PANDEMİDE İŞ ARAYANLARA ÖNERİLER
"Online imkanları iyi değerlendirebilenler, bu dönemden kazançlı çıkacak..."

07 Nisan 2021 Çarşamba 11:39
Tüm dünyanın içinden geçtiği Covid-19 ile mücadele döneminde günlük yaşam ile birlikte iş imkanlarının da dinamikleri değişti. Yeni bir işe girmenin, iş değiştirmenin, çalışma koşullarının nitelik değiştirdiği pandemi döneminde, Kariyer Koçu Pelin Narin Tekinsoy sürecin olumsuzlukları ile baş edebilmek için önerilerde bulundu. Pandemide iş arayan ve iş değiştirmek isteyen kişilere altın niteliğinde tavsiyeler veren Tekinsoy, "Online imkanları iyi değerlendirebilenler bu dönemden kazançlı çıkacak." dedi.
Covid-19'a karşı alınan tedbirler kapsamında kişilerin çalışma koşulları da yeniden düzenlendi. Çalışanları daha çok ev ortamı gibi güvenli mekanlarda kalmaya yönelten bu uygulamalar işveren ve çalışan ilişkisini etkilediği gibi kişilerin yeni iş bulmasını ve iş değiştirme süreçlerini de etkiledi. Birçok iş yeri kapanırken, var olan işletmeler ve kurumlar sabit giderlerin devam etmesi sebebiyle zor günleri atlatmaya çalışıyor. Kariyer Koçu Pelin Narin Tekinsoy'dan pandemide iş arayan ve iş değiştirmek isteyenlere yönelik işte 10 atın tavsiye:
Online imkanları iyi değerlendirin
Kişiler hedefledikleri işlere yerleşebilmek için bu süreçte kendilerinde geliştirilmesi gereken yönlerini fark etmeye çalışarak online eğitim imkanlarından yararlanabilirler. Bu sayede daha az zaman ve bütçe ayırarak bu eksiklikler tamamlanabilir. Adaylar hem kişisel hem de kariyer gelişim sürecinde etkili olan diksiyon, ses, mülakat teknikleri, yabancı dil konularında çeşitli kurs ve eğitimler alarak ideal bir çalışan olma yolunda kendilerine katkı sağlayıp bu gelişimleri cv'lerine de yansıtabilirler.
Dijital ortamlar yeni iş çevreleri oluşturmak için iyi birer araç
Dijital platformları kullanmayı başaran ve halihazırda sosyal ilişki kurmaya yatkın olanlar pandemide yeni birçok kişi tanıdılar. İş değiştirmek isteyenler ve yeni mezun adaylar; bu dijital platformlar, eğitimler, konuşma kulüpleri aracılığı ile yeni insanlar tanımaya ve çevrelerini geliştirmeye odaklanmalılar. Yeni çevre her zaman yeni fırsatlar demektir.
İşverenler bu dönemde maliyet açısından yeni mezunlara yönelebiliyor
İş tecrübesi her dönem gerekli olduğundan yeni mezun adaylar bu konuda kendilerini dezavantajlı hissedebilirler. Pandemi, işverenlere maliyetlerin düşmesi sebebiyle yeni mezunları cazip kıldı. İş bulmak bu dönemde zor gibi görünse de yeni mezun adaylar tecrübe edinmeye istekli olduklarını iş verene rahatça ifade edebilirlerse bazı iş kolları için avantajlı duruma bile geçebilirler. Dönemin getirdiği artılar ve eksiler iyi değerlendirilip akılcı planlar yapılarak iş arayışına gidilmeli.
İş değiştirmek ve terfi etmek isteyenler iletişim araçlarını iyi kullanmalı
Eski bir çalışansanız, mevcut işinizde terfi etmek veya farklı bir işe yerleşmek istiyorsanız yönetimle ve ekibin diğer üyeleri ile ilişkileri sağlam ve sağlıklı olması beklenir. Bu beklentiyi karşılamak için tüm iletişim araçlarını kullanarak bunu sağlamaya çalışmalısınız. Günlük iletişimi aksatmamak için telefon ve diğer online iletişim programlarıyla da sıkça görüşmeler yapmalı, toplantıları iptal etmek veya ertelemek yerine online olarak gerçekleştirmeye çalışmalısınız.
