TAKIDA 'AYAR' DÜŞÜRDÜ!
Evlenecek çiftler takıda 'ayar' düşürdü...

31 Mart 2018 Cumartesi 11:32
Düğün sezonunun yaklaşmasıyla evlenmeye hazırlanan çiftler ilk adres olarak yine kuyumcuları seçerken, altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle alım tercihlerinde düşük ayar ve gramlı ürünlere yöneldi.
Düğün sezonunun yaklaşması ile birlikte birçok sektörde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de hareketlenme başladı. Yaklaşan düğün sezonu ile birlikte evlenmeye hazırlanan çiftler soluğu kuyumcuda alıyor.
Altın fiyatlarındaki artışa rağmen çiftler kuyum ürünlerinden vazgeçmese de alım alışkanlıkları altında çeyrekten grama, mücevherde 18 ve 22 ayardan 14 ayara, bilezikte 15-20 gramdan 10 grama kaydı. Tercihleri pahada daha hafif ürünlere kayan çiftler, en çok bin 250-bin 750 lira aralığındaki tektaş yüzükleri tercih ediyor.
Tektaş, nişan ve evlilik yüzüğü gibi çiftlerin olmazsa olmazları bu sene de yine ilk tercih edilen ürünlerden olurken, geçmiş yıllarda daha fazla tercih edilen takı seti, pırlanta, beşibiryerde gibi ürünlerin yerini bu sene yaşanan artışla birlikte aynı konseptteki daha hafif ürünler aldı.
Sektördeki hareketliliğe ilişkin bilgi veren İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, turizmdeki iyi veriler ve 2018 yılıyla birlikte piyasada yaşanan hareketliliğin, kuyumculuk sektörünü de yaz sezonu konusunda umutlandırdığını söyledi.
Bu yıl Ramazan ayının 15 Haziran'da bitmesi ile işlerin hareket kazanacağı düğün sezonunun tam zamanında başlayacağını dile getiren Atayık, altın fiyatlarındaki yükselişin sektöre etkisini şöyle değerlendirdi:
"Fiyatların yüksekliğinden ziyade dalgalı seyir izlemesi, sürekli değişkenlik göstermesi sektörü olumsuz etkiliyor. Sektörümüz, özellikle dış ticarette fiyat verirken veya sipariş yazarken muhataplarını ikna etmekte zorlanabiliyor. Yazılan siparişler, ani fiyat yükselişleri nedeniyle ertelenebiliyor veya iptal edilebiliyor. Yükseliş trendi ve yeni rekor fiyatlar, tüketiciyi de 'Bekle-Gör' yönüne sevk etmesi piyasaları ve sektörü negatif etkiliyor. Bu durum, tüketicinin alım alışkanlığını, altın ve takı tercihini değiştirmesine neden oluyor.
Ne yazık ki altın fiyatları yeni rekorlar kırarak yükselişini sürdürürken aynı oranda halkımızın ve vatandaşlarımızın gelir düzeyi yükselmiyor. Vatandaşlarımız her şeye rağmen geleneksel alışveriş şekillerini kolay kolay değiştirmiyor. Altın ve mücevher almaya devam ediyor. Son dönemde özellikle müşterilerimiz, altın alımlarını sürdürse de özellikle gramajı düşük ürünlere yöneldiğini söyleyebiliriz. Örneğin 15-20 gramlık bilezik alıyorsa, bugün fiyatlar yükseldiği için 10 gramı tercih edebiliyor. Aynı durum, altın takı ve mücevherde de söz konusu. Altın takıda ‘çıtır’ olarak tabir edilen ürünler ilgi görürken, mücevherde de 18 veya 22 ayar yerine 14 ayar ürünler tercih ediliyor."
"Yatırımda tercih yarı-çeyrek ya da gram altın"
Fiyatlar nedeniyle tüketicilerin geçmiş yıllara göre yastık altına daha az altın atabildiğine dikkati çeken Atayık, "Her ay, bir çeyrek altını biriktiren kişiler, fiyat nedeniyle iki ayda bir çeyrek altını köşeye atabiliyor. Ya da çeyrek altın fiyatı 280’in üzerine çıkınca, yatırımda tercihini ya yarı-çeyrek ya da gram altından yana kullanıyor." dedi.
Atayık, yakalaşan düğün sezonu ile birlikte tektaş fiyatlarına ilişkin de bilgi verdi. Pırlanta ve taş fiyatlarının, altın kadar dalgalı bir seyir izlemediğini belirten Atayık, çiftler tarafından en çok bin 250- bin 750 lira aralığındaki tektaş yüzüklerin ve kolyelerin tercih edildiğini söyledi.
"Daha yüksek fiyatlı olan takılara fazla bir talep yok." diyen Atayık, fiyatın alışverişte çok önemli bir etken olarak öne çıktığını, bu yıl da favorinin tektaş yüzükler olduğunu, beştaş yüzüklere de talebin olduğunu anlattı.
"Altın ve mücevher müşterisi, fiyat avcısı"
Atayık, altın ve mücevher müşterisinin fiyat avcısı olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
"Fiyat aralığını iyi takip ediyor ve bütçesine göre alışverişini yapıyor. Tabii ki çeyrek altın yerine yarı-çeyrek ve gram altınlara doğru bir yönelim söz konusu. İnsanlar, çeyrekten ziyade gram altının fiyatını sormak için mağazalara uğruyor. Biz, sektör olarak tüketicilerin istek ve beklentileri ışığında üretimlerimizi gerçekleştiriyoruz.Mağazalarımızın vitrinlerinde en çok satılan ve giden ürünleri takip ediyor ve ona göre tezgahlarımızdaki üretimlerimizi şekillendiriyoruz. Tüketicilerimizden de tabi ki fiyat bazlı istekler ve talepler olabiliyor. Daha düşük gramajlı ve fiyatı da bütçesine uygun olan bilezikleri tercih ediyorlar."
Mustafa Atayık, düğün için bilezik, gerdanlık, bileklik, alyans ve tektaş alındığında ortalama 30-40 bin lira arası değişen alışveriş yapıldığını belirterek, "Geçen yıl, özellikle yaz döneminde daha fazla fiyat hareketi yaşanmıştı. Bu yıl, düğün alışverişinin geçen yıla göre yüzde 10 artması bekleniyor." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bakan Şimşek: Ekonomimiz olumlu döngüye girdiMehmet Şimşek: "Ekonomimiz tekrar olumlu bir döngüye girdi"26 Temmuz 2025 Cumartesi 10:45EKONOMİ
Kredi kartı faiz oranları değiştiTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, kredi kartı faiz oranlarında güncelleme yaptı.25 Temmuz 2025 Cuma 11:18EKONOMİ
Araç sahiplerine kötü haber: LPG'ye zam geliyorDöviz kurlarındaki dalgalanmalar, LPG fiyatlarına zam olarak yansıyor. Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak artış, pompa fiyatlarına ortalama 42 kuruş olarak yansıyacak.24 Temmuz 2025 Perşembe 11:56EKONOMİ
Hazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV açıklamasıHazine ve Maliye Bakanlığından ÖTV oranlarına ilişkin açıklama24 Temmuz 2025 Perşembe 11:40EKONOMİ
Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdüMerkez Bankası faizi 300 baz puan düşürerek yüzde 46’dan yüzde 43’e indirdi.24 Temmuz 2025 Perşembe 10:26EKONOMİ
Türk somonunda ihracat hedefi!Türk somonunda hedef ihracatı 1 milyar doların üzerine taşımak21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:13EKONOMİ
Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı başladıEKK, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında toplandı.21 Temmuz 2025 Pazartesi 12:09EKONOMİ
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 olduMerkez Bankası anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 29,66 oldu21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:26EKONOMİ
Yapılandırmada yeni dönemKredi ve kart borcu olanlar dikkat!19 Temmuz 2025 Cumartesi 10:51EKONOMİ
Kurulan şirket sayısı azaldıYılın ilk 6 ayında kurulan şirket sayısı yüzde 0,9 azaldı18 Temmuz 2025 Cuma 11:05EKONOMİ
Konut fiyatlarında büyük artışKonut fiyatları Haziran ayında yıllık yüzde 32,8 arttı17 Temmuz 2025 Perşembe 11:11EKONOMİ
Konut satış rakamları açıklandıTürkiye genelinde Haziran ayında 107 bin 723 konut satıldı17 Temmuz 2025 Perşembe 10:19EKONOMİ
Bütçe Haziran’da açık verdiBütçe Haziran’da 330,2 milyar TL açık verdi16 Temmuz 2025 Çarşamba 11:18EKONOMİ
Bitcoin tarihin en yüksek seviyesini gördüBitcoin, tarihinde ilk kez 120.000 dolar seviyesini aştı.14 Temmuz 2025 Pazartesi 08:55EKONOMİ
Motorine bir zam dahaAkaryakıt fiyatları rekor seviyelere ulaştı12 Temmuz 2025 Cumartesi 11:03EKONOMİ
Binek otomobil ihracatı son 5 yılda yüzde 47 arttıAB ülkeleri, otomotiv ihracatında yine en önemli pazar...12 Temmuz 2025 Cumartesi 10:57EKONOMİ
İnşaat maliyetleri yüzde 22,40 arttıİnşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 22,40 arttı10 Temmuz 2025 Perşembe 10:20EKONOMİ
Philip Morris sigaralarına yeni zamYeni fiyatlara göre bazı ürünlerin satış fiyatı 5 TL birden yükseldi.09 Temmuz 2025 Çarşamba 11:38EKONOMİ
Mevduat stopajları arttırıldıYatırım fonları ve TL mevduatta stopaj oranı artırıldı09 Temmuz 2025 Çarşamba 08:41EKONOMİ
Borsa haftaya düşüşle başladıBorsa, haftaya yüzde 1,34'lük düşüşle başladı.07 Temmuz 2025 Pazartesi 10:41EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış