STRESİ YÖNETİN!
Evde Kal çağrısına uyarken stresi yönetmek için faydalı ipuçları...
15 Nisan 2020 Çarşamba 15:11
EVDE KAL ÇAĞRISINA UYARKEN STRESİ YÖNETMEK İÇİN FAYDALI İPUÇLARI
COVID-19 pandemisinin devam ettiği bugünlerde, birçok insan evde kalıp sosyal mesafe kurallarına uymaya özen gösterirken sürekli olarak rahatsız edici haberler izliyor, duygusal, fiziksel ve ruhsal yorgunluğa maruz kalıyor. Bu süreçte ruhsal sağlığımıza hiç olmadığı kadar önem vermemiz gerektiğini belirten Herbalife Beslenme Danışmanlık Kurulu Üyesi M.D Gary Small, evde kal çağrısına uyarken stresi yönetmek için faydalı ipuçlarını bizler için sıraladı.
Ruhsal sağlığımıza hiç olmadığı kadar önem vermemiz gereken günlerden geçiyoruz. Stresi tespit etmek ve nasıl yöneteceğimizi bilmek kritik önem taşıyor. Çünkü kronik stres sağlığımıza zarar verebilir ve bağışıklık sistemimizin enfeksiyonlarla baş etme kabiliyetini zayıflatabilir. Ayrıca stres fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Sosyal izolasyonun stres seviyelerinde artışa neden olabileceğini önemle belirten Herbalife Beslenme Danışmanlık Kurulu Üyesi M.D Gary Small, evde olduğumuz süre boyunca stresle başetmenin ipuçlarını bizler için sıraladı.
Ruhsal Durumunuzu Kontrol Etmek Sizin Elinizde
İnsanlar sosyal varlıklardır. Bu nedenle yaşamın getirdiği stresle başa çıkmak ve ruh sağlığımızı korumak için aile, arkadaşlar ve benzer ilgi alanlarına sahip gruplarla bağ kurarız. Her ne kadar dijital çağda teknoloji bu bağlantıyı korumamıza yardımcı olsa da ruhsal sağlığımızı korumak için yüz yüze toplantıları ve teması içeren insan etkileşimine ihtiyaç duyarız.
Bugün, hepimiz evlerimizde çeşitli sağlık makamları ve kuruluşları tarafından verilen bilgileri anlamaya ve uygun bir yanıt geliştirmeye çalışıyoruz. Elbette böyle bir durumda birçoğumuzun anksiyete, depresyon ve benzer ruh sağlığı sorunları yaşaması şaşırtıcı değil. Bağlantıyı sürdürmek ve gelişmeler hakkında güncel bilgiler edinmek önemli olmakla birlikte, gün boyu haberleri takip etmek korku ve endişe duygusunu daha yoğun yaşamanıza neden olabilir. Bununla birlikte, bu tür duyguları daha iyi yönetmenize ve endişelerinizden bir nebze olsun kurtulmanıza yardımcı olmak için stresle başa çıkmanızı sağlayacak aşağıdaki yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
Stresin sinyallerini belirleyin
Diş gıcırdatma, kilo alma, baş ağrısı, ruh halinde değişimler, sırt, boyun ağrısı ve uykusuzluk stres yaşadığınızı gösteren sinyallerdir. Bu ipuçlarını belirlemek, stresinizi azaltacak stratejilerden yararlanmaya başlamanız için doğru zamana karar vermenizde faydalı olacaktır.
Gerginleşmeye başladıysanız ara verin, sakinleşin
Eğer evden çalışırken ya da haberleri izlerken endişeli ya da gergin bir ruh haline girerseniz ya da başınız veya boynunuz ağrımaya başlarsa, kalkıp ara vermenizin zamanı gelmiş demektir. Yürüyüş yapmak, müzik dinlemek ya da sakinleşmenizi sağlayacak sessiz bir yere geçmek ruhsal durumunuzu kontrol etmenize ve günlük işlerinizi yapmaya devam etmenize yardımcı olacaktır.
Sosyal medya diyeti yapın
Gün içinde düzenli aralıklarla çalışmaya veya sosyal medya da dahil herhangi bir kaynaktan haberleri takip etmeye ara vereceğiniz bir planlama yapmalısınız. Günde 24 saat bağlantıyı sürdürmek, ruhsal gerginliğe ve anksiyeteye davetiye çıkarır. Günün monotonluğundan kurtulmanızı sağlayacak aktivitelere zaman ayırın. Ruh halinizi düzeltmek için hislerinizden bahsedebilecek kadar yakın bulduğunuz insanlarla bağlantı kurun.
Sevdiğiniz bir hobinize zaman ayırın
Hoşlandığınız bir meşgaleye yeniden zaman ayırın. Yeni bir aktivite ya da hobi bulmayı deneyin. Yeni bir şeye odaklanmak rahatlamanıza ve enerji kazanmanıza yardımcı olacaktır. Yeni bir tarif denemek, yürüyüşe çıkmak, bahar temizliği yapmak veya online egzersiz kurslarına katılmak stresinizi azaltmanıza ve kendinizi iyi hissetmenize katkıda bulunabilir.
Rahatlatıcı nefes egzersizleri yapın
Doğal nefes alma diyaframı da içerir. Diyaframı kullanarak nefes aldığımızda, midemiz nefes alırken genişler ve nefes verirken düzleşir. Bir süre sonra, doğru nefes almayı unutup göğsümüzü ve omuzlarımızı kullanmaya başlarız. Bu şekilde alınan kısa ve yetersiz nefesler, stres ve anksiyete seviyesinde artışa neden olabilir. Nefes egzersizi için bundan daha uygun bir zaman olamaz. Başlangıç için rahatça uzanabileceğiniz sessiz bir yer bulun. Bir elinizi göğsünüze ve diğer elinizi midenize koyun. Hazır olduğunuzda yavaşça nefes alın. Midenizin genişlediğini hissetmelisiniz. Nefes verirken göğsünüz daralmalıdır. Her gün 20 ila 30 dakika arasında rahatlatıcı nefes egzersizi yapmak, anksiyete seviyenizin azalmasına ve kendinizi daha dingin hissetmenize yardımcı olur.
Günde 10.000 adım atmayı hedefleyin
Aktif olun. Hoşlandığınız bir aktivite belirleyin. Egzersiz genel sağlığınız için faydalıdır ve stresle mücadelede önemli bir rol oynar. Egzersiz yaparken beyninizde salgılanan endorfinler, ağrıyı azaltırken ruh halinizi iyileştiren bir etkiye sahiptir. Ayrıca düzenli egzersiz uyku kalitenizi artırır ve bu da stresin ve yorgunluğun azalmasına yardımcı olur. Eğer adım sayarınız varsa, günde 10.000 adım atmayı hedefleyin. Hedef belirlemek motivasyonunuzu artıracak ve başarma duygusunu yaşamanızı sağlayacaktır.
Aile ve arkadaşlarınızla uzaktan da olsa iletişim kurun
Ailenizle ve arkadaşlarınızla bağlantıyı korumanız son derece önemli. Fiziksel olarak izole olmanız başkalarıyla bağlantıyı kesmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Sosyal medya, video konferans ya da telefon görüşmesi gibi yöntemleri kullanarak sevdiklerinizle her gün iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.
İşe gidiyormuş gibi davranın
Kontrolünüzün dışında meydana gelen bir sürü değişikliğin arasında, mümkün olduğunca istikrarı korumaya çalışmalısınız. Eğer siz de birçok insan gibi evden çalışıyorsanız, kendinize günlük bir rutin oluşturun. İşe gidiyormuş gibi davranın. Her sabah aynı saatte kalkıp giyinin. Elbette takım elbise giymek zorunda değilsiniz ancak rahat bir iş kıyafeti seçmeniz uygun olacaktır. İşinize daha iyi odaklanmak için dış etkenlerin sınırlı olduğu bir ofis ortamı tesis edin. Ayrıca, gün içerisinde düzenli mola vermeyi ihmal etmeyin. Evden çalışan birçok insan gün boyu masalarından ayrılmadıkları için aktif bir yaşam sürdürmek konusunda sorun yaşayabilirler. İşyerinde olduğu gibi gün içerisinde mola verirseniz, yaşamınızı mümkün olduğunca normalleştirebilir ve kontrol hissini artırabilirsiniz.
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.