29 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara3°C

TÜRKİYE YAŞLANIYOR,ALZHEİMER ARTIYOR

Türkiye yaşlanıyor,Alzheimer artıyor

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Levent Gül, Türkiye’nin giderek yaşlandığını; buna bağlı olarak Alzheimer hastalığının yaygınlaştığını ifade etti.


Gül, “Alzheimer hastalarının sayısı artıyor. Çünkü hastalık ile ilgili en önemli risk faktörü yaş. Şu an yaşlı oranı da giderek artmakta. Türkiye’de 300 bin Alzheimer hastası var. Buna göre yaşlanan Türkiye’de 30-40 sene sonra bu hastalığın en önemli sorunlarından olacak. Alzheimer hastalığı nedeni tam bilinmeyen bir şekilde beyin hücrelerinin programlanandan erken ölümünden ileri geliyor. Nedeni bilinmese de yaş, depresyon, damar hastalıkları, ciddi kafa yaralanmaları gibi kimi risk faktörleri belirlenmiştir.” dedi.

Hastalıkla ilgili en önemli bulgunun unutkanlık olduğunu vurgulayan Gül, şunları kaydetti:


“Hastalığın en önemli yanı unutkanlıktır. Yaşlılıkta her türlü unutkanlık ele alınmalıdır. Önemli olan selim yaşlılık unutkanlığı ile hastalık belirtisi olan unutkanlıkların birbirinden ayrılmasıdır. Bu ayrım hastanın muayenesi, hasta yakınlarının beyanatı, beyin faaliyetlerini ele alan nöropsikolojik yorum ve gerekirse diğer yardımcı tetkiklerin bir araya getirilmesiyle yapılmaktadır. Hastalık başlangıçta sinsi bir unutkanlıkla başlayabileceğinden yaşlılıkta görülen unutkanlık normal karşılanmamalıdır.”

“MODERN YAŞAM GENÇLERDE UNUTKANLIĞI ARTTIRIYOR”

Unutkanlık şikayetlerinin arttığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gül, şu açıklamalarda bulundu.

“Gençlerde görülen unutkanlığın altında sıklıkla modern yaşam biçiminin getirdiği ruhsal sıkıntılar ve hastalıklar çıkmaktadır. Kimi vitamin eksiklikleri ve guatr bezi bozuklukları da gençlerde unutkanlığa neden olabildiğinden ihmal edilmemelidir. Alzheimer hastalarında ise unutkanlığın dışında içe kapanma, şevksiz davranma, para sayımında güçlük çekme gibi sorunlar görülebilir. Bunlar ile beraber bir takım psikiyatrik bulgular da olabilir. Hastalar olmayan şeylerden bahsedebilir, onları gördüğünü, işittiğini belirtebilir.”


Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam