SU KRİZİ TEHLİKESİ İÇİN KRİTİK UYARI
“Su krizi geri dönülmez hale gelmeden önlem almalıyız”...

21 Mart 2023 Salı 13:30
Dünya Su Günü sebebiyle bir açıklama yapan TGDF Başkanı Demir Şarman su krizinde son durum hakkında bilgiler verdi. Federasyonun geçtiğimiz yıl yayınladığı 'Türk Gıda ve İçecek Sektöründe Su Riskleri ve Sürdürülebilirliği için Politika Önerileri' raporunun geçerliliğini koruduğunu söyleyen Şarman, sektörün tedarik zincirinin tamamına örnek olması gerektiğini belirtti.
Suyun önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinliklere sahne olan 22 Mart günü 1993 yılından beri farklı temalarla düzenleniyor. Bu yıl ABD’nin New York şehrinde yapılacak Birleşmiş Milletler Su Konferansı ile aynı tarihe denk gelen Dünya Su Günü’nün bu seferki teması ise “Değişimi Hızlandırmak”.
“Su krizinden dönmek için son fırsatları değerlendirmemiz lazım”
22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri (TGDF) Yönetim Kurulu Başkanı Demir Şarman, dünyanın su krizini aşmak üzere bir araya gelerek faaliyete geçmek için elindeki son fırsatları değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Devletlerin ve toplumların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının 6’ncısı olan Temiz Su ve Sanitasyon hedeflerine ulaşmak için el ele vermesi gerektiğini belirten Şarman, önlem almakta gecikilirse su krizinin geri dönülmez hale geleceğini ifade etti.
“Suyun Sürdürülebilirliği raporumuz geçerliliğini koruyor”
Yılda 1,4 milyon kişinin yetersiz su ve sanitasyona bağlı nedenlerle hayatını kaybettiğini, dünyadaki her dört kişiden birinin güvenilir içme suyuna erişimi olmadığını vurgulayan Demir Şarman OECD verilerine göre küresel su talebinin 2050 yılına kadar yüzde 55 oranında artacağına dikkat çekti. Kuraklığın sadece çöl kuşağındaki ülkelerin değil sulak ve yeşil kuşakta bulunan ülkelerin de bir sorunu olduğunu söyleyen Şarman, TGDF’nin geçtiğimiz yıl yayınladığı “Türk Gıda ve İçecek Sektöründe Su Riskleri ve Sürdürülebilirliği için Politika Önerileri” raporunun geçerliliğini koruduğunu ifade etti.
“Su yönetim uygulamalarımız sürdürülebilir değil”
Türkiye’de su yönetiminin halen sürdürülebilir olmadığına parmak basan Şarman, su politikalarındaki uygulama boşluklarının doldurulması, su politikalarının sektörel politikalara entegre edilmesi ve paydaşlarla diyalog içerisinde kanıta dayalı politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Su kirliliği ve kıtlığının sektörün yaşadığı en önemli sorunlardan olduğunu ifade eden Şarman işletmeler bazında alınan önlemlerin su kriziyle başa çıkmak için yeterli olmadığını, riskin tarladan sofraya tedarik zinciri boyunca değerlendirilmesinin elzem olduğunu belirtti.
“Sektör tarladan sofraya tüm tedarik zincirine örnek olmalı”
Federasyon çatısı altındaki firmaların önemli bir kısmının su israfının azaltılması yönünde çalışmalar yürüttüğünü söyleyen TGDF Başkanı, bununla beraber birçok firmanın henüz ham madde tedarikçilerinin de benzer çalışmalar yürütüp yürütmediğini dikkate almadığını altını çizdi. TGDF Başkanı Demir Şarman, halihazırda sektörün küçük bir bölümünün su ayak izi hesaplamaları yaptığını, bunun bir kültür olarak tüm tedarik zincirine yayılması için sektörün elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
TGDF Suyun Sürdürülebilirliği Raporu
Raportörlüğünü EWA Kurumsal Danışmanlık’ın yapmış olduğu “Türk Gıda ve İçecek Sektöründe Su Riskleri ve Sürdürülebilirliği için Politika Önerileri” raporuna Federasyonun internet sitesinden ulaşılabiliyor. Su krizine geniş bir bakış açısıyla yaklaşan rapor dünyada ve Türkiye’de suyun durumu ile ilgili bilgiler yanında işletmelerin politika hazırlıkları, ürün ve işletme bazında su ayak izi verileri, riskler ve politika önerileri yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Burun spreyi kronik tıkanıklığa çözüm değilBurun tıkanıklığı ilk bakışta bakıldığında...27 Temmuz 2025 Pazar 16:40YAŞAM
Kilo vermek için bilinçsiz ilaç kullanmayın!Doğal yöntemlerle de kilo kontrolü sağlanabilir!27 Temmuz 2025 Pazar 16:33YAŞAM
Bağımlı kişilik bozukluğu belirtileriBağımlı kişilik bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?25 Temmuz 2025 Cuma 14:28YAŞAM
Kalp hastaları sıcak havalara dikkat!Kalp hastaları için sıcak havalar hayati risk taşıyor...25 Temmuz 2025 Cuma 14:24YAŞAM
Koşulsuz sevgi iyileştiriyor!Hayvanlarla etkileşim psikolojiyi güçlendiriyor!25 Temmuz 2025 Cuma 14:05YAŞAM
Çocuklarda yaz ishaline dikkatBu belirtiler varsa zaman kaybetmeyin!25 Temmuz 2025 Cuma 13:37YAŞAM
Diş kökü iltihabı ihmale gelmez!Diş kökü iltihabı, dişin iç kısmındaki...25 Temmuz 2025 Cuma 13:36YAŞAM
Robotik ortopedide yeni dönem''Hastalar aynı gün ayağa kalkabiliyor.''25 Temmuz 2025 Cuma 13:25YAŞAM
Psikoloji tercih edecek adaylara uyarı!Psikoloji bölümünü tercih edecek adaylara uzmanlardan kritik uyarı...23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:35YAŞAM
Diyabette tehlike arttıran yaz hatalarıDikkat! Diyabette bu hatalar yazın yaygın yapılıyor!23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:17YAŞAM
Baş ağrısıyla dönen kanserlere dikkat!Baş ağrısıyla geri dönen kanserlere dikkat23 Temmuz 2025 Çarşamba 12:14YAŞAM
‘Yüzücü kulağı’ yazın yaygınlaşıyor!Serinlemek isterken hastanelik olmayın...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:44YAŞAM
Çocukları havuzda bekleyen 8 tehlikeHavuzlarda görünmeyen tehlikeye dikkat!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:26YAŞAM
Gebelikte hipertansiyona dikkatErken tanı hayat kurtarır...21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:21YAŞAM
'Doğru Tercih' için altın adımlar!Milyonlarca aday için kritik süreç başladı!21 Temmuz 2025 Pazartesi 13:20YAŞAM
Dijital bağımlılık beyin yapısını değiştiriyorDijital dünyaya bağımlı olanlar daha çok erteliyor21 Temmuz 2025 Pazartesi 10:48YAŞAM
Hipofiz Cerrahisinde Büyük BaşarıŞeref Kara, hipofiz bezi tümörü nedeniyle geçirdiği beyin ameliyatının ardından sağlığına kavuştu.20 Temmuz 2025 Pazar 12:17YAŞAM
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış