MB, ENFLASYON TAHMİNİNİ SABİT TUTTU
Kavcıoğlu: 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri eylül ayından bu yana gerileyerek sırasıyla 11,6 ve 7,2 puan azalmıştır...

26 Ocak 2023 Perşembe 13:22
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahmin aralığının, 2023 yılı sonunda yüzde 22,3’te 2024 yılı sonunda, yüzde 8,8 seviyelerine tekabül ettiğini belirtti. Böylelikle Merkez Bankası, 2023 yıl sonu ve 2024 yıl sonu tahminlerini geçtiğimiz rapor dönemi ile aynı olarak sabit tuttu.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TCMB İdare Merkezinde düzenlenen "Enflasyon Raporu 2023-I" bilgilendirme toplantısında, geçtiğimiz üç ay içinde açıklanan veriler ışığında küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmelere dair analizleri ve para politikası uygulamalarının yanı sıra orta vadeli enflasyon tahminlerimizi açıklayarak, önümüzdeki döneme ilişkin genel bir değerlendirmede bulunduğu bir sunum yaptı.
“12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri eylül ayından bu yana gerileyerek sırasıyla 11,6 ve 7,2 puan azalmıştır”
Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerin enflasyondaki belirgin olduğunu söylediği yavaşlamayı teyit ettiğini dile getiren Kavcıoğlu “Fiyatı artan kalemlerin fiyatı azalan kalemlere oranına ilişkin bilgi sunan yayılım endeksi, özellikle üçüncü çeyrekten itibaren enflasyonda gerçekleşen hız kaybını doğrulamaktadır. Aylık enflasyon oranları da öngörülerimizle uyumlu olarak kademeli bir şekilde tarihsel ortalamalarına yakınsamaktadır. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri eylül ayından bu yana gerileyerek sırasıyla 11,6 ve 7,2 puan azalmıştır” dedi.
Dış şokların etkilerini yitirdiği, maliyet şoklarının tamamen yansıtıldığı, döviz kurlarında tüm dünyada oynaklık artarken öngörülebilirliğin arttığı, şirketlerin finansman maliyeti açısından desteklendiği bir ortamda yüksek fiyat artışlarının devamı için bir zemin kalmadığını ifade eden Kavcıoğlu, ilerleyen dönemde enflasyondaki düşüş ile fiyatlama davranışlarının ekonomik temellerle uyumlu hale geldiğinin gözlemleneceğini söyledi. Kavcıoğlu, 2023 yılında enflasyonun tahminleri ile uyumlu seviyelerde gerçekleşmesi için tüm politikaları kararlılıkla uygulayacaklarının altını çizdi.
“2023 yılı için mevduatta liralaşma hedefimiz yılın ilk yarısı için yüzde 60’tır”
2022 yılında bankacılık sektörünün mevduat yapısındaki liralaşma alınan önlemlerle güçlenerek devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, “Türk lirası mevduat oranı yükselerek ocak ayındaki yüzde 35,6 seviyesinden, 2022 yıl sonu itibarıyla yüzde 55,1 seviyesine ulaşmıştır. Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi metninde de belirttiğimiz gibi, 2023 yılı için mevduatta liralaşma hedefimiz yılın ilk yarısı için yüzde 60’tır” diye konuştu.
“Ortalama petrol fiyatı varsayımlarımızda 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş öngörmeye devam ediyoruz”
Küresel talebe ilişkin beklentilere gerileyen emtia fiyatlarına karşın jeopolitik risklere bağlı olarak petrol fiyatlarını, 2023 yıl sonu için sınırlı miktar yukarı yönlü güncellediklerine dikkati çeken Kavcıoğlu, “Bununla birlikte, ortalama petrol fiyatı varsayımlarımızda 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş öngörmeye devam ediyoruz” dedi.
“Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık”
İthalat fiyatlarında küresel talep görünümü ile uyumlu olarak 2023 yılı içinde aşağı yönlü beklentilerinin devam ettiğini ifade eden Kavcıoğlu, “2024 yılında ise küresel iktisadi faaliyetle uyumlu olarak sınırlı bir oranda artış bekliyoruz. Gıda fiyatlarının, 2023 yılında, önceki tahminimizle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 oranında artacağını varsaydık” değerlendirmesini yaptı.
“Enflasyon tahmin aralığımız 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yılı sonunda, yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir”
Enflasyon tahminlerini paylaşan Kavcıoğlu, şöyle devam etti:
“Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları, önceki raporda açıkladığımız tahminlerimizle uyumlu olarak 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yılı sonunda, yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Gerek enflasyon gerekse tahminlerimize ilişkin varsayımlarımız bir önceki raporda sunulan öngörülerimizle uyumlu olarak gerçekleşmiştir. Enflasyon, bir önceki tahmin orta noktasının yaklaşık bir puan altında gerçekleşirken, dışsal değişkenlere yönelik tahminlerimizde de çok önemli bir farklılaşma olmamıştır. Dolayısıyla, tahminlerimizde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek 2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8’de sabit tuttuk.”
“Fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşmenin, enflasyon tahminlerimizle uyumlu olarak önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz”
Enflasyon tahminlerini ara hedef olarak değerlendirdiklerine vurgu yapan Kavcıoğlu, “Liralaşma stratejimizin tüm araçlarını tahminlerimizle uyumlu bir enflasyon patikasını desteklemek için kullanmaya devam edeceğiz. Fiyatlama davranışlarında ve enflasyon beklentilerinde gözlenen iyileşmenin, politikalarımız çerçevesinde aldığımız kararların belirginleşen katkısıyla birlikte, önceki enflasyon tahminlerimizle uyumlu olarak önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Enflasyonun ana eğilimi ile beklentilerde gözlenen ve devam edeceği öngörülen iyileşmenin 2023 yılı tahminleri üzerinde 1,4 puan aşağı yönlü etkisinin olduğunu kaydeden Kavcıoğlu, “Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve birim iş gücü maliyetleri varsayımlarındaki güncellemeler, 2023 yılı enflasyon tahminlerini sırasıyla 0,1 puan ve 1,5 puan yükseltti. Yönetilen-yönlendirilen fiyatlardaki doğal gaz ve elektrik fiyatları kaynaklı güncellemeler, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 0,2 puan kadar aşağı çekti” diye konuştu.
“Fiyat istikrarını sağlama ve sürdürmeye yönelik olarak, sahip olduğumuz tüm araçları en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz”
Kavcıoğlu, sunumuna şöyle devam etti:
“Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını gururla kutlayacağımız 2023 yılında, temel amacımız olan fiyat istikrarını sağlama ve sürdürmeye yönelik olarak, sahip olduğumuz tüm araçları en etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrarı gözetmeyi sürdüreceğiz. Bütünleşik politika çerçevemizin temelini oluşturan Liralaşma Stratejimizi daha da güçlendirerek kararlılıkla uygulayacağız.”
“2023 yılı sonunda yüzde 20 seviyelerine ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 10’un altına inmesiyle fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etme hedefimizi gerçekleştireceğiz”
Sürekli geliştirerek güçlü bir politika çerçevesi haline getirdikleri liralaşma stratejisi uygulaması konusunda kararlı olduklarını belirten Kavcıoğlu, “Enflasyonun, tahminlerimiz doğrultusunda, 2023 yılı sonunda yüzde 20 seviyelerine ve 2024 yılı sonunda ise yüzde 10’un altına inmesiyle fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis etme hedefimizi gerçekleştireceğiz” dedi.
Bilgilendirme toplantısı, Kavcıoğlu’nun sunumunun ardından soru-cevap bölümü ile devam etti.
Altın fiyatlarında 7 ay sona bir ilk!Küresel piyasalarda son günlerde sert dalgalanmalar yaşayan altın fiyatları, kritik ekonomik veriler öncesinde yeniden yükseliş eğilimine girdi.11 Haziran 2026 Perşembe 09:55EKONOMİ
Nakit ihtiyacı olanlar dikkat! Faizsiz kredi veren bankalar belli olduDenizBank, Garanti BBVA ve Albaraka Türk gibi birçok banka, belirli koşullar ve vadeler kapsamında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi, nakit avans ve finansman imkânı sunuyor.08 Haziran 2026 Pazartesi 11:20EKONOMİ
Sigaraya zam üstüne zam!Sigara fiyatlarına yönelik artışlar sürerken, Türkiye'de en çok tüketilen markalardan bazılarını üreten Philip Morris grubunun ürünlerine yeni bir zam daha geldi.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:58EKONOMİ
Mayıs ayında Bursa'da 3,4 milyar dolarlık ihracatUludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) 2026 yılı Mayıs ayı ihracatı, 3 milyar 389 milyon 682 bin dolar olarak gerçekleşti.06 Haziran 2026 Cumartesi 12:56EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Tabela gece yarısı değiştiAkaryakıt fiyatlarında yaşanan hareketlilik sürerken, gece yarısı benzin istasyonlarında tabelalar yine değişti.06 Haziran 2026 Cumartesi 09:33EKONOMİ
İşte meslek meslek yeni memur maaşlarıEnflasyon farkı eklenen memur ve memur emeklisinin garantilediği oran ise yüzde 12,40'a ulaştı. Bu hesapla en düşük memur maaşı 72.388,67 TL’ye, öğretmen maaşı ise 82.472,97 TL’ye yükseldi.05 Haziran 2026 Cuma 12:40EKONOMİ
Dikkat! Haziran ayı kira zam oranı belli olduTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon verisiyle birlikte kira artışlarında esas alınan tavan oran da belli oldu.05 Haziran 2026 Cuma 12:17EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıtta yeni fiyatlar yoldaAkaryakıt fiyatlarında tabelalar yeniden güncelleniyor. Benzine 2,10 TL'lik indirim beklentisi gündeme gelirken, eşel mobil sistemi nedeniyle pompaya yansıyacak net düşüş miktarı da netleşti. İşte tüm ayrıntılar...05 Haziran 2026 Cuma 12:03EKONOMİ
Mayıs ayı enflasyon rakamları belli oldu!Enflasyon mayıs ayında yüzde 1,71 artarken, yıllık bazda ise yüzde 32,61 oldu05 Haziran 2026 Cuma 11:20EKONOMİ
En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? İşte yeni tahminlerTemmuz ayında yapılacak maaş artışları öncesinde enflasyon verilerine odaklanan milyonlarca SSK, Bağ-Kur emeklisi ile memur ve memur emeklisi için kritik süreç devam ediyor.03 Haziran 2026 Çarşamba 11:17EKONOMİ
Bitcoin'de 4 ay sonra bir ilk! Milyonlar buhar olduBitcoin, yüzde 6,5 değer kaybederek 66 bin 100 dolara kadar geriledi ve son 4 ayın en sert günlük düşüşünü yaşadı.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:25EKONOMİ
Akaryakıtta yeni zam! Bursa'da güncel fiyatlar...Akaryakıt fiyatlarında beklenen artış pompaya yansıdı. Benzin ve motorinde yapılan son zamların ardından İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da güncel litre fiyatları yeniden şekillendi.03 Haziran 2026 Çarşamba 09:12EKONOMİ
Markette kartı çalışmayınca hayatı değişti!Van'da yaşayan Azerbaycan kökenli bir vatandaşın başına gelen sıra dışı olay, görenleri hayrete düşürdü.02 Haziran 2026 Salı 11:40EKONOMİ
Aracı olanlar dikkat! Bursa'da tabelalar yeniden değişiyorKüresel petrol fiyatları ve döviz kuru artışı nedeniyle Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarında zam bekleniyor. Motorinde litre başına yaklaşık 98 kuruş, benzinde ise 47 kuruş artış öngörülüyor.02 Haziran 2026 Salı 10:48EKONOMİ
Emekli ve memura ne kadar zam yapılacak?SGK Başuzmanı İsa Karakaş, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 4 aylık enflasyon farkının %14,64 olarak kesinleştiğini ve Temmuz'da %18,58’i bulabileceğini belirtti.01 Haziran 2026 Pazartesi 12:32EKONOMİ
Erken emeklilikte yeni dönem! SGK'dan 8 kritik uyarıÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, erken emeklilik sürecinde sigorta başlangıcı ve prim günleri gibi detayları netleştirirken, SGK sahte sigortalılık ve usulsüz emeklilik denetimlerini artırdı.01 Haziran 2026 Pazartesi 11:31EKONOMİ
Bugün son gün... Ödemeyi unutan yandı!Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde ilk taksit dönemi sona eriyor.01 Haziran 2026 Pazartesi 11:26EKONOMİ
Emekli promosyonlarında rekabet kızıştı! 90 bin TL'yi buluyorTemmuz öncesi bankalar, SGK emeklilerine nakit, faizsiz kredi ve bonus içeren 90 bin TL'ye varan avantaj paketleri sunuyor. Ziraat Bankası ve özel bankalar rekabeti artırırken, emekliler taahhüt ve ek şartlara dikkat etmeli.31 Mayıs 2026 Pazar 12:17EKONOMİ
Kiracılar dikkat! Paranızı e-Devlet'ten alabilirsiniz!Yargıtay, kiracıların evden çıkarken boya yapma zorunluluğu olmadığını ve doğal yıpranmalardan sorumlu tutulamayacağını kararlaştırdı. Bu karar, tahliye ve depozito iadesi uyuşmazlıklarında yeni hukuki çerçeve oluşturdu.29 Mayıs 2026 Cuma 11:40EKONOMİ
Ev ve arsa sahipleri dikkat! Ev vergisi için süre doluyorTürkiye genelinde milyonlarca taşınmaz sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde geri sayım başladı.29 Mayıs 2026 Cuma 11:28EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.