NEBATİ, EYT’NİN BÜTÇEYE YÜKÜNÜ AÇIKLADI
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati: Gıdada fiyatları artıracak bir gerekçe yok

02 Şubat 2023 Perşembe 09:09
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT’nin bütçeye oluşturacağı yüke ilişkin, “31 Aralık’ta biz EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk. EYT’nin bütçeye maliyetini de bu yıl için 255 milyar lira olarak hesapladık, kasada hazır duruyor. Buna KGF kefaletleri dahil değil” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve ekonomi muhabirleri ile Bakanlık binasında bir araya geldi. Nebati, burada yaptığı açılış konuşmasının ardından, temsilciler ve muhabirler tarafından yönetilen soruları cevapladı.
17 Şubat’ta gerçekleştirilecek İzmir İktisat Kongresi hakkında bilgiler veren Nebati, Kongre’nin, 1923’teki ilk toplantısının gerçekleştirildiği binada yapılacağını aktardı. Söz konusu binanın 1979’da CHP’li belediye tarafından yıktırılarak otoparka dönüştürüldüğünü hatırlatan Nebati, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’in girişimleriyle aslına uygun olarak yeniden inşa ettirildiğini kaydetti.
Binanın kısa sürede yetiştirilmesi için Vali Köşger ile iletişime geçtiklerini anlatan Nebati, “Şu anda inşaat devam ediyor. 17 Şubat’ta hem Kongre’nin hem de yeniden inşa edilen binanın açılışını yapacağız. Kongrenin açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız ile yapacağız. Aslına uygun bir şekilde 100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk döneminde nasılsa aynısına uygun olarak başlatacağız. Cumartesi, pazar günleri 30’un üzerinde oturum ile genel bir değerlendirme yapacağız. Kalan günlerde de 4 Mart’a kadar her gün programlar yapılacak. 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olduğuna ilişkin projeksiyona uygun bir yol haritası çizilecek. Her ilden sanayi, ticaret, tarım ile ilgili temsilciler, kadın temsilciler, akademisyenler, işçi temsilcilerinin de olduğu 750 kişilik bir salonda bu kongreyi başlatacağız” ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığının bir İzmir İktisat Kongresi organize ettiğini belirten Nebati, “Rekabet güzel bir şey ama bir ülke ekonomisini yöneten merkezi hükümettir, yani Ankara’dır. Bu bir ulusal program, rekabetten ziyade burada birlikte hareket edilebilirdi. Bunun artısı şu, oteller dolacak, İzmir’in tanıtımı yapılacak, İzmir konuşulacak böylesi bir ortamda biz İzmir’i desteklemiş olacağız ama tabii ki hedefimiz Türkiye ekonomisi” değerlendirmesini yaptı.
Bakan Nebati, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili soruları yanıtlayarak, Türkiye bütçesini “güçlü bir bütçe” olarak niteledi.
“31 Aralık’ta biz EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk”
Aralık ayına kadar EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldıklarını söyleyen Nebati, “Bana Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı olarak bu ödemeyi yapacaksın dediklerinde benim hazır olmam gerekiyordu. 31 Aralık’ta biz EYT’nin bu yılki yükünü kasaya koyduk” diye konuştu.
Nebati, Türkiye’nin 20 Aralık’a kadarki döviz kuru ataklarını hak etmediğini, makroekonomik göstergelerin hiçbirinin Türkiye’nin o duruma düşmesini gerektirecek bir altyapı sunmadığını söyledi.
“EYT’nin bu yıl için bütçeye maliyeti 255 milyar lira”
Nebati, mayıs ayından itibaren EYT ile ilgili hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade ederek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Emekli ve memurlara 1 puanlık iyileştirmenin maliyeti 19 milyar lira, 15 puana yakın bir maliyet eklendi 270 milyar lira. EYT düzenlemesi için 2023 bütçesine yönelik çok sıkı tedbirler aldık. EYT’nin bütçeye maliyetini de bu yıl için 255 milyar lira olarak hesapladık, kasada hazır duruyor. Buna KGF kefaletleri dahil değil.”
“(Kılıçdaroğlu’nun) kullandığı ifadeler kendi ülkesine izan eden çok ağır suçlamalardır”
Bakan Nebati, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin net hata noksan ile ilgili iddiaları hatırlatılması üzerine şunları kaydetti:
“Net hata noksan suçlamalarıyla başladı, sanki bu ülke kara para aklıyor, uyuşturucu parasıymış gibi ifade eden cümleler kullandı. Türkiye Cumhuriyeti’nin muhalefet partisinin genel başkanının söylediği bu ifade kendi ülkesine izan (anlama yeteneği) eden çok ağır suçlamalardır. Sanki bir tek Türkiye’de net hata noksan varmış gibi bir suçlamada bulundu, gerçekten üzüldüm. Ülkesine azıcık saygı duyan, azıcık seven, milliyetçilik duygusunu yaşatan birisi o ifadeleri kullanmazdı. 2021 verilerine göre ABD’deki net hata noksan 137 milyar dolar, 2021’de GSYH’ye oranı binde 6, Almanya 60 milyar dolar net hata noksan, GSYH’ye oranı yüzde 1,4, İngiltere 25,5 milyar dolar yüzde 0,8, Türkiye’nin net hata noksanı 2002’de 1,4 milyar dolar binde 2, 2022’de bu rakam 21 milyar dolara çıkıyor, GSYH’ye oranı yüzde 1,5 civarında olacak. İngiltere’nin net hata noksanı da bu dönemde 25 milyar dolardan 69 milyar dolara, Almanya’nın 60 milyar dolardan 88 milyar dolara çıktı.”
“(Beşli Çete) Türkiye’yi kara para cenneti olarak nitelendirmek doğru değil”
Bakan Nebati, Kılıçdaroğlu’nun bazı kamu ihaleleri ile “Beşli Çete” olarak tabir ettiği gruplara haksız kazanç sağlandığı iddialarına ilişkin, “Nitelediği kişiler sadece Türkiye’de iş yapmıyorlar, yurtdışında da iş yapıyorlar, bazı illerde belediyelere de iş yapıyorlar. Bir iş adamı nerede ticaret varsa oraya para kazanmaya gider. İhaleler şeffaf, işlemler şeffaf, ödemeler bankalar üzerinden yapılıyor. Bu 90’lı yıllarda yeşil sermaye denilerek ötekileştirilen bir zihnin dışavurumudur. Bu tür ötekileştirmeleri yapmak ve Türkiye’yi kara para cenneti olarak nitelendirmek doğru değil. Bunlar ülkeye kasten zarar vermek için kullanılan cümlelerdir” ifadelerini kullandı.
Bakan Nebati, yapılandırma ile ilgili sorular üzerine, 40-50 yıldır tahsil edilemeyen kamu alacakları olduğunu, bunun da kamu üzerinde bir yükü bulunduğunu aktardı. Bu sebeple yapılandırmada 2 bin liranın altındaki alacakların temizlenmesi yönünde düzenlemeye gittiklerini ve sadece bu düzenlemenin 7,9 milyon kişiyi ilgilendirdiğini kaydetti.
“Gıdada fiyatları artıracak bir gerekçe yok”
Gıda enflasyonunun azaltılmasıyla ilgili bir soru üzerine enflasyona karşı sabit ve dar gelirlilere yönelik ücret artışları yaptıklarını hatırlatan Nebati, “Gıdada fiyatları artıracak bir gerekçe yok. Gübre, mazot fiyatları geçen yılın altında. Personel giderleri hariç herhangi bir yerde artış söz konusu değil. Gıda fiyatlarındaki artışın kontrol edilebileceğini öngörüyoruz” dedi.
“Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri herhangi bir operasyona açık değil”
Bakan Nebati, Türkiye’de seçimleri etkileyecek herhangi bir ekonomik operasyon riski görüp görmedikleri sorusu üzerine, “Türkiye’nin makroekonomik göstergeleri herhangi bir operasyona açık değil, yapılan operasyonların bir karşılığı olmaz. Biz ocak ayında borçlanmaya çıktık, 2 milyar 750 milyon dolar borçlandık. Borçlanmalarımızı devam ettiriyoruz. Merkez Bankası rezervlerimiz çok kuvvetli. Bizim makroekonomik göstergelerde bir sıkıntımız yok. Parasal olarak operasyon çekebilecekleri hiçbir alan yok” ifadelerini kullandı.
“(Altılı Masa’ya) Enstrümanlarınız neler, faiz artıracak mısınız, manşet enflasyonla iletişim nasıl olacak?”
Muhalefetin yol haritasına baktığını ve enflasyonu nasıl önleyeceklerine ilişkin bir yol haritalarının olmadığını savunan Nebati, şunları söyledi:
“Altılı Masa’ya da Altılı Masa’nın ekonomistlerine de açıkça çağrıda bulunuyorum. Enflasyonu düşüreceğiz diyorlar, bunun için enstrümanlarınız nedir? Açıklasınlar. Faiz artıracak mısınız, artırmayacak mısınız? Faiz artıracaksanız ne kadarlık bir artırım düşünüyorsunuz? Manşet enflasyonla iletişimi nasıl olacak? Bunlarla işsizlik ve kapanan şirket sayısı ne kadar artacak? Dövizle ilgili de IMF’den borç almayı tasarlıyorsanız ne kadar borç alacaksınız? Buna ne kadar faiz vereceksiniz? Bu ithalatı ihracatı ne kadar etkileyecek? Bunları hiç kullanmıyorlar.”
Akaryakıta indirim geldi, Bursa'da tablo değişti!Brent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.16 Haziran 2026 Salı 10:40EKONOMİ
TOKİ'nin Bursa dahil 64 ildeki satışları başlıyorToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın 64 ilde vatandaşları ev sahibi yapacak yeni açık satış kampanyasında satışlar, başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:38EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatları (15 Haziran 2026 Pazartesi)Dolar 46,2630 liradan, euro ise 53,7820 liradan haftaya başladı.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:25EKONOMİ
Altın ABD ve İran’ın ön anlaşmaya varmasıyla sert yükseldiAltının ons fiyatı, ABD ve İran’ın ön anlaşmaya vardıklarını açıklamasıyla yüzde 2’den fazla yükseldi. Petrol fiyatları ise yüzde 4’ten fazla değer kaybetti.15 Haziran 2026 Pazartesi 09:13EKONOMİ
Saman fiyatları yarı yarıya gerilediHububat hasadının başlamasıyla birlikte piyasaya giren yoğun kaba yem arzı, saman başta olmak üzere kaba yem fiyatlarında büyük bir düşüşü beraberinde getirdi.15 Haziran 2026 Pazartesi 08:48EKONOMİ
Altın fiyatlarında 7 ay sona bir ilk!Küresel piyasalarda son günlerde sert dalgalanmalar yaşayan altın fiyatları, kritik ekonomik veriler öncesinde yeniden yükseliş eğilimine girdi.11 Haziran 2026 Perşembe 09:55EKONOMİ
Nakit ihtiyacı olanlar dikkat! Faizsiz kredi veren bankalar belli olduDenizBank, Garanti BBVA ve Albaraka Türk gibi birçok banka, belirli koşullar ve vadeler kapsamında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi, nakit avans ve finansman imkânı sunuyor.08 Haziran 2026 Pazartesi 11:20EKONOMİ
Sigaraya zam üstüne zam!Sigara fiyatlarına yönelik artışlar sürerken, Türkiye'de en çok tüketilen markalardan bazılarını üreten Philip Morris grubunun ürünlerine yeni bir zam daha geldi.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:58EKONOMİ
Mayıs ayında Bursa'da 3,4 milyar dolarlık ihracatUludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2026 yılı Mayıs ayı ihracatı, 3 milyar 389 milyon 682 bin dolar olarak gerçekleşti.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:56EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Tabela gece yarısı değiştiAkaryakıt fiyatlarında yaşanan hareketlilik sürerken, gece yarısı benzin istasyonlarında tabelalar yine değişti.06 Haziran 2026 Cumartesi 09:33EKONOMİ
İşte meslek meslek yeni memur maaşlarıEnflasyon farkı eklenen memur ve memur emeklisinin garantilediği oran ise yüzde 12,40'a ulaştı. Bu hesapla en düşük memur maaşı 72.388,67 TL’ye, öğretmen maaşı ise 82.472,97 TL’ye yükseldi.05 Haziran 2026 Cuma 12:40EKONOMİ
Dikkat! Haziran ayı kira zam oranı belli olduTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon verisiyle birlikte kira artışlarında esas alınan tavan oran da belli oldu.05 Haziran 2026 Cuma 12:17EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni fiyatlar yoldaAkaryakıt fiyatlarında tabelalar yeniden güncelleniyor. Benzine 2,10 TL'lik indirim beklentisi gündeme gelirken, eşel mobil sistemi nedeniyle pompaya yansıyacak net düşüş miktarı da netleşti. İşte tüm ayrıntılar...05 Haziran 2026 Cuma 12:03EKONOMİ
Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu!Enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,61 oldu05 Haziran 2026 Cuma 11:20EKONOMİ
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte yeni tahminlerTemmuz ayında yapılacak maaş artışları öncesinde enflasyon verilerine odaklanan milyonlarca SSK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için kritik süreç devam ediyor.03 Haziran 2026 Çarşamba 11:17EKONOMİ
Bitcoin'de 4 ay sonra bir ilk! Milyonlar buhar olduBitcoin, yüzde 6,5 değer kaybederek 66 bin 100 dolara kadar geriledi ve son 4 ayın en sert günlük düşüşünü yaşadı.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:25EKONOMİ
Akaryakıtta yeni zam! Bursa'da güncel fiyatlar...Akaryakıt fiyatlarında beklenen artış pompaya yansıdı. Benzin ve motorinde yapılan son zamların ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da güncel litre fiyatları yeniden şekillendi.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:12EKONOMİ
Markette kartı çalışmayınca hayatı değişti!Van'da yaşayan Azerbaycan kökenli bir vatandaşın başına gelen sıra dışı olay, görenleri hayrete düşürdü.02 Haziran 2026 Salı 11:40EKONOMİ
Aracı olanlar dikkat! Bursa'da tabelalar yeniden değişiyorKüresel petrol fiyatları ve döviz kuru artışı nedeniyle Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarında zam bekleniyor. Motorinde litre başına yaklaşık 98 kuruş, benzinde ise 47 kuruş artış öngörülüyor.02 Haziran 2026 Salı 10:48EKONOMİ
Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık enflasyon farkının %14,64 olarak kesinleştiğini ve Temmuz'da %18,58’i bulabileceğini belirtti.01 Haziran 2026 Pazartesi 12:32EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.