomotiv ihracatında yine en önemli pazar...12 Temmuz 2025 Cumartesi 10:57EKONOMİ
İnşaat maliyetleri yüzde 22,40 arttıİnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,40 arttı10 Temmuz 2025 Perşembe 10:20EKONOMİ
Philip Morris sigaralarına yeni zamYeni fiyatlara göre bazı ürünlerin satış fiyatı 5 TL birden yükseldi.09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:38EKONOMİ
Mevduat stopajları arttırıldıYatırım fonları ve TL mevduatta stopaj oranı artırıldı09 Temmuz 2025 Çarşamba 08:41EKONOMİ
Borsa haftaya düşüşle başladıBorsa, haftaya yüzde 1,34'lük düşüşle başladı.07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:41EKONOMİ
UİB rakamları açıklandıUİB'in haziran ayı ihracat verileri açıklandı03 Temmuz 2025 Perşembe 11:12EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına temmuz zammı3 Temmuz 2025 itibarıyla zam geliyor...03 Temmuz 2025 Perşembe 11:03EKONOMİ
Temmuz ayı kira artış tavanı belli olduTemmuz ayı için kira artış tavan oranı yüzde 43,23 olarak gerçekleşti.03 Temmuz 2025 Perşembe 10:25EKONOMİ
Enflasyon rakamları açıklandıTüketici fiyat endeksi (TÜFE) Haziran ayında yıllık yüzde 35,05 oldu, aylık yüzde 1,37 arttı.03 Temmuz 2025 Perşembe 10:14EKONOMİ
İhracat rakamları belli olduBakan Bolat açıkladı...02 Temmuz 2025 Çarşamba 10:25EKONOMİ
İstikbal 12,5 milyar TL ile satıştaİstikbal A.Ş. 12 milyar 500 milyon TL'lik muhammen bedel ile satışa çıkarıldı.01 Temmuz 2025 Salı 10:17EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına indirim geliyorAkaryakıt fiyatlarında gerileme!25 Haziran 2025 Çarşamba 10:12EKONOMİ
Hürmüz Boğazı kapatılırsa ne olacak?Hürmüz Boğazı'nın kapatılması Türkiye’de enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırabilir24 Haziran 2025 Salı 11:23EKONOMİ
Alkin'den Kamu Harcamalarında Disiplinsizlik UyarısıProf. Dr. Emre Alkin, MAG Business’a konuştu: ‘İyi yönetilmeyen büyüme, ülkeyi borç batağına sürükler.’24 Haziran 2025 Salı 11:19EKONOMİ
Motorine indirim geliyorZamların ardından motorine indirim geliyor23 Haziran 2025 Pazartesi 08:00EKONOMİ
Mobilya sanayicisi alarm veriyorArtan Maliyetler, Krediye Erişim Sorunu ve İthalat Baskısı Sektörü Zorluyor23 Haziran 2025 Pazartesi 07:57EKONOMİ
kurulan şirket sayısı azaldıYılın ilk 5 ayında kurulan şirket sayısında kurulan şirket sayısı, yüzde 2,6 azaldı20 Haziran 2025 Cuma 11:34EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten enflasyon açıklamasıBakan Şimşek: "Piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 7,2 puan gerileyerek yüzde 24,6 oldu"17 Haziran 2025 Salı 11:33EKONOMİ
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86 olduTCMB anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,86 oldu16 Haziran 2025 Pazartesi 10:35EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış