"PSİKİYATRİ KENDİNİ YENİLEMEZSE ELİNDE DEPRESYON KALACAK"
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimin yeni uzayı beyin…”

11 Kasım 2020 Çarşamba 15:01
Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen 2. Multidisipliner Nörodejenerasyon Kongresi, nöroloji, psikiyatri, farmakoloji, fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji ve genetik, biyoinformatik, biyomühendislik alanlarında araştırmacıların katılımıyla başladı.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasında Multidisipliner Nörodejenerasyon Kongresi’nin, şu anda dünyada en çok merak edilen tıbbi konulardan birini açıklamaya çalışan bir kongre olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimin yeni uzayı Beyin…”
Özellikle son yıllarda bilimin yeni uzayının beyin olarak tespit edildiğini belirten Tarhan, “Beyin alanında yapılacak çalışmalarda birçok hastalığın tedavisinde bize ciddi bir şekilde ufuk açıcı ve ilham verici çalışmaları sunabilecek bir alan olduğunu söyleyebiliriz. Bu özelliği nedeniyle Üsküdar Üniversitesi olarak biz nörobilim alanını AR-GE odağı olarak belirledik. AR-GE’de Selection Concentration olarak tanımlanan bir prensip vardır. Bir konuyu seçersiniz ve o konuda derinleşirsiniz. Eğer bu olursa AR-GE olabiliyor, her şeyde AR-GE yapmaya çalışıldığında pek anlamı olmuyor. Biz nörobilimi seçtik ve bu alanda derinleşmeye çalışıyoruz. Bununla ilgili hasta bilgileri açısından çok güçlü bir veri tabanına da sahibiz” dedi.
Laboratuvar altyapısı göz önüne alındığında şu anda Türkiye’de bu konuda birçok ilki başlatmış konumda olduklarını dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Özellikle üniversitenin kuruluşunda tema olarak konseptimiz sağlık alanında davranış bilimlerine odaklandığımız için nörobilimi önemli bir AR-GE odağı olarak tercih ettik. Uygulama ve bilim ortağımız NPİSTANBUL Beyin Hastanesi bu çalışmaların bir parçası. Orası en son tedavi yöntemlerini uygulama konusunda bize ciddi destek veriyor. Tıp Fakültesi de aynı şekilde. Aynı zamanda nörobilim ve nörogenetikle ilgili çalışmalara olanak sağlayan laboratuvar altyapılarımız var. Kök hücre çalışmalarını gerçekleştirebileceğimiz laboratuvarla ilgili girişimlere başladık” diye konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Covid-19 pandemisinde mezunlarımız aranan eleman oldu”
Beyin bilimleri ile ilgili yani nörobilimlerle bilgisayar bilimlerinin ve diğer psikolojik bilimlerin birlikte olduğu multidisipliner bir alanda çalıştıklarını kaydeden Tarhan, “O yüzden üniversitenin ilk kuruluş zamanında özellikle bilgisayar, yazılım mühendislikleri, biyo mühendislik, Türkçe ve İngilizce moleküler biyoloji ve genetik bölümlerini ilk senede açtık, mezunlar verdik. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde üniversitemizden mezun olan biyo mühendisler ve moleküler biyoloji – genetik mezunları ciddi şekilde aranan eleman oldular. Her yerde iş imkanı buldular. Şu anda birçok kuruma girişte kapıda PCR testi uygulanıyor. 1 – 1.5 saat içinde sonuç veriyor ve yapılmıyorsa içeri almıyorlar. Geleceğin mesleği olarak öngördüğümüz için bu alana önem ve öncelik verdik. Gençlerimiz de bunun faydasını gördüler” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Psikiyatristler yerinde sayarsa şizofreniyi de kaptıracaklar”
Üniversite olarak AR-GE alanında Alzheimer, otizm gibi nörogelişimsel, nörodejeneratif hastalıkları seçtiklerini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pek çok psikiyatrik hastalığın artık nörologlar tarafından incelendiğini belirterek psikiyatri uzmanlarına uyarılarda bulundu:
“Şizofreni de bir nörodejerenatif hastalık değil diyemiyoruz şu anda. Özellikle beyinde hastalıkla ilgili konnektomlar anlaşılmaya başlandı. Belki de 5-10 yıl sonra şizofreni yerine beynin şu konnektom bozukluğu diyeceğiz. Beynin şu bölgesinde ya da bu bölgesinde konuşamama bozukluğu var diyeceğiz. Depresyon ya da bipolar demeyeceğiz de patolojiden hareketle tanı konacak. Şu anda psikiyatride patolojiden hareketle değil, sınıflandırmadan hareketle deskriptif olarak tanı konuluyor. Nörologlar şu anda daha çok otizmle, şizofreniyle ilgileniyor. Eğer psikiyatristler halen aynı yerde sayarlarsa Alzheimer’ı kaptırdıkları gibi şizofreniyi davranış nörologlarına ve çocuk nörologlarına otizmi de emanet edecekler. Bunu bilmek gerekiyor. Nörobilimdeki yeniliği takip etmezse psikiyatristin elinde sadece depresyon kalacak, o zaman da psikiyatri sadece depresyon uzmanlığına indirgenebilir. Depresyonun da artık şu anda ön beynin bir hastalığı olduğu ile ilgili kanıtlar çok fazla. Bu nedenle psikiyatri ve psikoloji profesyonelleri eğer klinisyense bir hastaya dokunmak istiyorsa beyni bilmek zorunda. Temel beyin bilgisi olmayan bir insana psikoloji diploması verilmesi etik değil.”
Üniversite olarak Türkiye’de ilk defa Nöropazarlama Yüksek Lisans Programı açtıklarını da belirten Tarhan, nörobilimle ilgili stratejik hedeflerinin bulunduğunu belirterek “Bununla ilgili yayınlarımız da belli bir noktada epeyce çoğaldı. Daha çok araştırma yapılabilmesi, TUBİTAK projelerinin alınabilmesi için AR-GE ve yenilikçi politikalarla ilgili bir yapı da oluşturduk. Uluslararası projelerin bir parçası olabilmek çok önemli. Bu nedenle davranış nörolojisinde dünyadaki öncülerden olan İstanbul doğumlu Marcel Mesulam hocamız da kongremizde misafirimiz olacak, onu da dinleyeceğiz” dedi.
Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan: “Nörodejeneratif hastalıklar her yönüyle ele alınacak”
Üsküdar Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik (Türkçe) Bölüm Başkanı ve aynı zamanda Kongre Başkanı da olan Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan da açılış konuşmasında “Kongremizde Prof. Dr. Marek Marsel Mesulam (Northwestern University) ve Prof. Dr. Scott T Brady (University of Illinois at Chicago) açılış konferansları ile bizi onurlandıracaklar. Nörodejenerasyon; nöroloji, psikiyatri, farmakoloji, fizyoloji, anatomi, moleküler biyoloji ve genetik, biyoinformatik, biyomühendislik alanlarında araştırmacıların katılacağı multidisipliner bir yaklaşımla ele alınacak. Nörodejeneratif hastalıkların tanı ve tedavisi üzerine klinik, in vivo, in vitro ve mühendislik çalışmaları bu alanda önde gelen bilim insanları tarafından konferans ve panellerde ele alınacak. Sözlü bildirileri hakem değerlendirmesi sonucuna göre yapılacaktır. Tüm bildiri özetleri Journal of Neurobehavioral Sciences dergisinde yayınlanacaktır. Kongrenin, tüm katılımcılara bilimsel etkileşimler için fırsatlar sunacağını umuyoruz” dedi. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan, “Nöroinflamasyon, Nörodejenerasyon ve MikroRNA’lar” başlıklı sunumunu yaptı.
Doç. Dr. Barış Metin, fonksiyonel MR kullanımına ilişkin sunum yaptı
Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin, “Fonksiyonel MR kullanılarak bellek lateralizasyonun belirlenmesi” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bellek lateralizasyonun belirlenmesinde Üsküdar Üniversitesi bünyesinde dört yıldır fonksiyonel MR’ın kullanıldığını belirten Doç. Dr. Barış Metin, hem üniversite içinde hem de dışarıya hizmet verilerek rapor hazırlandığının altını çizdi. Bugüne kadar 150 hastanın fonksiyonel MR’ını çektiklerini aktaran Doç. Dr. Barış Metin, bunların 37’sinin ameliyat olduğunu dile getirdi. Bu yöntemle Alzheimer hastalarında bellek bozulması düzeyinin ve tedaviye dirençli epilepsi vakalarının etkin şekilde belirlenebildiğini aktardı.
Prof. Dr. Marek-Marsel Mesulam ve Prof. Dr. Scott Brady açılış konferansı verdi
Kongrenin açılış konuşmalarını Üsküdar Üniversitesi, Üsküdar Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Başkanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ moderatörlüğünde Northwestern Üniversitesi’nden Prof. Dr. Marek-Marsel Mesulam ve Chicago İllinois Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Scott T. Brady gerçekleştirdi.
Northwestern Üniversitesi Mesulam Bilişsel Nöroloji ve Alzheimer Hastalığı Merkezi Direktörü, Prof. Dr. Marek-Marsel Mesulam, “Primer Progresif Afazi Demans Heterojenisi ve Dil Nöroanatomisi”; Chicago İllinois Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anatomi ve Hücre Biyolojisi Prof.Dr. Scott T. Brady ise “Aksonal Nakil, Motor Nöron Hastalığı ve Nöronal Sinyalleşme” başlıklı sunumlarını yaptı.
Kongrenin ilk gününde Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Celal Şalçini, “Primer Progresif Afazi ve Davranışsal Frontotemporal Demans Hastalarında Saat Çizimi Testi Analizi” başlıklı sözlü sunumunu yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Nörodejeneratif hastalıklarda psikobiyotik kullanımı” başlıklı sunumuyla kongrede yer aldı.
Kongre iki gün sürecek
Üsküdar Üniversitesi’nin yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin sözlü bildiriler ve sunumlarıyla gerçekleşen kongrenin ikinci gününde ise Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü’nden Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı İbrahim Yaşa, “Nörodejeneratif Afazilerde Dil ve Konuşma Terapisi”, Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Uzman Psikolg İnci Birincioğlu, “Nörodejeneretif hastalıklarda nöropsikolojik değerlendirme ve profiller”, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Doç. Dr. Arzu Çelik, “Sirke sineği modelinde nörolojik hastalıkların modellenmesi”, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Erdinç Dursun, “Nörodejenerasyonun moleküler mekanizmaları: Vitamin D – VDR yolakları” başlıklı sunumlarını yapacak. İkinci günde İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Hakan Gürvit, "Nörodejeneratif Hastalıklarda Multimodal Nörogörüntüleme", İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Tamer Demiralp, “Nörodejeneratif Hastalıklarda Entrensek Bağlantısallık Ağları” ve Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik & Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Acar, "Makine Öğrenmesi Yaklaşımları ile Beyin Ağ Analizi"başlıklı sunumlarını gerçekleştireceği panelin yanı sıra sözlü bildiriler de yer alacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Çocuklarda bu yürüyüşe dikkatÇocuklarda yaygın olarak görülen parmak ucunda yürüme...13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:10YAŞAM
İklim krizi kayısıyı vurduMalatya’da Üretim 5 Bin Tonun Altına Düşebilir13 Ağustos 2025 Çarşamba 15:07YAŞAM
Aç karınla kan bağışı yapılmamalıKan vermeden önce dikkat edilmesi gereken 8 madde13 Ağustos 2025 Çarşamba 14:55YAŞAM
Anıları değiştirmek mümkün olabilirAnılarınızı silemezsiniz, ancak değiştirmeniz mümkün olabilir!13 Ağustos 2025 Çarşamba 14:50YAŞAM
Bağımlılık riskiniz olabilir!Gün içinde 5 saatten fazla cep telefonu kullanıyorsanız dikkat!13 Ağustos 2025 Çarşamba 12:05YAŞAM
Her 3 çocuktan 1’inde demir eksikliği var!Çocuklarda demir eksikliğine karşı etkili önlemler!13 Ağustos 2025 Çarşamba 11:39YAŞAM
Turşunun 8 faydasıPratik ev turşusu tarifi13 Ağustos 2025 Çarşamba 11:27YAŞAM
Farkındalık egzersizleriyle korunma mümkün mü?Bedensel farkındalık egzersizleriyle hastalıklardan korunmak mümkün mü?12 Ağustos 2025 Salı 14:14YAŞAM
Aşırı sıcaklar kalbi vuruyor!Kavurucu sıcaklarda kalp krizine karşı 7 hayati önlem...12 Ağustos 2025 Salı 14:09YAŞAM
Ergenlikte başlayan sorunlara dikkatErgenlikte başlayan sorunlar ileri yaşlarda devam ediyorsa dikkat!12 Ağustos 2025 Salı 14:04YAŞAM
Tercih yaparken yapay zekaya güvenmeyinTercihleri yaparken yapay zekâya değil, kolektif zekâya güvenin uyarısı!12 Ağustos 2025 Salı 13:40YAŞAM
Yaralar önemli haberciler olabilirBasit görünen yara, derin sorunların habercisi...12 Ağustos 2025 Salı 13:36YAŞAM
Boynunuzdaki şişliğe dikkat!Toplumda yaygın olarak görülen endokrin hastalıklardan biri olan guatr, tiroid bezinin büyümesiyle ortaya çıkıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Uzuner, guatr hastalığına dair önemli bilgiler paylaştı.11 Ağustos 2025 Pazartesi 14:04YAŞAM
Anne adayları bu hatalara düşmeyin!Yazın hamilelerde bu enfeksiyonlara dikkat!11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:18YAŞAM
Dijital tutsaklıktan kurtulmanın 6 yoluDijital detoks stresi azaltıyor11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:15YAŞAM
İsilik sandığınız kadar masum değil!Ailelere Öneriler11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:12YAŞAM
İşte göz seğirmesinin az bilenen 3 nedeniStres, yorgunluk, uykusuzluk gibi nedenlerle çoğu zaman zararsız bir durum olarak görülen göz seğirmesi, bazı durumlarda ise vücudun verdiği önemli bir sinyal olabiliyor.09 Ağustos 2025 Cumartesi 15:25YAŞAM
Anne adayları bu hatalara düşmeyin!Aşırı sıcaklar, yüksek nem, güneşin yakıcı ışınları ve serinlemek için girilen havuzlar nedeniyle anne adaylarının karşılaştığı sorunlarda artış görülüyor. Dr. Meriç Kabakcı hamilelikte yazın sık karşılaşılan 6 sorunu paylaştı.09 Ağustos 2025 Cumartesi 15:18YAŞAM
Kan vermeden önce dikkat edilmesi gereken 8 maddeKlinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Melda Özdamar, “Düzenli kan bağışçıları, sağlık durumlarını daha iyi tanımalarına ve acil durumlarda daha organize hareket etmelerine olanak sağlar” dedi.08 Ağustos 2025 Cuma 14:48YAŞAM
Yapay zekayla dertleşmenin gizli tehlikeleri!Uzman Psikolog Meysenaz Koser, yapay zekayla dertleşirken dikkat edilmesi gereken 7 uyarısını sıraladı07 Ağustos 2025 Perşembe 13:30YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış