PROTEİN TOZU NEDİR
Nelere dikkat etmek gerekiyor?...

28 Mart 2023 Salı 11:20
Maraş'ın merkez Dulkadiroğlu ilçesinde depremin 198'inci saatinde sağ olarak enkazdan çıkarılan iki kardeşten Baki Yeninar'ın protein tozu içerek hayatta kaldığı ortaya çıktı.
Depremlerin 9. gününde Sütçü İmam Mahallesi Salman Zülkadiroğlu Bulvarı'nda yıkılan Pınar Apartmanı'nın enkazından kardeşi Muhammed Enes ile çıkarılan 21 yaşındaki Baki Yeninar kuyumcu olduğunu, deprem enkazında protein tozu içerek yaşama tutunduğunu söyledi.
Olayın ardından Protein Tozları tekrar gündeme geldi. Spor Bilimci Göktuğ Mugan, protein tozu ile ilgili merak edilen detayları açıkladı.
PROTEİN NEDİR ?
Protein vücudun her yerinde bulunur; kasta, kemikte, deride, saçta ve hemen hemen her vücut parçasında veya dokusunda. Birçok kimyasal reaksiyona güç sağlayan enzimleri ve kanınızda oksijen taşıyan hemoglobini oluşturur. En az 10.000 farklı protein sizi siz yapar ve bu şekilde kalmanızı sağlar.
Ne kadar protein ihtiyacım var ? Yeterince protein alıp almadığınızı nasıl anlarsınız?
Bu kişinin aktivite düzeyi, yaşı, fiziksel kondisyonu, hastalık durumu vb. Bir çok faktöre göre değişkenlik gösterse bile: Aşağıdaki günlük öneriler Amerikan Spor Hekimliği Koleji (ACSM) ve Beslenme ve Diyetetik Akademisi (AND) den gelmektedir:
-Ortalama bir yetişkinin günlük vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gram proteine ihtiyacı vardır.
-Sağlık için Spor, Rekreatif amaçlı spor yapanların, vücut ağırlıklarının her kilogramı için 1,1 ila 1,4 gram proteine ihtiyaçları vardır.
-Profesyonel Sporcuların 1,2 ila 1,4 grama ihtiyacı vardır, ultra dayanıklılık sporlarıyla uğraşanların kilo başına 2,0 grama ihtiyacı olabilir.
-Kas kütlesi oluşturan sporcuların günde kilogram başına 1,5 ila 2,0 grama ihtiyacı vardır.
PROTEİN TOZU NEDİR ?
Protein tozları Hayvansal Protein ve Bitkisel Protein olarak bulunabilir. En yaygın olanı Peynir altı suyu, soya ve Kazein proteinidir. New York Eyalet Üniversitesi'nde egzersiz ve beslenme bilimleri bölümünde doçent olan PhD Peter Horvath, "Peynir altı suyu, suda çözünür bir süt proteini olduğu için en yaygın kullanılanıdır" diyor. "Aynı zamanda tam bir protein, yani tüm bu avantajlara sahip." (Tam proteinler, insan beslenme ihtiyaçları için gerekli olan dokuz amino asidin hepsini içerir.
PROTEİN TOZU ZARARLI MI ?
Uzmanlar protein takviyeleri kullanan kişileri dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Aşırı protein böbrekler için zorlayıcı olur ve bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Ayrıca dehidrasyona katkıda bulunabilir. Bu risklerden kaçınmak için, protein ihtiyacınızı öncelikle günlük diyet gıdalardan karşılamaya önem göstermeleri konusunda uyarıyor.
PROTEİN TOZU SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?
Protein Tozu Seçmek
Peynir altı suyu proteinleri için peynir altı suyu izolatı ve peynir altı suyu konsantresi vardır. Peynir altı suyu izolatı, peynir altı suyu proteininin yüksek oranda filtrelenmiş bir şeklidir ve %1'den daha az laktoz içerir. Peynir altı suyu konsantresinden daha az yağ, karbonhidrat ve kalori içerir ve en az %90 protein içerir. Bu, laktozu iyi tolere edemeyen veya yağ kaybederken kaslarını korumak isteyen kişiler için iyi bir seçenek olacaktır.
Bitki bazlı protein tozları, yaygın olarak vegan bireyler için popüler olsa da, farklı kaynaklardan protein tüketmek isteyenler de sıklıkla tercih eder. Hayvansal kaynaklı proteinlere göre lif bakımından daha yüksek ve yağ bakımından daha düşüktürler. Bu protein tozlarının bazıları bezelye gibi sadece bir tür bitki bazlı protein içerirken, diğerleri bir karışım içerir.
Güvenilirlik
Protein tozları bir ek gıda olarak kabul edildiğinden ve bu nedenle içerikleri FDA tarafından düzenlenmediğinden, üçüncü taraf sertifikalı olarak etiketlenmiş olanı arayın. Son olarak, protein tozunun tadını beğenmeniz ve keyifle kullanmanız önemlidir, bu nedenle kişisel tercihlerinize uygun bir şey seçtiğinizden emin olun; ilave katkı maddeleri veya tatlandırıcılar için içerik listesini kontrol edin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Diş Çıkaran Bebekler İçin 8 Öneri!Diş çıkaran bebekler için ebeveynlere öneriler...18 Temmuz 2025 Cuma 12:29YAŞAM
Tatilde göz sağlığınızı koruyunDeniz ve havuzda göz sağlığını korumak için 6 öneri18 Temmuz 2025 Cuma 12:24YAŞAM
Yaz aylarındaki gizli tehlike keneler!Köpeğinizi gezdirirken keneye karşı önlem alın!18 Temmuz 2025 Cuma 12:23YAŞAM
Ruh sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemli!Psikolojik destek almak zayıflık değil, farkındalık ve iyileşme arayışı…18 Temmuz 2025 Cuma 12:21YAŞAM
Hücre yaşlanmasını yavaşlatınHücre yaşlanmasını yavaşlatan 10 besin18 Temmuz 2025 Cuma 12:19YAŞAM
Güneşin Sessiz TehdidiYaz mevsimiyle birlikte sahiller...18 Temmuz 2025 Cuma 12:17YAŞAM
Migren botoksu %60’lara varan başarı sağlıyorYıllarca aynı tipte yaşanan baş ağrıları genellikle...18 Temmuz 2025 Cuma 12:09YAŞAM
Dünya yeme bozukluğuyla savaşıyorYeme bozukluğu, kişinin fiziksel ve ruhsal...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:06YAŞAM
Çalışma hayatı dinamikleri değişiyor!Çalışma hayatının kodları yeniden yazılıyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:04YAŞAM
Yalnızlık beyni zayıflatıyor!Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel...14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:03YAŞAM
Çocuklara dikkat!Çocuklarda yaz hastalıklarına karşı etkili önlemler!14 Temmuz 2025 Pazartesi 11:00YAŞAM
Hayalinizdeki iş kâbusa dönüşmesinPara kazanmak için paranızdan olmayın14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:59YAŞAM
Sosyal fobiler ergenlikte zirve yapıyor!Sosyal medya da sosyal fobiyi destekliyor!14 Temmuz 2025 Pazartesi 10:54YAŞAM
Panikatak yok ama sürekli kaygı ve endişe var!Anksiyete bozukluğunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu belirten uzmanlar...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:16YAŞAM
İştahsızlığın Psikolojik Nedenlerine Dikkat!Psikolojik Danışman Ekrem Çağrı Öztürk konu hakkında bilgiler verdi.10 Temmuz 2025 Perşembe 12:14YAŞAM
Alzheimer'a umut olacak keşif!Alzheimer hastalığını tetikleyen mekanizma çözüldü!10 Temmuz 2025 Perşembe 12:10YAŞAM
Diz ekleminden gelen sese dikkatDiz kireçlenmesi başlamış olabilir...10 Temmuz 2025 Perşembe 12:07YAŞAM
Sıcak çarpasına dikkat!Güneşli günlerde sıcak çarpmasına dikkat10 Temmuz 2025 Perşembe 12:05YAŞAM
Tüketiciler sürdürülebilirliğe önem veriyorTüketicilerin yüzde 64'ü sürdürülebilirliğe önem veren markalara daha çok güveniyor10 Temmuz 2025 Perşembe 12:03YAŞAM
Buz kullanırken tedbirli olun!Buz da besin zehirlenmesine neden olabilir!10 Temmuz 2025 Perşembe 11:59YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış