ÖN ÖDEMELİ KONUT MÜJDESİ!
Bakan Kurum açıkladı.

14 Aralık 2018 Cuma 14:11
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile dar ve orta gelirli vatandaşlara yönelik ön ödemeli konut projesini hayata geçireceklerini bildirdi.
Bakan Kurum, Bakanlığın çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, ilk 100 günlük planlarının yüzde 98'ini gerçekleştirdiklerini, ikinci 100 günlük icraatların da büyük bir kısmına başladıklarını ifade etti.
Kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik bilgi veren Kurum, en son çıkan yasada kentsel dönüşümü yapacak firmaların belli teknik ve mali yeterlilikleri sağlaması ya da tamamlama sigortası yapma zorunluluğu getirildiğini hatırlattı.
Kentsel dönüşümde vatandaşın mağdur olmaması için bu düzenlemenin yapıldığını belirten Kurum, "Sürecinde tamamlanamayacak projeler olması halinde biz tamamlama sigortasıyla bu işlerin tamamlanmasını sağlıyoruz ya da Bakanlığın belirlediği teknik mali şartlara uyması halinde, gerekirse Bakanlığın belirlediği teminat sürecine ilişkin sistem devreye girecek. Dolayısıyla kentsel dönüşümde vatandaşımızın mağduriyetini engelleyeceğiz." diye konuştu.
Bugüne kadar yaklaşık 592 bin konutun dönüşüm sürecinin başladığını dile getiren Kurum, yeni yasayla bunun daha da hızlandırılacağını söyledi.
Kurum, Bakanlığın bağlı kuruluşu TOKİ ile yaptıkları çalışmalara değinirken, "TOKİ ile hem dar gelirli vatandaşlara hem de orta gelirli vatandaşlarımıza, emeklilerimize, şehit ailelerimize, dul ve yetimlerimize hitap eden konut projeleri için de farklı bir yöntem çalışıyoruz. Bugünkü TEFE-TÜFE sisteminin dışında daha farklı bir yöntem çalışıyoruz." dedi.
Bakan Kurum, şöyle devam etti:
"Ön ödemeli bir süreç yürüteceğiz. Neticede TOKİ bugüne kadar konut sektörüyle alakalı alt gelir gurubuna hitap eden vatandaşlarımız için çok büyük projeler gerçekleştirdi. Bunu biraz daha ileriki süreç için düşünüyorum. Aileler çocukları için TOKİ'den bir sertifika alacaklar. Örneğin bireysel emekliliğe giriyoruz, diyoruz ki 'Bunu aldığımızda 10 sene sonra çocuğum için bir emeklilik süreci başlatıyorum.' TOKİ'de de bir ön ödemeli, ileriki süreçte konutu alacağı belli olduğu bir proje bu. Talep toplayacağız. Gelen talebe göre belli şehirlerimizde projeler yapacağız."
Projenin detaylarını daha sonra bir lansmanla açıklayacaklarını bildiren Kurum, "Neticede alt gelir ve orta grup vatandaşlarımıza da güzel projeler hazırlıyoruz. Bizim TOKİ ile Bakanlık olarak yapacağımız projelerin yüzde 60-70’i kentsel dönüşüm, yani yıllık 40-50 bin konut yapabilme kapasitesini düşünürsek eğer bunun yüzde 60'ı kentsel dönüşüm olacak. Geri kalan da alt gelir ve orta gelire hitap eden vatandaşların konut ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik projeler olacak." ifadelerini kullandı.
Kurum, bu konutlar için TOKİ'nin şu an belli arsalarındaki noktalarda projeleri belirleyeceklerini ifade ederek, "Bugünden şartlarını da belirleyeceğiz. Bazı vatandaşımız 'Ben 5 yılda öderim. Bazısı 7, bazısı 10 yılda öderim.' diyecek. Ona göre teslim sürecinin de içinde olduğu bir sistem olacak." diye konuştu.
Konutlarda sorunun "ödeme gücü"nden kaynaklandığını aktaran Kurum, şunları söyledi:
"Biz inşaatlarımızı 36 ayda yapıyoruz, ödemeyi 120 ayda alıyoruz. Vatandaşımız da mecburen o 36 aylık finansmanı öyle ya da böyle 120 ayda da olsa karşılamak zorunda. Şimdi bazı vatandaşlarımız var ki 'Bana evim gelsin, ben çıktığını bileyim, 36 ay sonra almasam da olur. Benim çocuğum küçük şu anda veya ben 10 sene sonra, 7 sene sonra geçeyim evime ama bileyim, ev çıktığını bileyim bana...' Böyle bir süreç olacak."
Kentsel dönüşümde tapu harçlarına muafiyet
Kurum, kentsel dönüşümde yapılan diğer düzenlemelere ilişkin bilgi verirken de "Hem hak sahiplerinin olduğu kısım hem de projeye ilişkin konut üretiminde bir defaya mahsus olmak üzere tapu harcından muafiyet olacak." dedi.
Bunun yanı sıra daha önce sadece hak sahiplerine yapılan kira yardımının kiracılara da yapılmasını sağlayacak düzenlemeyi de hayata geçirdiklerini dile getiren Kurum, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gelirlerinin de yüzde 10'unun kentsel dönüşüm hesabına aktarılacağını bildirdi. Bakanlık olarak, bağlı kuruluşlar ve ilgili genel müdürlüklerle bu kapsamda yoğun bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Kurum, şöyle konuştu:
"Bizim hedefimiz yıllık yaklaşık 30 bin konutu sadece Bakanlık olarak dönüştürebilmek. Buna ilişkin de çalışıyoruz. Hem ilave kaynaklar buraya aktaracağız hem de mevcutta belediyelerle iş birliği içinde geliştireceğimiz alanlar olacak. Yine bir düzenleme de İller Bankasına ilişkin, inşallah ay sonuna kadar geçer, İller Bankasının da gelirlerinin, karlarının yarısını kentsel dönüşüm fonuna aktarabilmesinin önünü açıyoruz. Dolayısıyla ülkemizdeki kentsel dönüşüm bizim için bakanlık için şu an en öncelikli işimiz ve yıllık 25-30 bin sayısını da artırarak devam edeceğiz."
Kentsel dönüşüm stratejisindeki en önemli konuların vatandaşın mağduriyetinin önüne geçmek adına tamamlama sigortası ve Bakanlığın belirlediği teminatları sağlayabilmek ile müteahhitlerin sınıflandırılması olduğuna işaret eden Kurum, ayrıca üst ölçekli 1/100 binin üzerinde bir mekansal stratejik plan
hazırlığı içinde olduklarını anımsattı.
Şehirde belediye başkanlarının kentsel dönüşümle ilgili strateji oluşturup dönüşüme ilişkin bir eylem planı hazırlayacağını anlatan Kurum, eylem planının uygun olması halinde bunun önünü açacaklarını söyledi.
Kurum, eylem planının uygun bulunması için o ilçedeki arz talep dengesi, projenin yeri, finansın nasıl sağlandığı gibi gerekçeleri de görmeleri gerektiğine dikkati çekerek, yeni yapıların az katlı, mahalle ölçeğinde ve kültüre uygun projeler olacağını aktardı.İstanbul'da bu kapsamda yapılan projeleri anlatan Kurum, örnek dönüşümleri vatandaşın görmesiyle, sürece çok önemli destekler sağlamasını ve kentsel dönüşümün böylece çok daha hızlı bir hale gelmesini beklediklerini söyledi.
"İmar barışı'nda süre uzatımı olmayacak"
Kurum, 31 Aralık'ta sona erecek İmar Barışı başvurularına ilişkin son verileri de paylaştı. Kurum, "Şu an için süre uzatımı düşünmüyoruz. 31 Aralık
2018 tarihinde hem başvuru hem ödeme süresi tamamlanacak. Bugüne kadarki başvuru sayısı yaklaşık 9 milyona ulaştı. Gelir olarak da 7 milyar 700 milyon lira gelir söz konusu." dedi.
Kurum, vatandaşlara 31 Aralık'a kadar başvurularını yapmaları ve kaçak binalarıyla ilgili devletle barış sürecini kaçırmamaları çağrısında bulundu.
Başvurularda yalan beyan ve hatalı beyanların hepsini inceleyeceklerini vurgulayan Kurum, şu ifadeleri kullandı:
"Bu barışın gerçekçi olmasını istiyoruz. Bizim buradaki önceliğimiz 31 Aralık 2017’den sonra yapılmış yapı ve doğru beyan olup olmadığı. Hatalı beyan olabilir, hatalı beyanla ilgili vatandaşımızla birlikte bu süreci yönetebiliriz. İmar Barışı 31 Aralık 2017 öncesi yapıları içerdiği için bu tarihten sonra ister afet alanı, ister normal alan olsun, ister mera, ne olursa olsun, 31 Aralık'tan sonra yapı nerelere yapıldıysa biz bunları tespit edip, yıkacağız. Öncesinde yapılan kaçak yapılara ilişkin süreç devam ediyor ve bunların taşınmasına ilişkin de kararlar var. O süreci de hem Afet İşleri Başkanlığımız hem Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz, Bakanlık olarak takibini yapıyoruz."
Yabancıya kasım'da 5 bin 236 konut satıldı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yabancıya konut satışlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunurken de "Kasım ayında yabancılara 5 bin 236 konut satışı gerçekleştirilmiştir. Bu rakam geçen yılın Kasım ayına göre yüzde 145'lik bir artış demek. İllere bakıldığında İstanbul ilk sırada, ikinci Antalya,
üçüncü Bursa. Bu bizim düzenlediğimiz bir milyon dolardan, 250 bin dolara düşürmenin ne kadar doğru bir iş olduğunu gösteriyor. Geçen ay da yüzde 151'lik bir artış vardı." dedi.
Kurum, en çok satışın Irak vatandaşlarına yapıldığını da söyledi.
Asgari ücret görüşmelerinde 'kapalı zarf' detayı!Asgari ücret için ilk görüşme dün yapıldı. Görüşmelere katılmama kararı alan TÜRK-İŞ'in kapalı zarftaki zam teklifi ise belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a arka odada yapılan teklif öğrenildi. İşte o zarftaki teklif...13 Aralık 2025 Cumartesi 10:30EKONOMİ
Arazi ve arsa düzenlemelerinde yeni dönem!Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik'te yapılan teknik düzeltmeler Resmi Gazete'de yayımlandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:15EKONOMİ
Akaryakıtta büyük indirimSon dönemde bir zam bir indirim haberleriyle gündeme gelen akaryakıtta bir kez daha fiyat değişti. Bugün itibarıyla motorinin litresine büyük bir indirim geldi. İşte detaylar...13 Aralık 2025 Cumartesi 10:13EKONOMİ
Kredi kartı kullananlar dikkat! Gece yarısı değiştiKredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranlarında indirime gidildi. Yeni düzenleme, 1 Ocak 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:39EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatlarıDolar 42,6640 liradan, euro ise 50,1310 liradan güne başladı.12 Aralık 2025 Cuma 10:02EKONOMİ
Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor! İşte zam senaryolarıYeni yılda uygulanacak olan en düşük ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek.12 Aralık 2025 Cuma 09:53EKONOMİ
Turist ve esnaf alarma geçti! Sahte dolar krizi alevlendi!Bazı döviz büroları ve ATM'ler 50 dolarlık banknotları kabul etmezken, bazıları ise eski basım 100 dolarları almak istemiyor. Gerekçe olarak ise piyasada sahte dolarların artması gösteriliyor.11 Aralık 2025 Perşembe 10:24EKONOMİ
Vatandaşlık maaşı geliyor! İşte kulislerde konuşulan rakamVatandaşlık maaşı uygulaması geliyor. 2026 yılında devreye alınması beklenen vatandaşlık maaşı uygulamasının önce pilot bölgelerde uygulanmaya başlayıp sonrasında tüm Türkiye'ye yayılması bekleniyor.10 Aralık 2025 Çarşamba 10:42EKONOMİ
Canlı yayında dikkat çeken asgari ücret çıkışı!Canlı yayında asgari ücret ve Türk-İş ile ilgili çok çarpıcı bir çıkış geldi. Gözler ise 12 Aralık tarihine çevrildi.09 Aralık 2025 Salı 10:45EKONOMİ
Otomotiv sektörü Avrupa'da gaza bastıOtomotiv sektörünün kasım ayında Almanya ve Birleşik Krallık'a ihracatı yüzde 45, Fransa'ya ise yüzde 30 artarken, otomobil dış satımında Birleşik Krallık'a yüzde 92, Almanya’ya yüzde 40, Romanya’ya yüzde 287 ihracat artışı oldu.09 Aralık 2025 Salı 10:00EKONOMİ
Asgari ücrette 4 farklı senaryo! İşte tahmin ve talepler...Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 12 Aralık Cuma günü saat 14.00'te gerçekleştirecek.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Bakan Şimşek çalışanları ilgilendiren rakamı verdiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek milyonlarca çalışan ve emeklinin yeni yıl zammını etkileyecek 2025 enflasyon rakamını verdi. Şimşek, 2025 yılının büyük ihtimalle yüzde 31 seviyelerinde tamamlanacağını belirtti.05 Aralık 2025 Cuma 12:42EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi, tepki çeken zam geri çekildiÜst düzey bürokratlara seyyanen zam öngören düzenleme, taşradaki memurların kapsam dışı kalması nedeniyle gelen tepkiler üzerine geri çekildi.05 Aralık 2025 Cuma 12:40EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına zamİşte 4 Aralık 2025 Perşembe günü itibarıyla güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları...04 Aralık 2025 Perşembe 10:44EKONOMİ
Asgari ücret için 5+5+1 formülüAsgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı için 5 işçi, 5 işveren üyesi sabit kalacak şekilde hükümet temsilcisi sayısının azaltılarak yeniden yapılandırılması için çalışma başlattı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:18EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira artış oranı belli olduTÜİK verilerine göre Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 31,07 olarak açıklanırken, kira artış oranı da yüzde 35,91 olarak öne çıktı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:13EKONOMİ
TÜİK, Kasım ayı enflasyonunu açıkladıTürkiye İstatistik Kurumu, Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:10EKONOMİ
Petrol devi varlıklarına el konuldu...Bursa'da da istasyonları var!ABD'nin Rosneft ve Lukoil'e yaptırım kararı sonrası zor günler yaşayan ve Bursa'da da istasyonları bulunan petrol devi Lukoil'in Bulgaristan'daki varlıklarına el konuldu.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:51EKONOMİ
İngiltere'nin çay devi Lipton'dan flaş Türkiye kararı!Lipton'un Türkiye'deki çay üretiminden çekilme süreci resmi onayları aldı. Türkiye'ye 39 yıl önce gelen Lipton, Rize'deki iki tesisini satarak resmen çay üretimini sona erdirdi. Fabrikaları, Öz-Gür Çay devraldı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:44EKONOMİ
Araç sahibi herkes ödeyecek! 290 bin liraya ulaşan var...Trafik sigortası poliçe primleri güncellendi. Yapılan zamlarla birlikte 1 Ocak 2026'dan sonra trafik sigortalarına ilişkin önemli değişiklikler yapılacak. Trafiğe çıkma 15 bin liradan başlıyor, 290 bin liraya sigorta primi ödeyecek araç da var.02 Aralık 2025 Salı 10:48EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.