20 Eylül 2024
  • Bursa19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

SONBAHARDA BUNLARI MUTLAKA TÜKETİN

İşte Sonbahar sebzelerinden bazıları ve faydaları;

Sonbaharda bunları mutlaka tüketin

19 Eylül 2024 Perşembe 18:52

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen sonbaharda sofralarda eksik etmememiz gereken sebze ve meyveleri sıraladı. 

Sonbahar sebzeleri genellikle  daha köklü ve koyu yapraklı yeşil yapraklılardır. Değerlendirecek olursak bu yeşil yapraklı sebzeler A vitamini ,C vitamini,K vitamini E vitamini ve kalsiyum, demir, fosfat gibi... mineraller bakımından zengindir. 


İşte Sonbahar sebzelerinden bazıları ve faydaları;


Brokoli: Sülforafan denilen anti kanserojen madde içerir.Ayrıca doğal lif kaynağıdır.İç organları çalıştırır.


Lahana: Yüksek askorbik asit sebebiyle antioksidan kaynağıdır ve hastalıklara karşı duvar örerek ve bağışıklığımızı korur. K ve C vitamini içerir. 


Pırasa: Anti-inflamatuar olan pırasa hastalıklara karşı mevsim geçişlerinde çok önemlidir.Bağışıklığımızı güçlendirir. 


Kabak: İçerdiği su, lif,potasyum , Beta-karoten, askorbik asite lutein ve zeaksantin gibi antioksidan açısından çok yüksektir. Kilo vermek isteyenler hem kalori miktarından hem de mikrobesin öğeleri açısından Sonbahar için mükemmel besleyicidir.


Havuç: İçerisinde bulunan beta karoten sayesinde göz gelişim sağlığı ve hastalıkları için çok elzem bir gıdadır. 
Pancar: Folat ve C vitamini ve K vitamini  açısından zengindir. İçerdiği mikro besinler sebebiyle  kan basıncını düşürür.  


Sonbahar Meyveleri Nelerdir ?

Genellikle İçeriğindeki Askorbik asit nedeniyle genellikle biraz ekşi ve tatlı olan bu meyveler genellikle hastalıklar karşı bağışıklığımızı güçlendirir. 


Elma: C, A, K, B6 ve E vitaminleri ve flavonoidler beyin sağlığı-bağırsak -kalp  için önemlidir. Her tür elmanın vitamin ve mineral içeriği çok farklıdır. 


Nar: Potasyum, kalsiyum ve demir minerallerinin yanı sıra A, C vitamini, K, B vitaminleri ve folik asit tam bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Her türlü hastalığa karşı vücudu korur ve hastalıkları önler. 


Kivi: Yüksek oranda C, K ve E vitamini içerir.Ayrıca antioksidant deposudur . İçerisinde çoğu meyvenin 1 kilosunda bulunan c vitamini, 2 adet kivi de mevcuttur. 


Hünnap: Limondan 20 kat daha fazla askorbik asit içerir.Ülkemizde az bilinmesine rağmen çok tüketilmesi gereken besindir. 


Bal kabağı: Lif, antioksidan vitaminler, B vitaminleri, manganez, magnezyum, potasyum içerir. Mevsim geçişlerinde özellikler tüketilmesi gereken  besindir. 
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam