MADENCİLİKTE DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ ARTIYOR
Dünya’da madenlerinden vazgeçip onları yeraltında bırakan bir ülke yok...

31 Temmuz 2023 Pazartesi 11:16
Madencilik konusunda yeterli bilgi ve veriye sahip olmadan, bazı yanlış algıların ön plana çıkarılarak sektörün ‘doğa düşmanı’ ilan edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu belirten Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken ‘önce insan ve çevre’ diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.” dedi.
Türkiye madencilik sektörünün çatı örgütlenmesi olan Maden Platformu, son günlerde madenciliğin doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik gelişen eylem ve söylemlere ilişkin bir açıklama yaptı.
Madenlerin ülkelerin en önemli doğal kaynaklarından olduğunu belirten Maden Platformu Sözcüsü Mehmet Yılmaz, “Dünyada madenlerinden vazgeçip onları yeraltında bırakan bir ülke yok. Gelişmiş ülkelerde madencilik nasıl yapılıyorsa biz de aynı şekilde maden çıkarılan bölgenin havasına, suyuna, toprağına zarar vermeden, madenlerimizi bulundukları yerden çıkarıp ekonomik ve sosyal kalkınmamız için değerlendirmek zorundayız.” dedi.
Madencilerin yer seçme lüksü yok
Madencilerin diğer yatırımcılar gibi yer seçme lüksü bulunmadığına dikkat çeken Yılmaz, “Madenleri bulunduğu yerden çıkarmak zorundayız. Bir köprüyü, bir yolu, bir fabrikayı, bir yapıyı başka bir yere yapabilirsiniz bir ağacı, bitkiyi başka bir yere fazlası ile dikebilirsiniz ama madenin bulunduğu yeri değiştiremezsiniz. Bu evrensel gerçeği göz ardı ederek madenciliği doğa düşmanı bir faaliyet olarak gösterilmesine yönelik açıklamalar sektörün itibarsızlaştırılmasına neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Ekonomimizin ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız?”
Madencilik konusunda yeterli bilgi ve veriye sahip olmadan, bazı yanlış algıların ön plana çıkarılarak sektörün tamamının ‘doğa düşmanı’ ilan edilmesinin büyük bir haksızlık olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Unutmayalım ki, günlük yaşamımızda kullandığımız tüm araç ve gereçler, sahip olduğumuz modern yaşam madencilerin yerkabuğundan çıkardıkları madenler sayesinde mümkün olabilmektedir.” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Toptancı bir bakış açısıyla madenciliği kötülemeye ve itibarsızlaştırmaya yönelik söylemler nedeniyle kendi yeraltı zenginliklerimizi araştıramaz ve keşfedilenleri bulundukları yerden çıkaramaz hale geldik. Madenleri bulunduğu yerden çıkarılmasını ‘doğa düşmanı bir faaliyet’ ilan edip madenciliği yapılamaz hale getirerek ekonomimizin ve vatandaşlarımızın enerji, hammadde ve ara mal ihtiyacını nasıl karşılayacağız? Bu nedenle madenciliğin ölçülü ve dengeli bir bakış açısı ile ele alınması gerekiyor. Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken önce insan ve çevre diyoruz Madencilik sektöründe faaliyet gösteren 18 birlik ve dernek olarak ülkemizin maden ihtiyacını karşılarken ‘önce insan ve çevre’ diyoruz. Madenciliğin ülke ekonomisi ve toplumumuzun refahı için vazgeçilmez bir faaliyet olduğunu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.”
Madencilikte dışa bağımlılığımız artıyor
Enerji, maden, metal ara ürünleri ithalatında 2022 yılında dış ticaret açığımız 106 milyar dolara ulaşmıştır.
Ülkemiz doğal gazda %99, petrolde %93, kömürde %60 (kalori bazında), demir cevherinde %55, metal ve ara ürün olarak sırasıyla; çinkoda %98, alüminyumda %95, altında %85, bakırda %75 oranında dışa bağımlıdır.
Sanayimiz üretimini sürdürebilmek için 2022 yılında yurtdışından petrol ve doğal gaz ithalatına 93,5 milyar dolar, demir çelik ve hurda ithalatına 30,9 milyar dolar, altın ithalatına 21,6 milyar dolar, kömür ithalatına 8,8 milyar dolar, alüminyum ithalatına 7,5 milyar dolar, bakır ithalatına 5,5 milyar dolar ödemiştir.
Türkiye’de maden çıkarılmak için kazılan alanlar ülkemizin yüzölçümünün binde 1’ini teşkil etmektedir.
Ülkemizde 12 milyon hektar alan madencilik faaliyetlerine kısıtlıdır. Madenciliğe kısıtlı olmayan yerlerde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen ruhsatlarda sürdürülen maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin doğayı katleden yasa dışı faaliyetlermiş gibi sunulması ülkemiz madenciliğine zarar vermektedir.
Orman alanlarımızda madenciliği payı
Ormanlık alanlarda ağaç kesme dahil olmak üzere madencilik amaçlı tüm faaliyetler için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınması zorunludur. Bakanlık onayı alınmadan herhangi bir işleme başlanması mümkün değildir.
Ülkemizdeki orman alanlarının binde 3’ü tüm madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılmaktadır.
Ormanları gençleştirmek amacıyla Dünya’da ve Türkiye’de her sene ormanlardan ağaç kesimi yapılmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü tarafından ormanlarımızın üretim kapasitesi göz önüne alınarak 2022 yılında 25,5 milyon m³ endüstriyel odun, 4,5 milyon m³ yakacak odun üretimi olmak üzere toplam 30 milyon m³ kesimi gerçekleştirilmiş olup kesilen 100 bin ağaçtan sadece 1 tanesi madencilik faaliyetleri için kesilmektedir.
Orman alanlarında gerçekleştirilen madencilik faaliyetleri için geçici olarak kullanılan alanlar Orman Genel Müdürlüğü’nün onayladığı rehabilitasyon projesine göre rehabilite edilerek Orman İdaresine teslim edilmesi yasal bir zorunluluktur. Ülkemizde rehabilite edilerek doğaya yeniden kazandırılmış pek çok maden sahası bulunmaktadır.
Türkiye’de 2022 yılında toplam 830 milyon ton maden çıkarıldı. Yerin altındaki madenlerimizi çıkarıp maden çıkarılan alanları ilgili yasaların öngördüğü şekilde rehabilite edip tekrar doğaya kazandırarak vatandaşlarımızın maden taleplerini karşılamak zorundayız.
Enerji üretiminde kömürün payı
2022 yılı itibariyle birincil enerji tüketiminde fosil yakıtların payı (petrol, doğal gaz ve kömür) Dünya’da ve Türkiye’de % 83’tür.
2022 yılında Dünya kömür üretimi yaklaşık 8.5 milyar ton olup, Türkiye’nin Dünya kömür üretimindeki payı yaklaşık %1’dir.
2022 yılında Türkiye’de elektrik üretiminde kömürün payı %34,6, doğal gazın %22,2, su kaynaklarının %20,6, rüzgarın %10,8, güneşin %4,7, jeotermal enerjinin %3,7 diğer kaynakların payı ise %3,3’tür.
2022 yılı itibariyle 328 milyar KWh olan elektrik tüketimimiz, 2035 yılında ise 510 milyar KWh seviyesine ulaşması beklenmektedir.
Fosil yakıtlara %83 oranında bağımlı olan ülkemizin kısa zamanda bu bağımlılığını %40’lara düşürmesi söz konusu olamaz. Türkiye'nin fosil yakıtlardan aşamalı olarak çıkmasından başka seçeneği yoktur.
Türkiye’nin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 2,5’ini, Ege Bölgesi’nde kullanılan elektriğin yüzde 62’sini karşılayan Muğla’daki kömür santrallerinin mevcut kömür rezervleri bitinceye kadar çevre standartlarına uygun olarak yörenin havası, suyu ve toprağına zarar vermeyecek şartlarda üretimlerine devam etmesi sanayimiz ve bölgede yaşayan vatandaşlarımız için önem arz etmektedir
Yüz binlerce kişiye güzel haber! Bugün tüm borçlarınız silindi11. Yargı Paketi kapsamında kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, 1 Ocak 2016'dan önceye ait ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası prim borçları ile gecikme cezası ve zamlarının tahsilinden vazgeçildi.25 Aralık 2025 Perşembe 10:31EKONOMİ
Pasaport, ehliyet, kimlik kartına zam! İşte yeni ücretlerPasaport, ehliyet ve kimlik kartı gibi değerli kâğıt bedellerine yapılacak zam oranı yüzde 19,01 olarak belirlendi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle 2026 yılı için geçerli olacak yeni ücretler netleşti.24 Aralık 2025 Çarşamba 08:48EKONOMİ
Asgari ücret 28 bin 75 lira olduÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ''Asgari ücret, 2026 yılı için yüzde 27 zamla net 28 bin 75 lira, brüt 33 bin 30 lira oldu.'' dedi.23 Aralık 2025 Salı 18:45EKONOMİ
Emekli maaşı için kritik değişiklik! Üst sınır 9 katına çıkacakSosyal Güvenlik Kurumu yeni dönemde yüksek gelirli çalışanları ve işverenleri doğrudan etkileyecek kritik değişiklikler yapacak. O kazanç 9 katına çıkıyor...23 Aralık 2025 Salı 09:40EKONOMİ
Türkiye'nin 3 dev bankası birleşiyor!Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve kuruluş aşamasındaki Halk Katılım'ın tek çatı altında toplanmasının planlandığı ifade edildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:14EKONOMİ
Altın ve gümüşte tarihi zirve! 1979'dan beri ilk kez...Bugün Altın ve gümüş piyasalarında "rekorlar günü" olarak kayıtlara geçti. Gram altın tarihinde ilk kez 6 bin lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:10EKONOMİ
Dar gelirliye ÖTV'siz yerli araç dönemi başlıyor!Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 'İlk Arabam Yerli Otomobil Aile Destek Programı' adıyla bir paket üzerinde çalışma yapıldığı belirtildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 10:01EKONOMİ
Memur ve emeklisi için net mesajMilyonlarca memur ve memur emeklisi ocak ayında alacakları maaş zammını merakla bekliyor. Maaş zammı için gözler ocak ayında açıklanacak aralık ayı enflasyonuna çevrildi.22 Aralık 2025 Pazartesi 08:30EKONOMİ
Yeni vergi paketi yürürlüğe girdi! İşte detaylar...TBMM'de kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlanan yeni vergi paketi yürürlüğe girdi. Düzenleme kapsamında araç satış ve devir işlemlerinden harç alınacak, emlak vergisinde artış oranı 2026 yılı için yüzde 100 ile sınırlandırılacak.19 Aralık 2025 Cuma 09:46EKONOMİ
Boşanmak isteyenler dikkat! Avukat ücreti 50 bin liradan başlıyor!Türkiye'de boşanma davaları hem sayıca hem maliyet açısından hızla artıyor. Yalnızca mahkeme masrafları binlerce lirayı bulurken, avukatlık ücretleri anlaşmalı ve çekişmeli davalarda ciddi farklar yaratıyor.18 Aralık 2025 Perşembe 09:36EKONOMİ
İkinci el araç alacaklara çarpıcı uyarı!Araba almak için doğru zaman mı? Araç sahibi olmak isteyenler ya da aracını değiştirmeyi düşünenler piyasadaki son durumu merak ederken otomotiv uzmanı Göksel Erkoyuncu çok çarpıcı uyarılar ve değerlendirmeler geldi.18 Aralık 2025 Perşembe 09:31EKONOMİ
Bakanlıktan dijital adım! Dikkat! 1 Ocak'tan sonra zorunluTicaret Bakanlığı, 1 Ocak 2026 tarihinden sonra kurulacak şirketlerde Elektronik Ticari Defter Sistemi zorunlu olacağını açıkladı.18 Aralık 2025 Perşembe 09:28EKONOMİ
Vergi borçları silinecek mi? Bakan Şimşek son noktayı koyduHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu'nda gerçekleştirilen Bütçe görüşmelerinde, vergi borçlarının silinmesi yetkisinin yalnızca Meclis'e ait olduğunu kesin bir dille belirtti.16 Aralık 2025 Salı 10:33EKONOMİ
İşte asgari ücret için masaya gelecek rakam!Bu yıl TÜRK-İŞ'in katılmadığı toplantılarda 2026 asgari ücreti belli olacak. Ekonomist Muhammed Bayram, asgari ücret için rakam vererek önemli açıklamalarda bulundu.16 Aralık 2025 Salı 10:27EKONOMİ
Milyonlarca emekliye kötü haber! "Zam gelmeyebilir!"Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, milyonların beklediği emekli zammında son noktayı koydu.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:50EKONOMİ
Araç sahiplerine müjde! İndirim geliyorBrent petroldeki sert düşüşün ardından akaryakıt fiyatlarında beklenen indirim başladı.15 Aralık 2025 Pazartesi 10:00EKONOMİ
Dikkat! Devlet desteği bitiyor, fena zamlanacakEPDK'nın mesken tüketici grubuna yönelik yıllık elektrik tüketim limiti 1 Ocak 2026'dan itibaren 4 bin kilovatsaat olarak güncellenecek.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:56EKONOMİ
Şap vurdu, kırmızı ette fiyatlar artıyorŞap hastalığı salgını nedeniyle dana ve sığırların yaz aylarında kesime gitmesi yüzünden hayvan varlığı azalınca kırmızı et fiyatlarında ciddi bir yükseliş başladı.15 Aralık 2025 Pazartesi 09:34EKONOMİ
Asgari ücret görüşmelerinde 'kapalı zarf' detayı!Asgari ücret için ilk görüşme dün yapıldı. Görüşmelere katılmama kararı alan TÜRK-İŞ'in kapalı zarftaki zam teklifi ise belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a arka odada yapılan teklif öğrenildi. İşte o zarftaki teklif...13 Aralık 2025 Cumartesi 10:30EKONOMİ
Arazi ve arsa düzenlemelerinde yeni dönem!Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik'te yapılan teknik düzeltmeler Resmi Gazete'de yayımlandı.13 Aralık 2025 Cumartesi 10:15EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.