PANDEMİ SÜRECİNDE ZAMAN İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ
Gelecekte kişiselleştirilmiş öğretim yönetim sistemleri önem kazanacak
15 Ocak 2021 Cuma 12:33
Pandemi döneminde uzaktan eğitim yöntem ve kanalları çok gelişti. Öğrencilerin özellikle canlı yayınlanan derslere katılımının önemine işaret eden uzmanlar, pandemi döneminin özellikle zaman açısından önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, öğrencilerin bu dönemden kendilerini geliştirmek için yararlanmaları gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar gelecekte kişiselleştirilmiş öğretim yönetim sistemlerinin önem kazanacağının altını çiziyor.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, pandemi sürecinde uzaktan eğitimin üniversitelerindeki gelişimini ve başarısını değerlendirdi.
Öğretim materyallerinin revizesi gereklidir
Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Uzaktan öğretim sistemlerinin ülkemizde ve dünyada bundan sonraki seyrine baktığımızda özellikle öğretim yönteminin değişmesiyle birlikte öğretim materyallerinin ve değerlendirme sisteminin de buna uygun şekilde revize edilmesinin zaruri hale gelmesidir. Aynı müfredata tâbi olmak kaydıyla öğrencinin öğrenme yöntemine, hızına ve becerisine uygun öğretme yöntemini uygulayacak, geri bildirim esaslı, adaptif ve akıllı öğretim yöntemleri geliştirilecektir. Zira bu hususta özellikle ÖYS yazılımı geliştiricilerinin de teknik altyapı ve bilgi birikimlerini bu yönde değerlendirdiklerini görüyoruz” dedi.
Kişiselleştirilmiş öğretim yönetim sistemleri öne çıkacak
Gelecekte kişiselleştirilmiş öğretim yönetim sistemlerinin önem kazanacağını belirten Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Uzaktan öğretim sistemleri bir süre sonra her ne kadar interaktif olma iddiasında olsa da öğrencinin öğrenme motivasyonunu sağlayacak ve akademik gelişimlerine katkıda bulunacak yöntem kişiselleştirilmiş öğretim yönetim sistemleridir ve bu sistemler de veri yoğun alt yapıları ile yakın zamanda akıllı öğretim yönetim sistemleri olarak karşımıza çıkacaklardır” dedi.
Pandemi koşullarında iletişim kanalları zenginleşti
Öğrencilerin bu süreçte derslere katılımlarının önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, Üsküdar Üniversitesi olarak öğrencilerin derse katılımlarını sağlamak için tüm derslerin Öğretim Yönetim Sistemi (ÖYS-Perculus) üzerinden canlı yürütüldüğünü söyledi.
Sistem sayesinde öğrenci katılımı ve memnuniyetinin üst düzeyde olduğunu kaydeden Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, şunları söyledi:
“Bu sayede gerek derslerin akıllı tahta üzerinden öğrencilere anlatılması, gerekse sanal sınıflarda eşzamanlı ve etkileşimli yürütülmesiyle öğrenci katılımı ve memnuniyeti üst düzeyde sağlanmıştır. Tabii burada yüz yüze öğretim ile uzaktan öğretimi karşılaştırmak yerine, mevcut pandemi koşullarında öğrencilerimizin almaları gereken akademik bilgiyi ve kazanacakları akademik kültürü, birikimi, sosyalleşmeyi sağlamak adına kullandığımız tüm iletişim kanallarının (ÜÜTV, STIX, Zoom, Perculus gibi) bu geçiş sürecini öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimiz için daha verimli ve yönetilebilir kıldığını belirtmeliyiz.”
Uzaktan eğitime adapte olduk
Uzaktan eğitime öğrencilerin adaptasyonunun beklentilerin üzerinde sağlandığını söyleyen Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, öğrencilerin sınav performansları ve yarıyıl sonunda yapılan öğrenci memnuniyet anketlerinde bunu görebildiklerini ifade ederek “Tabii burada öğrencilerimizin haklı olarak eksikliğini hissettikleri en önemli husus öğretim görevlileri ile etkileşim ve arkadaşları ile sosyalleşme süreçlerindeki görece azalmadır. Bunu da zamanla salgındaki seyir normalleştikçe aşacağımızı düşünüyorum. Ancak öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin uzaktan öğretim süreçlerindeki uygulama ve fiziksel sistemlerin kullanımına dair teknik adaptasyon becerilerinin oldukça tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Ders anlatımında görsel önem kazandı
Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, önceki yarıyıllarla karşılaştırıldığında öğretim sürecinin içerisinde fiziksel mevcudiyet, derse katılım, göz teması azaldığı için öğrencileri derse çekebilmek için kullanılan yöntemlerin farklılaştığını kaydetti. Ergüzel, “Ders materyallerinde öğrencilerimizin dikkatini çekecek görsel uyaranları artırmayı ve canlı ders esnasında daha fazla etkileşim kurarak içeriği paylaşmayı değişen içerik sunma yöntemlerimiz olarak sayabilirim” dedi.
İletişim kanalları arttı
Genel olarak bakıldığında, uzaktan öğretim sürecinde derslerin verimli, öğrencilerin akademik performanslarının yüksek olduğunu söylenebileceğini ifade eden Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, bu tespitlerin sadece kendilerine ait değil, öğrencilerin de geri bildirimlerinde altını çizdikleri hususlar olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, şunları söyledi:
“Bununla birlikte iyileştirilebilir bazı alanlar da dikkatimizi çekmektedir. Zaman zaman öğrencilerimizin, hizmet aldığımız uygulama geliştiricilerin sunucularının, yoğun talep ve trafik esnasında teknik aksaklıklara sebep olduğu görülmüştür. Özellikle sınav dönemlerinde bunu aşmak adına öğrencilerimize telafi sınavları uygulanarak bu sorun da aşılmıştır. Sistemin sağlıklı kurgulanması ve uzaktan öğretime ilişkin ayrı bir hiyerarşik yapı kurulması ve tüm bilgilendirmelerin öğrencilerimize zamanında ve farklı pek çok kanaldan yapılması süreci daha yönetilebilir kılmış ve öğrencilerimizin de süreçte yapıcı, etkin rol almasını sağlamıştır.”
Uzaktan eğitimde başarı için tavsiyeler
Üsküdar Üniversitesi’nde derslerin tamamının canlı yürütüldüğünü aktaran Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, derslere katılımın gerek dersin öğretim elemanı ile iletişimin sağlanması gerekse de anlaşılmayan hususların cevaplanması adına oldukça değerli olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, öğrencilere ve ailelerine ayrıca şu tavsiyelerde bulundu:
Derslere canlı katılım mutlak surette önemli. Her ne kadar dersler daha sonra asenkron olarak izlenebiliyor olsa da etkileşim fırsatı ancak canlı derslerde mümkün oluyor.
Öğrencilerimizin Coursera, EdX gibi pek çok uluslararası içerik sağlayıcının ders materyallerine ulaşması ve izlemesi mümkündür. Öğrencilerimiz alternatif kaynaklardan ulaşabilecekleri bu içerikler ile akademik gelişimlerine ayrıca katkı sağlayabilir, kendilerini daha fazla geliştirebilirler.
Pandemi sürecini tamamlanması gereken bir kayıp zaman dilimi olarak görmek değil bilakis akademik, kültürel gelişimlerine olanak sağlayan bir zaman dilimi olarak görmelerinde fayda var. Bundan sonraki yaşamlarında bu kendilerine bu kadar geniş zaman ayırabilecekleri bir fırsat daha bulamayabilirler.
- Bilgi hırsızlığına dikkat!Bilgi hırsızlığı nedir?22 Kasım 2024 Cuma 11:12YAŞAM
- Alışveriş bağımlısı olmayın!Kontrolsüz şekilde, ihtiyaç duymadan veya bütçesini aşarak alışveriş yapanların sayısı artıyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:50YAŞAM
- Riskleri göz ardı ediliyor!Masum sanılan elektronik sigaralara dikkat edilmesi gerekiyor...22 Kasım 2024 Cuma 10:45YAŞAM
- TMS yöntemi Alzheimer’a umut olabilir mi?Alzheimer’ın ilerlemesini yavaşlatabilir…19 Kasım 2024 Salı 12:08YAŞAM
- Faydalarının yanında riskler de bulunuyorAtom meyve suları bağışıklığı güçlendiriyor ama tüketirken dikkat!19 Kasım 2024 Salı 11:54YAŞAM
- Sinan Meydan’ın Lozan kitabı çıktıSinan Meydan’ın Kaleminden Onurlu Barış: LOZAN18 Kasım 2024 Pazartesi 10:10YAŞAM
- Sinüzit tanısını kendiniz koyabilirsiniz"Çocuklarda ihtiyaç olmadığı sürece film çektirmeyi önermiyoruz."17 Kasım 2024 Pazar 13:06YAŞAM
- Aile içi iletişim koptu!Zayıf iletişim boşanma nedeni17 Kasım 2024 Pazar 12:51YAŞAM
- Mutlu olmak için iyilik yapmak şartİyilik yapan, iyilik görenden daha mutlu oluyor!17 Kasım 2024 Pazar 11:11YAŞAM
- Retina dekolmanı kör edebiliyor!Retina dekolmanı körlüğe neden olabiliyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:36YAŞAM
- Çocuklarda baş ağrısının nedeni Bruksizm olabilirKulak ağrısı, baş ağrısı, uyku düzensizlikleri varsa dikkat!13 Kasım 2024 Çarşamba 20:35YAŞAM
- Soğuk duş sizi kışa hazırlıyorSoğuk duş hasta eder mi?13 Kasım 2024 Çarşamba 20:22YAŞAM
- Haktan Akdoğan’dan “Kozmik YankıYeni Bir Kozmik Bilinç Kapısı Aralanıyor13 Kasım 2024 Çarşamba 20:17YAŞAM
- İşte migreni tetikleyen nedenlerBu etkenler migreni tetikliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:41YAŞAM
- Geçmeyen öksürük ihmale gelmezRisk faktörlerine dikkat!11 Kasım 2024 Pazartesi 13:34YAŞAM
- Doom Spending Sendromu olabilirsiniz!Doom Spending bir kaçış mekanizması olarak da ortaya çıkabiliyor11 Kasım 2024 Pazartesi 13:22YAŞAM
- Lösemi ilk 5 yaşta daha sık görülüyor"Lösemi tedavisi 2 yıl sürebilir"06 Kasım 2024 Çarşamba 17:31YAŞAM
- Hipospadias mutlaka tedavi edilmeliHipospadiasın kesin bir nedeni bulunmuyor06 Kasım 2024 Çarşamba 17:21YAŞAM
- Kasıktan dize inen ağrıya dikkat!Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Ahmet İnanır konu hakkında önemli bilgiler verdi.06 Kasım 2024 Çarşamba 17:14YAŞAM
- Bağışıklığınızı mutlaka güçlü tutunMevsimsel hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirmek şart04 Kasım 2024 Pazartesi 18:31YAŞAM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.