Görünür olun
Kişilerin evlerinden çalıştığı, fiziksel olarak bir araya kısıtlı gelinebildiği bu günlerde, aranan iş pozisyonlarına uygun olunduğu gösterilmek için görünür olunmalı. Bunun için kişiler kendilerini göstermek istediği konuya dair online yazılar yazabilir, sosyal medyada ilgili konu başlıklarında hashtagler ile içerikler üretebilir, aranan isim olmaya çalışabilirler. Profesyonel, iş profilleri üzerine oluşturulmuş sosyal medya platformlarında bilgilerinizi güncelleyebilir, üye değilseniz hesaplar oluşturabilirsiniz. Bu kanallar aracılığı ile yeni iş bağlantıları edinebilir, iş ilanlarını buralardan da düzenli olarak takip edebilirsiniz.
Online mülakatlar için hazırlıklı olun
Mülakat ve toplantılar bu süreçte daha çok online yapılabildiği için bunları planlama süreçleri de hızlandı. Evinizin bir köşesini her an yeni bir görüşme yapabilecekmiş gibi hazır ve düzenli bulundurun. Görüşme mekanının ışık, arka fon gibi konularda iyi seçilmiş olmasına dikkat edilmeli ve kişiler kendi dış görünüşlerini hızlıca hazırlayabilmek için uygun seçilmiş bir kıyafeti hazır bulundurmalı. Mülakat ve görüşmelerin yarıda kesilmemesi için internet bağlantısı, şarj durumu, kulaklık, masa lambası gibi araç ve ekipmanların sağlam durumda olduğu kontrol edilmeli. İş görüşmesi için gerektiğinde sessiz bir ortamın sağlanabilmesi adına hazırlıklar önceden yapılmalı. İş verenler pandemi dönemini nasıl geçirdiklerini zaman zaman adaylara sorabiliyorlar. Bu soru karşısında üretken olunduğunun gösterilmesi için alınan online eğitimler, yapılan gönüllülük çalışmaları, okunan kitaplar, dahil olunan uygulamalar listesi cv.de güncellenebilir.
Gündemi takip ettiğinizi hissettirin
Çoğu kişinin rehavet halinde geçirdiği pandemi günlerinde iş verenler Türkiye ve Dünya gündemini takip eden; ekonomi, sağlık, siyasi konuların gidişatına dair fikir edinmiş kişileri daha çok tercih edeceklerdir. Başvurulan firma mülakatta gelebilecek sorulara karşı iyi araştırılmalı, görüşme öncesi ön hazırlıklar tamamlanmalı ve hangi sektörlerin büyüdüğü, hangi alanlarda fırsatların oluştuğu iyi takip edilmeli.
Hedefinizi iyi belirleyin
İlk hedef bu süreçte iş başvurusu yapmayı asla bırakmamak olmalıdır. Kişiler kendilerini nerede görmek istiyorlarsa, hangi iş alanında uzmanlaşmak istiyorlarsa oraya gidebilmek için kendilerine planlı ve dikkatli yol haritaları belirlemeliler. İş adayları düş panosu gibi atölye çalışmalarına katılarak pandemiyi zihinsel ve bedensel olarak nasıl yönettiklerinin resmini çıkarabilir, süreci tarafsız bir gözle değerlendirebilirler. Hem duygusal hem de mantıksal olarak içinde bulunulan ve gelecekte olmak istenen yer böylece netleşebilir.
Adaylar hızlı karar vermemeli
Özellikle uzun süredir iş arayan kişiler buldukları ve ihtiyaçlarından dolayı da hiç istemedikleri bir işi maddi yetersizliklerden dolayı kabul edebiliyor. Bu durumda mevcut koşullar iyi düşünülerek ve alternatif arayışına gidilebilir. Gizlice sağlıklarını da etkileyebilecek bu işleri kabul etmeden önce adaylar iyi düşünmelidir. Gerektiğinde yeni iş girişim fikirlerini takip ederek kendileri için geliştirebilirler. Yeni dünya düzeninde yükselen ve farklı iş kollarına da bakmalıdırlar.
İyimser bakış açısı kaybedilmemeli
Tüm dünya olarak içinden geçtiğimiz bu zorlu dönemde kişiler morallerini ve motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışmalı. Adaylar kişisel bakımlarını her zamanki gibi yapmalı, dinç ve enerjik bir duruş geliştirmelidir. Kendilerini diğer adaylardan ayıracak bu önemli özellikleri atlamamalı. İyimser olmak dahi aranan bir özellik haline geldi, bu durumu da gözden kaçırmamalı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Merkez Bankası nisan ayı faiz kararı açıklandı!Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayı faiz kararını açıkladı. Başkan Fatih Karahan başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizinde beklentilerin aksine artışa gitti.17 Nisan 2025 Perşembe 14:27EKONOMİ
Konut fiyatları yüzde 32,3 arttıKonut fiyatları Mart ayında yıllık yüzde 32,3 arttı17 Nisan 2025 Perşembe 10:57EKONOMİ
Konut satışları arttıÖnceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 oranında arttı16 Nisan 2025 Çarşamba 10:14EKONOMİ
Altında yeni rekor geldi! Gram altın ve çeyrek altın uçtuAltın, rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Gram altın güne 4.021,31 lira seviyesinden başladı. İşte 16 Nisan 2025 altın fiyatları...16 Nisan 2025 Çarşamba 09:03EKONOMİ
TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi açıklandıYıl sonu dolar, enflasyon, büyüme ve faiz tahminleri ne oldu?11 Nisan 2025 Cuma 11:12EKONOMİ
Borsa güne yükselişle başladı0,15'lik yükselişle başladı.11 Nisan 2025 Cuma 10:36EKONOMİ
Altın rekor tazelediGram altın 4 bin lira sınırında11 Nisan 2025 Cuma 09:56EKONOMİ
Bakan Bayraktar'dan elektrik zammı açıklamasıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektriğe zam konusuna ilişkin soruya "Elektrik fiyatlarına yeni bir zam planlanmıyor, devlet faturaların yarısını karşılamaya devam ediyor" yanıtını verdi.09 Nisan 2025 Çarşamba 12:30EKONOMİ
Limonda stokçuların oyunu ortaya çıktıTicaret Bakanlığı’nın limon ihracatını durdurma kararı sonrası Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Limonumuz yeni sezona kadar ülkemize yeter ve artardı" diye konuştu.08 Nisan 2025 Salı 13:24EKONOMİ
Başvurular başladı! Her ay 5 bin lira hesapta olacakAile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile Yılı'nda hayata geçirilen doğum yardımlarına başvuruların, bugünden itibaren e-Devlet kapısı üzerinden alınmaya başladığını bildirdi.08 Nisan 2025 Salı 11:50EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatlarıDolar 38,0070 liradan, euro ise 41,8650 liradan haftaya başladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:22EKONOMİ
Balık tezgahları artık onlara emanetKaradeniz’de son yılların en bereketli balık av sezonunun sonuna gelinirken tezgâhlarda ağırlıklı olarak mezgit, istavrit ve kültür balıkları yer alıyor.07 Nisan 2025 Pazartesi 13:19EKONOMİ
Sahte altın uyarısı! Sahtecilik arttı...Piyasada sahte altın arttı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:51EKONOMİ
Borsa İstanbul'da sert düşüş!BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 2.80 düşüşle 9.117 puandan başladı07 Nisan 2025 Pazartesi 10:23EKONOMİ
Emekli promosyonunda yeni rakamlar! Hangi banka ne kadar veriyor?2025 Nisan ayında emekli maaşlarını bankalara taşıyan milyonlarca SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisi için promosyon fırsatları güncellendi.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:15EKONOMİ
Ticaret Bakanlığı duyurdu: Limon ihracatı durdurulduTicaret Bakanlığı limon ihracatının 8 Nisan tarihinden itibaren durdurulduğunu açıkladı.07 Nisan 2025 Pazartesi 10:00EKONOMİ
Altında düşüş sürüyorPiyasalardaki belirsizlik altın fiyatlarını da etkiledi. Ons altın, 3 bin dolar sınırına kadar çekildi. Gram altın ise 3 bin 700 lira seviyesine çekildi.07 Nisan 2025 Pazartesi 09:54EKONOMİ
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem1 Ocak 2025’te başlayan kiralık mülklerde zorunlu hale gelen ilanlardaki yetkilendirme uygulaması, 7 Nisan 2025 itibarıyla satılık iş yerlerinde de hayata geçecek.04 Nisan 2025 Cuma 12:43EKONOMİ
İşte memur ve emeklinin temmuz zammı3 aylık enflasyon farkına göre memur ve emekli temmuz zammında son durum! SGK ve Bağ-Kur emeklileri 2025 mart ayı için yüzde 10.06 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu.04 Nisan 2025 Cuma 12:10EKONOMİ
Diyarbakır, tatilde 50 ton ciğer kebabı yedi!Diyarbakır'da 9 günlük bayram tatilinde yaklaşık 50 ton tescilli ciğer kebabı tüketildi.04 Nisan 2025 Cuma 12:07EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış