MADDELER VE MAMULLERİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden kimya sanayi,

13 Kasım 2017 Pazartesi 13:18
Ekonomi Bakanlığı onayında, TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) koordinatörlüğünde İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) ile AKMİB (Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) ortaklığı ve TÜBİTAK desteğiyle düzenlenen "7. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ar-Ge Proje Pazarı" ödülleri 11 Kasım 2017 Cumartesi günü Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
ihracatı sürdürülebilir kılmak amacıyla hayata geçirdiği Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğinin bu yıl yedincisini düzenledi. 2011 yılından beri gerçekleştirilen, kimya sektörünün en büyük inovasyon etkinliği olan "Ar-Ge Proje Pazarı", üniversiteler, araştırma kurumları, sanayiciler ve girişimciler ile ilgili kamu kurumlarını bir araya getirdi. Etkinlikte, en başarılı projeler 15 bin lira, ikinciler 10 bin lira, üçüncüler ise 5 bin lira ile ödüllendirildi.
İlaç ve eczacılık ürünleri kategorisinde "Alerjik rinit tedavisinde nazal yoldan kullanılmak üzere ın sıtu jelleşen topikal formülasyonların geliştirilmesi ve etkinliğinin değerlendirilmesi" adlı projesiyle Ebru Altuntaş ikinci, "Göz içi lens (oftalmik implant) üretiminde kullanılan başlangıç monomerlerinin katalitik üretimi" projesiyle Serkan Dayan üçüncülüğü alırken değerlendirmeler sonucunda birinciliğe uygun proje bulunamadı.
Kozmetik, sabun ve temizlik ürünleri kategorisinde "Propolis içeriğine bağlı olarak yara iyileşmesini hızlandıran antibakteriyel özellikte poliüretan temelli yara kapayıcıların hazırlanması" projesiyle Merve Gökşin Karaaslan birinci olurken, "Reyhan (ocimum basilicum) bitkisinden yüksek antimikrobial etkili hava filtresi üretimi: elektroeğirme yöntemi ile nanomalzeme sentezi ve uçucu yağ kombinasyonu" projesiyle Ayşe Baldemir ikinci ve "Saç ve cilt tedavisinde kullanıma yönelik hücre çoğalmasını ve doku yenilenmesini hızlandırılan büyüme faktörünün genetik mühendisliği yöntemleri ile üretilmesi" projesiyle Hülya Kuduğ üçüncü oldu.
Boyalar ve yapıştırıcılar kategorisinde "Nanoselüloz ve bor mineralinden insan sağlığına zarar vermeyen ve yanmaya karşı dayanıklı yapıştırıcıların üretimi" projesiyle Mert Yıldırım birincilik ödülünü alırken, "Gül posası ve benzeri endüstriyel bitkisel atıklardan selüloid üretimi" projesiyle Mustafa Karaboyacı ikincilik ödülünü, "Bor ve dekstrin katkılı emprenye boyalar" projesiyle İshak Afşin Kariper ise üçüncülük ödülünü aldı.
Plastik ve kauçuk kategorisinde "Endüstriyel atıklar ve yenilenebilir kaynaklardan konut ve sanayinin kullanımına uygun yalıtım malzemesi üretimi" projesiyle Hasan Arslanoğlu ikinci olurken, "Çevre kirliliği yaratan atik pet şişelerin modifikasyonu ile nanofiber membran eldesi ve kirli sularin temizlenmesi" projesiyle Yaşar Can Ayra, Memet Vezir Kahraman ve Bahattin Yalçın üçüncülük ödülünü aldı. Değerlendirmeler sonucunda birinciliğe uygun proje bulunamadı.
Temel kimyasallar kategorisinde ise "PP/PVA/SAP ile nonwoven/nanolif kompozit yapısında virüslere karşı koruyucu ve konforlu laboratuvar maskesi geliştirilmesi" projesiyle Çağlar Sivri birinci olurken, ikinci ve üçüncülüğe uygun proje bulunamadı.
126 proje başvurdu
Etkinlik başvurusunun birincil alanı kimyevi maddeler ve mamullerinin hammadde/yarı mamul çalışmaları olarak belirlendi. Bununla birlikte sektörün ve diğer sektörlerin ihtiyaç duyduğu primer malzemelerden ortaya çıkan inovatif mamuller de etkinlik kapsamında değerlendirildi.
İlaç ve eczacılık ürünleri, boyalar ve yapıştırıcılar, plastik ve kauçuk, kozmetik, sabun ve temizlik ürünleri ile temel kimyasallar kategorilerinde başvuruda bulunan toplam 126 yenilikçi proje, önde gelen akademisyen ve sanayicilerden oluşan değerlendirme kurulu üyeleri tarafından puanlama sistemiyle değerlendirildi. İlk 30'a giren proje sahipleri, ödül töreni öncesinde gerçekleştirilen "Ödül Kurulu Toplantısı"nda projelerini jüri üyelerine detaylı olarak anlattıkları sunumlar yaptı.
Kimya sektöründe üniversite, sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri haline gelen etkinliğin değerlendirme sonucunda akademisyen, sanayici, girişimci ve öğrenci olmak üzere 4 farklı kategoride en başarılı projeler 15 bin lira, ikinciler 10 bin lira, üçüncüler ise 5 bin lira ile ödüllendirildi. Ayrıca etkinlik kapsamında yıl içinde düzenlenecek faaliyetler ile dereceye giren projelerin sanayici ile buluşturulması planlanıyor.
Türkiye İnovasyon Haftası'nda da yarışacaklar
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Ar-Ge Proje Pazarında dereceye giren projeler, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her yıl düzenlenen ve inovasyon bilincini arttırmaya yönelik olarak ülke çapındaki en büyük organizasyon olan Türkiye İnovasyon Haftasında yılın en yenilikçi projesi kategorisinde büyük ödül için yarışmaya hak kazanacak.
"Sürdürülebilir Büyüme Ar-Ge ve İnovasyon Gücüne Bağlıdır"
Ödül töreninde konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, sürdürülebilir ihracata ulaşmanın ve ihracatın birim kilogram değerini artırmanın önemli ölçüde AR-GE ve inovasyon gücüne bağlı olduğunu vurgulayarak, "Üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi, yüksek katma değerli üretim yapılması ve ihracatın artırılması amacıyla yedi yıldır aralıksız Kimya Ar-Ge Proje Pazarı etkinliğimizi düzenliyoruz. Sektörümüzü bugün bulunduğu konumdan çok daha iyi noktalara taşımayı ve ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Bunun için katma değeri yüksek üretime odaklanmamız gerekli. Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon gerçekleştirmeden katma değeri yüksek üretimden bahsetmek ise mümkün değil. Uzun yıllardır bu iki konunun öneminin altını çiziyor ve bu alanlarda teşvik edici çalışmaları hayata geçiriyoruz.
6 yılda 800'ün üzerinde yenilikçi proje başvurusu aldık ve toplam 551 bin TL ödül dağıttık. Bu yıl dereceye giren proje sahiplerine toplamda 150 bin TL değerinde ödül verilecek. Bizim için burada dereceye giren projelerin sadece proje olarak kalmaması, üretilebilir olması ve sanayiye kazandırılması büyük önem taşıyor. Fikirler ne kadar üretilebilir olursa hem sektörümüze hem de ülke ekonomisine katkısı o derece fazla olacaktır. Bu doğrultuda dereceye giren projelere desteğimizi sonrasında da sürdüreceğiz" dedi.
"İhracatın artması için yüksek katma değerli üretim şarttır"
Türkiye kimya sektörünün 2023 yılı ihracat hedefinin 50 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Akyüz, öncelikle mevcut dış ticaret açığının kapatılması gerektiğini belirterek, "Sermaye ve teknoloji yoğun kimya sektörü için önemli olan ihracatı sürdürülebilir kılmaktır. Büyük oranda hammadde açısından dışa bağlı olan üretimin artması, sektör ve alt sektörleri için Ar-Ge destekli büyümenin sağlanması şarttır. Ülkemizin kimya sektörü dış ticaretine baktığımızda, 2016 yılında 14,0 milyar dolar ihracat yapıldığını ve yaklaşık 52 milyar dolar ithalat gerçekleştiğini görüyoruz. Bu sayılar "Yüksek Katma Değerli Üretim" gerekliliğini açıkça gösteriyor. Bu üretim de Ar-Ge destekli olmalıdır. İhracat rakamları için Ar-Ge-tasarım-inovasyon-marka dörtlüsü ile yerli teknolojik gelişme ile ilerlemek şarttır. İKMİB olarak ihracata katkı sağlayacak yeni fikirler ve projeleri desteklemeye bundan sonra da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
AR-GE Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Necmi Sadıkoğlu ise ödül töreninde yaptığı konuşmasında Türkiye ekonomisi için vazgeçilmez konumda bulunan kimya sanayisi ihracatının son 10 yılda büyük artış gösterdiğini vurgulayarak "2017 yılının ilk 10 ayında toplam ülke ihracatımız ise, bir önceki döneme göre %11 artarak yaklaşık 129 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Kimya sektörünün toplam ihracatımız içinde aldığı pay ise yaklaşık %10'dur. Kimya ihracatında katma değeri artırmak ve sanayicilere inovatif fikirler sunabilmek amacıyla düzenlediğimiz AR-GE Proje Pazarı'na bu yıl da çok değerli proje başvuruları yapıldı. Ülkemizin dört bir yanından akademisyenlerimize, sanayicileri-mize, girişimcilerimize ve öğrencilerimize proje başvuruları ve organizasyonumuza yaptıkları katkılar sebebiyle teşekkür ediyoruz. Kimya Ar-Ge Proje Pazarı organizasyonumuz ile en önemli hedefimiz, projelerin kısa sürede sanayiye uyarlanması ile ülke ekonomisine fayda sağlayacak ortamın oluşmasına katkıda bulunmak. Bilim insanlarımızın etkinliğimize olan ilgisi bizi çok memnun ediyor ve bu konuda devam eden çalışmalarımız için bize cesaret veriyor" dedi.
80 lirayı aşmıştı... Benzin ve motorine indirim geliyor!Gece yarısından itibaren motorine 6,58 TL, benzine ise 93 kuruş zam geldi. Ancak sabah saatlerinde gelen yeni bir habere göre, benzin ve motorine bu kez indirim gelecek.24 Mart 2026 Salı 10:21EKONOMİ
Altında bankalar ile canlı piyasadaki makas gramda 500 lirayı geçtiAltında yaşanan hareketlilik bayram sonrasında da devam edince, bankalar ile canlı piyasadaki makas 500 liranın üzerine çıktı, 700 liraya kadar ulaştı.24 Mart 2026 Salı 09:47EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt fiyatına yeni zamBrent petrol fiyatlarındaki hareketlilik, döviz kurundaki dalgalanmalar ve vergi artışları, akaryakıt fiyatları üzerinde doğrudan etkili oluyor.23 Mart 2026 Pazartesi 10:24EKONOMİ
Altın fiyatları bayrama yükselişle giriyor!Dün güçlenen dolar ve petrol fiyatlarından dolayı hızlı düşüş yaşayan altın fiyatları bugüne yani piyasaların yarım gün işlem göreceği güne yükselişle başladı.19 Mart 2026 Perşembe 09:37EKONOMİ
54 bin euro maaşla binlerce işçi alınıyor! İşte aranan meslekler2026 yılında işçi alımında dev bir adım atılıyor. Türkiye'nin de dahil olduğu ülkelerden 54 bin Euro maaşla 50 bin işçi alımı için başvurular başladı.19 Mart 2026 Perşembe 09:20EKONOMİ
Benzine zam geldi! Akaryakıtta tabelalar değişti!Benzine yapılan 54 kuruş zam pompaya yansıyacak.19 Mart 2026 Perşembe 09:15EKONOMİ
BDDK onay verdi... İşte Türkiye'nin yeni bankasıBDDK, Fuzul Katılım Bankası'nın kuruluşuna onay verirken, banka 13,2 milyar liralık sermayeyle katılım bankacılığı sektörüne giriş yapmaya hazırlanıyor.18 Mart 2026 Çarşamba 10:37EKONOMİ
Altın fiyatları geriliyor!Altın fiyatları Fed'in açıklayacağı faiz kararı öncesinde düşüşe geçti.18 Mart 2026 Çarşamba 10:21EKONOMİ
Akaryakıta bayram zammı! Bu gece yarısı yansıyorOrta Doğu'da savaş ortamı iç piyasada akaryakıt fiyatlarını neredeyse haftanın hemen her günü artırdı. Bu haftanın ilk zammının ise benzinde çarşamba günü pompaya yansıması bekleniyor.17 Mart 2026 Salı 09:58EKONOMİ
Türkiye'nin baklava devi satılıyor! İşte Bursa dahil 70 şube için istenen bedelTMSF'nin kayyım olarak yönettiği Baklavacı Faruk Güllü'ye ait varlıklar 223 milyon TL muhammen bedelle satışa çıkarıldı. 70 şubesi bulunan dev markanın ihalesi 8 Nisan'da yapılacak.17 Mart 2026 Salı 09:43EKONOMİ
Bayramda çalışacaklar dikkat! İşte mesai ücretleri...Pek çok kişi bayramı çalışarak geçirecek. Şimdi, bayramda çalışacak olan kişiler ne kadar kazanacaklarını merak ediyor. İşte cevabı...17 Mart 2026 Salı 09:38EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten endişelendiren açıklama: "Savaş devam ederse..."Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kızıldeniz ve Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimin küresel ticareti ve enerji fiyatlarını etkilediğini belirtti.17 Mart 2026 Salı 09:35EKONOMİ
Resmi Gazete'de yayımlandı! İki bankanın izinleri iptalBankacılık sektöründe faaliyet göstermesi planlanan SLM Yatırım Bankası A.Ş. ile Asır Yatırım Bankası A.Ş.'nin kuruluş izinleri Resmi Gazete'de yayımlanan kararla iptal edildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:07EKONOMİ
Tabela yine değişti! Akaryakıta indirim sonrası, çifte zam geldiAkaryakıta zam geldi! Araç sahiplerinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatları savaşın 2.haftasında yeniden zamlanıyor.13 Mart 2026 Cuma 10:26EKONOMİ
Akaryakıta çifte indirim!Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından benzine 3 lira, motorine 4 lira 58 kuruş indirim geldi.12 Mart 2026 Perşembe 09:48EKONOMİ
Akaryakıtta önce zam sonra çifte indirimAkaryakıtta bu gece pompaya yansıyan zamların ardından indirim haberi geldi. Yarın benzin ve motorine indirim bekleniyor.11 Mart 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Altındaki yükseliş sürüyorAltın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçti.11 Mart 2026 Çarşamba 09:36EKONOMİ
Savaş halindeki ülke ihracatta ilk sırayı aldıTürkiye’den yılın ilk iki ayında 16 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 692 bin dolar gelir elde edilirken, en fazla ihracat savaşın sürdüğü Ukrayna’ya yapıldı.10 Mart 2026 Salı 10:38EKONOMİ
Kötü haber! Eşel mobil etkili olmadı, çifte zam geliyor...Eşel mobil sistemi artışın büyük kısmını ÖTV'den karşılayarak sınırlasa da, 7 Mart itibarıyla benzine 55 kuruş, motorine 1,14 TL zam pompaya yansıyacak.06 Mart 2026 Cuma 10:47EKONOMİ
Emekli maaşlarında 30 bin TL sürprizi belli oldu! Hesaplara yatmaya başlayacakMart ayı itibarıyla güncellenen emekli maaşı banka promosyonları, milyonların gündeminde yerini aldı. Kamu ve özel bankalar kapsamında yeni promosyon ücretleri araştırılıyor. İşte, güncel promosyon tutarları ve kampanyalar...05 Mart 2026 Perşembe 10:05EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.