HEM DÜŞÜK KALORİLİ, HEM DE SERİNLETİCİ
Haftaya ramazan başlıyor. Yine çok sıcak günlerde oruç tutulacak. Ramazan ayında uzun sureli açlık döneminden sonra vücudun isteği bol enerjili ve kalorili yiyecekler olabiliyor. Ancak bu dönemde yavaşlayan metabolizmamız için uygun tatlı alternatifleri büyük önem kazanıyor. Hem kalsiyum içeriği, hem porsiyon kontrolü ile birlikte diğer tatlılara kıyasla düşük kalori miktarı ile hem de serinletici etkisiyle dondurma en iyi tatlı alternatiflerinden biridir diyebiliriz.
Dört mevsim iyi bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olan dondurmayı, kışın da kendinizi mahrum bırakmadan yeterli ve dengeli beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz. Türkiye dondurma tüketiminde sezonsallığın en fazla olduğu ülkelerden biridir. Bunun nedeni ise kışın dondurma yemenin üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açtığı yaygın bir inanıştır.
Kişi başı dondurma tüketimi İsveç, Kanada, Finlandiya, Norveç gibi soğuk ülkelerde Türkiye‘nin yaklaşık 3 katıdır ve yaz-kış devam etmektedir. Örneğin kişi başı dondurma tüketimi Türkiye’de 3,5 lt iken, en çok kar ve soğuk havaya maruz kalan ülkelerden Finlandiya’da 9 litredir.
ÖZELLİKLE KİMLERİN TÜKETMESİ GEREKİR?
Hijyenik koşullarda üretilmiş, paketli dondurma yeniyorsa ve yiyen kişinin boğazında yerleşik bir mukozal hastalık yoksa; dondurmanın boğazda ağrı, ateşlenme gibi sorunlara yol açması mümkün değildir. Soğuğun hücre düzeninde tahribat yapması için, hücre özsuyunun donarak genleşmesi ve hücre çeperinin yırtılması gerekir. Hücre suyunun donması ise ancak hücreyle temas eden ortamın ısısının sıfırın altında olmasıyla mümkündür. Oysa değil dondurma, ağıza bir buz parçası alındığında bile, ısı anında +4º ila +8º C yükselir. Özellikle kalsiyum gereksiniminin arttığı ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerinde uygun miktarlarda tüketilen dondurmanın beslenmemize katkısı olabilmektedir. Hamileliğin ilk aylarında anne adaylarının bulantı ve kusma durumlarında da soğuk, hafif ve kokusuz gıdalar tavsiye edilmektedir. Bu nedenle bulantısı olan gebelerin bir kısmı dondurma ile bulantılarının hafiflediğini belirtmektedir.
BEYİNDEKİ KEYİF BÖLGELERİNE ETKİ EDİYOR
Ancak süt ürünlerinin, çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalar olduğu unutulmamalıdır. İşte bu yüzden, sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen, gerektiği şekilde korunan ve satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir. Dondurmalarınızı buzdolabınızın derin dondurucu bölümünde -18° C'de saklayabilirsiniz. Eğer dolabınızda derin dondurucu bölümü yok ve sadece buzluk varsa, ürünlerin birkaç saat içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Yapılan bir araştırmada, katılımcıların dondurma yediklerinde beyinlerinde hangi bölgelerinde aktivasyon olduğu izlenmiştir. Sonuçta dondurmanın beyindeki keyif bölgelerine etki ederek insanları mutlu ettiği gözlenmiştir. Büyük kitleler üzerinde gerçekleştirilen tüketici araştırmalarında da kişilerin dondurmayı keyiflenmek ve sosyalleşmek adına yedikleri de görülmüştür.
Keyifli bir ramazan geçirmeniz dileğiyle
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.