MAKİNECİLERİN 2021 İHRACAT HEDEFİ
Yeni yıl 1,4 milyar dolar makine ihracatı ile başladı

18 Şubat 2021 Perşembe 15:31
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk ayında yapılan toplam makine ihracatının 1,4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Ocak'ta geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 artış yaşandığını belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Satın alma gücü yüksek ülkelerden başlayarak, pandemi sürecinde ertelenen tüketim ihtiyaçlarının hızla giderilmesi için bahar aylarında talebin güçleneceği kanısı hâkim hale geldi. Bu durumun yatırım veya tüketim malı üreten tüm sektörlere doğrudan etkisi olacaktır. Bu yıl 20 milyar dolar makine ihracatı yapmayı hedefliyoruz” dedi.
Dünya genelinde makine fiyatlarında yaşanan artış Türkiye’nin makine ihracatına da olumlu yansıdı. Ocak ayında yurt dışına ihraç ettiği makinelerin miktarı geçtiğimiz yıla göre yüzde 0,4 artan Türkiye’nin makine ihracat gelirleri yüzde 3,8 arttı. 1,4 milyar dolar makine ihraç ettiği Ocak ayında ana pazarlarının büyük bölümünde pozitife geçmeyi başaran Türk makine sektörü, sadece ABD ve Rusya'da kısmi daralmalar yaşadı.
Kış aylarında alınan tedbirlerin ve aşı faaliyetlerinin çok yakında küresel bir canlanmayı beraberinde getirmesini beklediklerini ifade eden Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi.
“Satın alma gücü yüksek ülkelerden başlayarak, pandemi sürecinde ertelenen tüketim ihtiyaçlarının hızla giderilmesi için bahar aylarında talebin güçleneceği kanısı hâkim hale geldi. Bu durumun yatırım veya tüketim malı üreten tüm sektörlere doğrudan etkisi olacaktır. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında yüzde 7 artış sağlamıştık, bu yıl Ocak ayını yüzde 3,8 artışla kapadık. Kısacası biz bu artışı baz etkisi olmaksızın sağladık.”
Mart ayından itibaren karşılaştırmalı tüm verilerde iyileşmeler başlayacağını vurgulayan Karavelioğlu, geçen yıl ikinci çeyrekteki kayıplara rağmen, yılı serbest bölgelerden yapılanlarla birlikte 18,5 milyar dolar ihracatla kapattıklarını belirterek şunları ifade etti:
“Karantinanın tekrar gündeme gelmeyeceği, tedarik ve müşteri tarafında da geçen yıla benzer kapanmaların olmayacağı inancıyla bu yıl 20 milyar dolar makine ihracatı yapmayı hedefliyoruz. Sektörün dijital dönüşümde hamleler yaparak değerlendirdiği bu sıkıntılı dönemin sonunda, nihayet dikkatimizi AB’nin yeni yeşil-dijital sanayi dönüşümüne uygun iş modelleri ve tekniklerinin geliştirilmesine verebileceğiz.”
“Odak sektör olmanın ayrıcalığını hissettik”
En yüksek katma değerli faaliyet alanlarından biri olarak Ticaret Bakanlığı tarafından İhracat Ana Planı’nda odak sektör belirlenen makine sektörüne sağlanan ilave destek oranlarına 5 puan daha eklenmesinin ihracatçılara moral verdiğini ifade eden Karavelioğlu şunları söyledi:
“Bakanlığımız bu desteği ihracatçı firmalarımızın yurt dışı fuarlar, iştirak ettikleri sektörel ticaret heyetleri, ticaret yapmak amacıyla açtıkları çeşitli birimlerin kira ödemesi ile tanıtım ve marka tescil giderleri için veriyor. Küresel rekabetin hızla arttığı bu süreçte ihracatçıya verilen her destek, Türkiye ekonomisi için yeni fırsat kapıları açıyor. Ticaret Bakanlığı verilerinde makine sektörü verilerinin fasıl bazında yayınlanması ve Ocak ayında ihracatımızın serbest bölgeler dâhil yüzde 7,6 artışla 1,5 milyar dolar olarak açıklanması ihracat performansımızın kamu tarafından da yakından izlendiğine işaret ediyor. Bakanlığımızın açıkladığı veriler hem sektörümüzün gerçek gücünü ortaya koymuş hem de bizlere odak sektör olmanın ayrıcalığını hissettirmiştir.”
“Robotik Almanya ile teknik işbirliğimizin odak alanlarından biri”
İlave desteklerin katkısı ve Türkiye Tanıtım Grubu’nun hızlanan projeleri kapsamında dijital ve hibrit etkinlikler de dâhil her fırsatta sektörün tüm tanıtım olanaklarını kullanmayı amaçladıklarını belirten Karavelioğlu şunları ifade etti:
“Özellikle başlıca müşterilerimiz arasında ilk sırada gelen Almanya için yoğun bir faaliyet programı belirledik. Tanınmış sektörel yayınlarla iş birliğimiz artarak sürecek. BME ve VDMA gibi işlerimizi doğrudan ilgilendiren sektörel örgütlerle temaslarımızı sıklaştıracağız. Türkiye’nin Makinecileri markasıyla Almanya’da ilk defa sanal olarak gerçekleşen prestijli 10. Robot ve Otomasyon Kongresi’nin destekçisi olduk.”
Üretimde robotik çözümler konusunda Türkiye’nin hızlı hareket etmesi gerektiğine işaret eden Karavelioğlu, “Robotik çözümler sadece iş verimliliği açısından değil, belli teknolojik uygulamaları sadece robotlar vasıtasıyla yapmak mümkün olduğu için de çok önemli bir konuma gelmiştir. Amacımız, bu konuda yurt dışında oluşan önemli teknik referans ve bilgiyi ülkemize kazandırmaktır“ dedi.
“AB - Çin Yatırım Anlaşması yakın takibimizde olacak”
Almanya başta olmak üzere önemli AB ülkeleri tarafından Çin ile yapılan tüm müzakerelerde dile getirilen hususların yeni imzalanan yatırım anlaşmasında yer aldığını belirten Karavelioğlu, bu anlaşmanın AB için iki açıdan büyük önemi olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Anlaşmanın birinci özelliği, Çin’in bugüne kadar kabul etmediği hususlarla ilgili olması… Karşılıklı yatırım ilkesi, Çin’de faaliyet gösteren yabancı işletmelerin önemli ihalelerin, teşvik ve finans mekanizmalarının dışında bırakılması gibi konularda ilk defa mevcut durumun değişmesi yönünde tavır sergileniyor. İkinci olarak bu anlaşma ile bazı AB üyesi ülkelerin Çin ile özel temasları sınırlanıyor ve girişimler AB şemsiyesi altında ele alınıyor. Bu anlaşma ve RCEP birbirinin etkilerini artıracak bir kompozisyon içeriyor, makine imalatçılarının dolaylı da olsa sürecin içinde olması gerekiyor. Türkiye’nin Çin bahsindeki önceliği ise dış ticareti dengelemek olmalıdır. Çin’in sattığı mallardan çok, Türkiye’de yapacağı yatırımlarla sanayimize katkı vermesi tercih edilmesi gereken ve sürdürülebilir olan durumdur“ dedi.
“İç talebin oluşturduğu katma değer, ihracatın yarısı etmiyor”
Küresel rekabetin merkezinde yüksek katma değerli ürünlerin olduğuna işaret eden Karavelioğlu, Katma Değer ve İthal Girdileri raporu sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi:
“Sektörümüzün ithalat girdi yoğunluğuna baktığımızda doğrudan girdilerin yüzde 21, dolaylı ithalat etkisinin ise yüzde 12,8 olduğunu hesapladık. Türk makine sektörünü G8 ülkeleri ve Çin ile kıyasladığımızda doğrudan ithalat yoğunluğumuzun Kanada'dan daha iyi, Fransa ile aynı seviyede olduğunu görüyoruz. Diğer ülkeleri yakalamak için yerli ara malı ve komponent konusunda gidecek çok yolumuz olduğunun bilincindeyiz. Yine aynı rapora göre, makine ihracatı ile yarattığımız katma değerin yüzde 75,8'ini Türkiye'de oluşturuyoruz. Yerli makine kullanımının öncelenmesi için çabalarımızı artırmak zorundayız çünkü yurt içindeki makine talebinin oluşturduğu katma değerin sadece yüzde 31'i ülkemizde kalıyor. Ne yazık ki yurt içi talepten doğan katma değerin yüzde 33’ü Avrupa’ya, yüzde 20’si de Doğu Asya’ya gidiyor. İç talebin oluşturduğu katma değer, ihracatın oluşturduğu katma değerin yarısı kadar etmiyor. Türkiye büyük destekler verdiği makine yatırımlarından hak ettiği katma değeri alamıyor.”
Asgari ücret görüşmelerinde 'kapalı zarf' detayı!Asgari ücret için ilk görüşme dün yapıldı. Görüşmelere katılmama kararı alan TÜRK-İŞ'in kapalı zarftaki zam teklifi ise belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a arka odada yapılan teklif öğrenildi. İşte o zarftaki teklif...13 Aralık 2025 Cumartesi 10:30EKONOMİ
Arazi ve arsa düzenlemelerinde yeni dönem!Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik'te yapılan teknik düzeltmeler Resmi Gazete'de yayımlandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:15EKONOMİ
Akaryakıtta büyük indirimSon dönemde bir zam bir indirim haberleriyle gündeme gelen akaryakıtta bir kez daha fiyat değişti. Bugün itibarıyla motorinin litresine büyük bir indirim geldi. İşte detaylar...13 Aralık 2025 Cumartesi 10:13EKONOMİ
Kredi kartı kullananlar dikkat! Gece yarısı değiştiKredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami faiz oranlarında indirime gidildi. Yeni düzenleme, 1 Ocak 2026'dan itibaren yürürlüğe girecek.13 Aralık 2025 Cumartesi 09:39EKONOMİ
Serbest piyasada döviz fiyatlarıDolar 42,6640 liradan, euro ise 50,1310 liradan güne başladı.12 Aralık 2025 Cuma 10:02EKONOMİ
Asgari Ücret Komisyonu toplanıyor! İşte zam senaryolarıYeni yılda uygulanacak olan en düşük ücretin belirleneceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek.12 Aralık 2025 Cuma 09:53EKONOMİ
Turist ve esnaf alarma geçti! Sahte dolar krizi alevlendi!Bazı döviz büroları ve ATM'ler 50 dolarlık banknotları kabul etmezken, bazıları ise eski basım 100 dolarları almak istemiyor. Gerekçe olarak ise piyasada sahte dolarların artması gösteriliyor.11 Aralık 2025 Perşembe 10:24EKONOMİ
Vatandaşlık maaşı geliyor! İşte kulislerde konuşulan rakamVatandaşlık maaşı uygulaması geliyor. 2026 yılında devreye alınması beklenen vatandaşlık maaşı uygulamasının önce pilot bölgelerde uygulanmaya başlayıp sonrasında tüm Türkiye'ye yayılması bekleniyor.10 Aralık 2025 Çarşamba 10:42EKONOMİ
Canlı yayında dikkat çeken asgari ücret çıkışı!Canlı yayında asgari ücret ve Türk-İş ile ilgili çok çarpıcı bir çıkış geldi. Gözler ise 12 Aralık tarihine çevrildi.09 Aralık 2025 Salı 10:45EKONOMİ
Otomotiv sektörü Avrupa'da gaza bastıOtomotiv sektörünün kasım ayında Almanya ve Birleşik Krallık'a ihracatı yüzde 45, Fransa'ya ise yüzde 30 artarken, otomobil dış satımında Birleşik Krallık'a yüzde 92, Almanya’ya yüzde 40, Romanya’ya yüzde 287 ihracat artışı oldu.09 Aralık 2025 Salı 10:00EKONOMİ
Asgari ücrette 4 farklı senaryo! İşte tahmin ve talepler...Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2026'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını 12 Aralık Cuma günü saat 14.00'te gerçekleştirecek.08 Aralık 2025 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Bakan Şimşek çalışanları ilgilendiren rakamı verdiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek milyonlarca çalışan ve emeklinin yeni yıl zammını etkileyecek 2025 enflasyon rakamını verdi. Şimşek, 2025 yılının büyük ihtimalle yüzde 31 seviyelerinde tamamlanacağını belirtti.05 Aralık 2025 Cuma 12:42EKONOMİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girdi, tepki çeken zam geri çekildiÜst düzey bürokratlara seyyanen zam öngören düzenleme, taşradaki memurların kapsam dışı kalması nedeniyle gelen tepkiler üzerine geri çekildi.05 Aralık 2025 Cuma 12:40EKONOMİ
Akaryakıt fiyatlarına zamİşte 4 Aralık 2025 Perşembe günü itibarıyla güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları...04 Aralık 2025 Perşembe 10:44EKONOMİ
Asgari ücret için 5+5+1 formülüAsgari ücret maratonu başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapısı için 5 işçi, 5 işveren üyesi sabit kalacak şekilde hükümet temsilcisi sayısının azaltılarak yeniden yapılandırılması için çalışma başlattı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:18EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Kira artış oranı belli olduTÜİK verilerine göre Kasım ayında enflasyon yıllık yüzde 31,07 olarak açıklanırken, kira artış oranı da yüzde 35,91 olarak öne çıktı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:13EKONOMİ
TÜİK, Kasım ayı enflasyonunu açıkladıTürkiye İstatistik Kurumu, Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı.03 Aralık 2025 Çarşamba 10:10EKONOMİ
Petrol devi varlıklarına el konuldu...Bursa'da da istasyonları var!ABD'nin Rosneft ve Lukoil'e yaptırım kararı sonrası zor günler yaşayan ve Bursa'da da istasyonları bulunan petrol devi Lukoil'in Bulgaristan'daki varlıklarına el konuldu.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:51EKONOMİ
İngiltere'nin çay devi Lipton'dan flaş Türkiye kararı!Lipton'un Türkiye'deki çay üretiminden çekilme süreci resmi onayları aldı. Türkiye'ye 39 yıl önce gelen Lipton, Rize'deki iki tesisini satarak resmen çay üretimini sona erdirdi. Fabrikaları, Öz-Gür Çay devraldı.03 Aralık 2025 Çarşamba 09:44EKONOMİ
Araç sahibi herkes ödeyecek! 290 bin liraya ulaşan var...Trafik sigortası poliçe primleri güncellendi. Yapılan zamlarla birlikte 1 Ocak 2026'dan sonra trafik sigortalarına ilişkin önemli değişiklikler yapılacak. Trafiğe çıkma 15 bin liradan başlıyor, 290 bin liraya sigorta primi ödeyecek araç da var.02 Aralık 2025 Salı 10:48EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.