MİLYONLARI İLGİLENDİRİYOR
Kıdem tazminatı için kritik tarih...

08 Şubat 2019 Cuma 09:33
15 yıl sigortalılık süresi, 3.600 gün prim şartlarıyla kıdem tazminatı alabilmek için ilk kez 8.9.1999 ve öncesinde sigortalı olmak gerekiyor.
Milliyet yazarı Cem Kılıç'ın bugünkü yazısı şöyle:
Bugünkü soru-cevap bölümüyle yazı dizimizi bitiriyoruz. Son bölümde, tavan primden asgari ücrete dönmek, anne üzerinden yetim aylığı, kıdem tazminatı için 15 yıl şartı konularındaki soruları yanıtlıyoruz.
1 - Sigorta primlerimiz en yüksekten ödeniyor. Diyelim ki ben bir süre sonra buradan işten çıktım. Emekli olana kadar prim ödememek mi yoksa asgari ücretten prim ödemek mi daha mantıklı? Hangisinde maaş daha düşük olur? (Doğan Kısa)
Cevap: Primleriniz tavandan ödeniyorsa, işinizden ayrıldığınızda asgari ücretten prim ödeyerek çalışmaktansa çalışmamak daha iyi. Çünkü asgari ücret üstünden prim ödeme emekli aylığı hesabına esas ortalama aylık kazanç tutarınızı aşağı çekeceğinden, emekli aylığınızı olumsuz etkiler.
2 - SSK emeklisiyim. Memur emeklisi eşim vefat etti. Engelli oğlum var. Ne kadar maaş bağlanır? (Çağdaş Gümrükçü)
Cevap: Çocuk malul ve muhtaç ise eşinizden yüzde 30 oranında çocuğunuza, yüzde 60 oranında size aylık bağlanır. Çocuğunuz aylık bağlanma şartlarını taşımıyorsa yani aylık bağlanmazsa size eşinizden yüzde 75 oranında aylık bağlanır.
3 - Emekli Sandığı emeklisiyim. Hiç evlenmedim. SSK emeklisi eşinden maaş alan annem 2015’te vefat etti. Annemden kalan SSK, emekli maaşını alabilir miyim? (Hatice Sevinç)
Cevap: SSK emekli kız çocuğuna anne veya babasından aylık bağlamaz. Emekli olduğunuzdan SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Tersi olsaydı, yani siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alabilirdiniz. Çevrenizde bu durumda olup, babasından aylık alanlar sizi yanıltmasın. Bu durum yasalar arasındaki farktan kaynaklanmakta.
4 - Emeklilerin emlak vergisi ödemediğini duydum. Böyle bir kanun mu var? (Tamer Baskın)
Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan, emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelliler ve hiçbir geliri olmayanların Emlak Vergisi oranı Bakanlar Kurulu kararıyla ‘sıfıra’ indirildiğinden Emlak Vergisi ödemez. Bu uygulamanın kaynağı; Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci maddesi ve 20 Aralık 2006 tarih ve 206/11450 sayılı Bakanlar Kurulu kararıdır. Şayet, geliriniz yoksa ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek daireniz varsa, Emlak Vergisi ödemezsiniz. Yapmanız gereken bağlı olduğunuz belediyeye başvurarak ‘Hiçbir Geliri Olmayanların Tek Meskenine Ait Taahhüt Belgesi’ni doldurup, belediyeye vermekten ibarettir.
5 - Sigortadan emekli oldum, Antep fıstığı ağaçlarımdan dolayı deftere tabi zirai Gelir Vergisi mükellefi oldum. Bu ağaçlardan ürün alıyorum diye emekli aylığımdan sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Haksızlık olmuyor mu? (Reşit Kükner)
Cevap: Tarımsal Gelir Vergisi mükelleflerinin sosyal güvenliği Tarım Bağ-Kur’undan sağlanmaktaydı. 1 Ekim 2008’e kadar emekli olup emekli aylığını kestirmeden tarımsal faaliyette bulunanların emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmedi.
1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunun 30’uncu maddesine göre de ilk kez 1 Ekim 2008’den sonra sigortalı olanların, emekli olduktan sonra tarımsal faaliyette bulunmaları halinde, emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmemesi gerekiyor. Nitekim hem 1 Ekim 2008’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hem de 2009 yılında SGK’nın çıkardığı genelgeyle sizin durumunuzda olanlardan destek primi kesintisi yapılmaması gerek. Bağlı olduğunuz SGK İl veya Merkez Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verin.
6 - 1982 doğumluyum. 1996 yılında sigortaya girdim. Sigorta başlangıcından sonra askere gittim, uzun dönem askerlik yaptım, askerlik süresini borçlanırsam erken emekli olur muyum? (Hayati Sezgin)
Cevap: Askerliğinizi sigorta başlangıcından sonra yaptığınız için emeklilik açısından sadece prim günü kazanacaksınız. Emekli yaşınız etkilenmez. Nitekim 56 yaşınızda emekli olacağınız için zaten o güne kadar prim tamamlanmış olur. Boşuna askerlik borçlanması yaparak masrafa girmeyin.
2001 yılında ilk kez sigortalı oldum. 15 yıl, 3.600 gün yazısı için SGK’ya gittim sizin bu hakkınız yok dediler. Yaş dışında emekli olmuş olmam lazım, ben neden kıdem tazminatı alamıyorum?
Cevap: 15 yıl sigortalılık süresi, 3.600 gün prim şartlarıyla kıdem tazminatı alabilmek için ilk kez 8.9.1999 ve öncesinde sigortalı olmak gerekiyor. Sizin ilk sigortalılığınız 2001 yılında olduğu için siz 25 yıl sigortalılık ve 4.500 prim günü şartlarına tabisiniz. Bu nedenle siz bu şartları sağlarsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Kanser hastalığı ve malullük...
Soru : Babama kanser teşhisi konuldu ve ameliyat oldu, mide ve dalağın her ikisinin tamamını aldılar. Ameliyat patoloji sonucu henüz çıkmadığı için sağlık kuruluna başvuru yapmadık. Kanser teşhisi konulan birisi için heyet raporu olmadan SGK’ya başvuru ile teşhisten itibaren ilk 18 ay malulen emekli sayılıyor bilgisine göre aramış olduğum SGK bilgilendirme sistemindeki yetkililer böyle bir seyin olmadığını ifade ediyor. Malulen emekli sayılma ile ilgili net bilgi almak istiyorum.
Cevap: Maluliyet tespit işlemleri yönetmeliğine göre “İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri” dışındaki tüm malign hastalıklar kanser türüne göre 12 veya 18 ay süreyle malul sayılmaktadır. Bu kişilere malullük aylığı bağlanması için maluliyet talep tarihinden önceki bir yıl içinde tanı alınmış olması kaydıyla talebe istinaden düzenlenmiş sağlık kurulu raporuna göre malullük aylığı bağlanmaktadır. Düzenlenmiş sağlık kurulu raporunda bu teşhisin yer alması kaydıyla kanser hastalarına malullük aylığı bağlanması prim ödeme şartları da söz konusuysa gerçekleştirilmektedir.
Staj emeklilikte ne kadar etkili?
Soru: Staj sigortası yaptırarak işe başlamıştım, emeklilik açısından sigorta başlangıcı olarak staj tarihim mi yoksa işe ilk giriş tarihim mi geçerli?
Cevap: Staj girişi bu sürede uzun vadeli sigorta kollarına yani emeklilik sigortasına prim ödenmediği için emeklilik hesabında giriş olarak değerlendirilmiyor. İlk işe giriş tarihiniz üzerinden emeklilik için gerekli şartlar belirleniyor.
Resmi Gazete'de yayımlandı! İki bankanın izinleri iptalBankacılık sektöründe faaliyet göstermesi planlanan SLM Yatırım Bankası A.Ş. ile Asır Yatırım Bankası A.Ş.'nin kuruluş izinleri Resmi Gazete'de yayımlanan kararla iptal edildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:07EKONOMİ
Tabela yine değişti! Akaryakıta indirim sonrası, çifte zam geldiAkaryakıta zam geldi! Araç sahiplerinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatları savaşın 2.haftasında yeniden zamlanıyor.13 Mart 2026 Cuma 10:26EKONOMİ
Akaryakıta çifte indirim!Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından benzine 3 lira, motorine 4 lira 58 kuruş indirim geldi.12 Mart 2026 Perşembe 09:48EKONOMİ
Akaryakıtta önce zam sonra çifte indirimAkaryakıtta bu gece pompaya yansıyan zamların ardından indirim haberi geldi. Yarın benzin ve motorine indirim bekleniyor.11 Mart 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Altındaki yükseliş sürüyorAltın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçti.11 Mart 2026 Çarşamba 09:36EKONOMİ
Savaş halindeki ülke ihracatta ilk sırayı aldıTürkiye’den yılın ilk iki ayında 16 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 692 bin dolar gelir elde edilirken, en fazla ihracat savaşın sürdüğü Ukrayna’ya yapıldı.10 Mart 2026 Salı 10:38EKONOMİ
Kötü haber! Eşel mobil etkili olmadı, çifte zam geliyor...Eşel mobil sistemi artışın büyük kısmını ÖTV'den karşılayarak sınırlasa da, 7 Mart itibarıyla benzine 55 kuruş, motorine 1,14 TL zam pompaya yansıyacak.06 Mart 2026 Cuma 10:47EKONOMİ
Emekli maaşlarında 30 bin TL sürprizi belli oldu! Hesaplara yatmaya başlayacakMart ayı itibarıyla güncellenen emekli maaşı banka promosyonları, milyonların gündeminde yerini aldı. Kamu ve özel bankalar kapsamında yeni promosyon ücretleri araştırılıyor. İşte, güncel promosyon tutarları ve kampanyalar...05 Mart 2026 Perşembe 10:05EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Motorine gelmesi planlanan zam iptal...ABD-İran-İsrail savaşı sonrasında petrol fiyatlarında artış yaşandı. Bu artışın motorin ve benzin fiyatlarına yansıması bekleniyordu. Motorine 6.69 TL'lik bir zam yapılacağı aktarılmıştı. Söz konusu zammın iptal edildiği öğrenildi.04 Mart 2026 Çarşamba 09:22EKONOMİ
Görüntü Türkiye'den! Hepsi gece yarısı geldiHaydarpaşa Limanı'nda gece saatlerinde dikkat çeken bir yoğunluk yaşandı. İkinci el otomobil piyasasını etkilemesi beklenen 2026 model sıfır kilometre yüzlerce aracın sevkiyatı gerçekleşti.03 Mart 2026 Salı 11:05EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Mart ayı kira artış oranı belli olduTÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon şubat ayında yüzde 2,96 olarak gerçekleşirken, Türkiye'de ev sahiplerinin uygulayabileceği kira artış oranı da belli oldu.03 Mart 2026 Salı 10:52EKONOMİ
Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandıTürkiye İstatistik Kurumu, Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Şubat'ta enflasyon aylık yüzde 2,96, yıllık yüzde 31,53 oldu.03 Mart 2026 Salı 10:06EKONOMİ
Altın fiyatları 4 haftanın en yüksek seviyesine çıktıABD-İsrail ve İran arasındaki savaşın ateşi, küresel piyasalarda belirsizliği derinleştirirken gram altın tarafında da yükseliş sürüyor. Gram altın 7 bin 590 lira seviyesinde seyrediyor.03 Mart 2026 Salı 09:54EKONOMİ
Borsa İstanbul yeni haftaya sert düşüşle başladıBorsa İstanbul'da BIST 100 endeksi açılışta yüzde 5,32 gerilerken, 12 bin 987 puandan işlem görüyor.02 Mart 2026 Pazartesi 10:26EKONOMİ
EYT'yi kaçıranlara erken emeklilik şansı! 1800 gün prim...Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesi ile 2,5 milyondan fazla vatandaş yaş şartı olmadan emekli oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bugünkü köşe yazısında emeklilikte yeni dönem hakkında çok çarpıcı bilgiler verdi.02 Mart 2026 Pazartesi 09:52EKONOMİ
Piyasalar işleme başladı... Altın fiyatları fırladıAltın ve gümüş fiyatları İsrail-ABD-İran arasındaki savaşın etkisiyle yükseliş gösterdi. Altında rekor için sadece yüzde 3'lük yükseliş yetiyor. Dolar ise rekorun kıyısında işlem görüyor.02 Mart 2026 Pazartesi 09:37EKONOMİ
Fenomenlerden akıl almaz yöntem! Maliye tek tek mesaj attıHazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışılığın önüne geçmek için denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Sosyal medya fenomenlerinin gelirini de radarına alan Bakanlık, 7,7 milyar liralık matrah farkı tespit etti.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:14EKONOMİ
Emekliye tek maaş kararı! Uzman isim tarih vererek uyardıYargıtay, hem dul hem yetim aylığı almak isteyen emekliye emsal niteliğindeki tek maaş kararını açıkladı. Yargıtay kararının detaylarını anlatan İsa Karakaş, çift maaş hesabı yapanları tarih vererek uyardı.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:11EKONOMİ
Benzine gece yarısı zam geldi! İşte Bursa'da akaryakıt fiyatlarıAkaryakıtta bir kez daha tabela değişti. Buna göre de benzinin litresine bugün itibarıyla 1,07 lira zam geldi.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:06EKONOMİ
Zam geliyor! Önce motorin şimdi benzinMotorinde fiyatların değişmesinin ardından sıra benzine geldi. Benzinin litre fiyatına yarından itibaren geçerli olmak üzere 1,11 lira fiyat artışı bekleniyor.27 Şubat 2026 Cuma 09:47EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.