24 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul6°C
  • Ankara3°C

TMMO'DAN LODOS UYARISI

Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat!

TMMO'dan lodos uyarısı

11 Ocak 2017 Çarşamba 20:07

MMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart tarafından yapılan açıklamada, kış mevsimi ile birlikte yurdun çeşitli illerinde yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri de artış gösterdiği, son günlerde yaşanan lodos, yakma ve baca sistemlerindeki olumsuzluklar nedeniyle 2017 yılının ilk 11 gününde; Sivas'da 69, Konya Meram'da 4, Konya Karatay'da 2, Samsun Bafra'da 1, Samsun Çarşamba'da 5, Sakarya Erenler'de 4, Kastamonu'da 4, Elazığ Karakoçan'da 2, Ardahan'da 2, Osmaniye Düziçi'nde 1, Adana'da 1, Çankırı'da 1, Tekirdağ Çerkezköy'de 1, Rize'de 1, Niğde'de 1, Bursa Kestel'de 1, İzmir Beydağı'nda 2, Kırşehir Karaman'da 1 ve Eskişehir'de 1 kişi olmak üzere toplam 131 kişinin karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldığı ve zehirlenenlerden 20 kişinin de hayatını kaybettiği ifade edildi.
 
2016 yılında ise, toplamda 1271 kişi karbonmonoksit gazından zehirlendiği, zehirlenenlerden 163 kişi hayatını kaybettiği bilgilerini veren, Mart, "İki yıllık süreçte bu zehirlenme ve ölümlerden pek de ders ve önlem alınmadığını görmekteyiz, zehirlenme ve ölümün nedeni mangaldan, sobadan, bacadan ya da şofbenden sızan karbonmonoksit gazı" dedi.
 
Her yıl benzer zehirlenme ve buna bağlı ölümlerin meydana geldiğini; yine Bursa'da özellikle şiddetli lodoslu havalarda, yüzlerce yurttaşımızın hastanelere kaldırıldığını belirten Mart, "Öncelikle bu durumun kabul edilebilir olmadığını, ülkemize ve kentimize yakışmadığını bir kez daha vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Mart, bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden yaşanan karbonmonoksit zehirlenmeleri konusunda şu öneri ve uyarıları kamuoyu ile paylaştı:
 
1. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı önlemlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanması, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsurdur.
 
2. Bursa'da özellikle lodoslu havalarda soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmeleri yaşanmakta ve çok sayıda insanımız hayatını kaybetmektedir. Özellikle lodoslu havalarda yaşanabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı soba yakılmaması konusunda uyarıyoruz.
 
3. Soba, şofben, kombilerin yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uygun olmayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajı nedeniyle özellikle sonbahar ve kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmeleri artmaktadır. Bu zehirlenmelerin önüne geçmek için;
 
· Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır.
 
· Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada, delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir.
 
· Baca ve duman gazı boru birleşim noktalarında, baca gazı sızdırmazlık izolasyonuna özellikle dikkat edilmelidir.
 
· Soba yakmaya başlamadan önceki aylarda baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır.
 
· Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar, baca aracılığıyla sobayı terk ederler.
 
· LPG kullanılan bacalı cihazlar, banyolardan çıkartılarak uygun bir bacaya bağlanmalıdır.
 
· Baca gazı algılama cihazlarının kullanılması, var olanların da çalışır durumda olduğunun kontrol edilmesi gerekmektedir.
 
· Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt beslemesi yapılmamalıdır.
 
· Isıtma cihazları, uyunan mahallerde olmamalıdır.
 
· Doğalgazın tahliyesi ve iç ortamda oksijen miktarının arttırılması için doğalgaz kullanılan cihazların bulunduğu mekanlarda kullanılan ve hayat kurtaran havalandırma menfezleri, "soğuk geliyor" diyerek kağıtla vb. malzemelerle kapatılmamalıdır.
 
· Doğalgaz kapalı mekanlarda %5-15 aralığında, en ufak bir kıvılcımla patlayabilmektedir. Bu nedenle yine havalandırma menfezleri kapatılmamalıdır. Doğalgaz kokusu duyulduğunda, elektrik düğmeleri açılmamalı veya kapatılmamalı, pencereler açılarak havalandırma sağlanmalı ve hemen ilgili gaz kuruluşuna haber verilmelidir.
 
· Doğalgaz tesisatlarında, ilgili gaz kuruluşunun onayı olmadan herhangibir işlem yapılmamalıdır. Bu kapsamda, bu tesisatların her 5 yılda bir kez ilgili gaz dağıtım şirketlerince denetlenmesi gerektiğini vurguluyoruz.
 
4. Karbonmonoksit zehirlenmesi acil tedavi gerektiren bir zehirlenmedir.
 
5. Karbonmonoksit sonucu zehirlenmeler başta olmak üzere ev kazaları 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içine dahil edilmelidir.
 
 
 
 
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bursa