04 Temmuz 2024
  • Bursa22°C
  • İstanbul24°C
  • Ankara26°C

KULAKLARA ZARAR VEREN ETKENLER

En önemli duyu organlarımızdan olan işitme...

Kulaklara zarar veren etkenler

02 Temmuz 2024 Salı 11:54

En önemli duyu organlarımızdan olan işitme duyumuzun sağlığını korumak önem taşımaktadır.

Toplumumuzda yanlış alışkanlıklar veya kulak sağlığı ile alakalı merak ediler konusunda Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.İbrahim Akın onemli bilgiler veriyor.

Kulak Temizleme Çubukları

Maalesef toplumumuzda kulak çöpü çok fazla kullanılmaktadır. Kulak Burun Boğaz hekimleri olarak kulak çöpünün kullanılmasını birkaç sakıncalı sebepten dolayı önermemekteyiz. Kulak çöpü bir miktar kulak kanalını temizlese de kirin büyük oranını kulak içine itmekte bu da işitme kaybı gibi problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıca kulak kanalını tahrişe bağlı kanamalar , kulak zarında delinmeler , kulak pamuğunun dış kulak yolu kanalında kalması gibi problemlerden dolayı da önerilmemektedir.

Yüksek Sesle Müzik Dinlemek 

Yüksek sesle müzik dinlemek veya meslek icabı yüksek sese maruz kalmak gibi problemlerden dolayı kulak sağlığında olumsuz etkilenmeler olabilmektedir. Kliniğimizde en sık olarak tinnitus dediğimiz çınlama şikayetini görmekte hastalarımız bazen de işitme kayıpları ve kulak zarında delinme gibi problemlerden dolayı da bizlere başvurabilmektedir. Çınlama problemi kalıcı olduğunda ciddi psikolojik problemlere sebep olabilmektedir. Öneri olarak müzik dinleyen hastalarımız için orta seviyelerde sesin ayarlanmasını, süre kısıtlamasının olmasını meslek icabı yüksek sese maruz kalan kişilerde ise kulak koruyucu kulaklıkları kullanmalarını önermekteyiz.

Deniz ya da Havuza Girenler Dikkat !

Genel itibariyle dış kulak kanalına su kaçırılması kulaktaki PH dengesini bozduğu için enfeksiyona sebep olabilmektedir. Bu aktiviteleri yapan kişilere kulaklara su kaçmasını engelleyen silikon tıkaçları kullanmayı  yine aktivite sonrası kulak kanalına sokmadan kulak kanalı girişinde havlu peçete benzeri birşeyle kulaktaki nemi almayı  önermekteyiz.

Kulak Kaşıntısı

Kulak kaşıntısının klinikte gördüğümüz en sık nedeni dış kulak yolu yüzeyinde kepeklenmeye ve kaşıntıya sebep olan bir egzamatöz bir cilt hastalığıdır. Kaşıntının en önemli sebebi kulağa su kaçırılmasına bağlı dış kulak kanalındaki nem olmaktadır. Birçok hasta kliniğimize geldiğinde kulağında mantar olduğunun söylendiğini belirtse de bu hastaların yüzde 1' inde ancak kulak mantarı görülmektedir. Genel olarak banyoda ,denizde ve havuzda kulağa su kaçırılmaması , yabancı cisimlerle kulağın kaşınmaması önerilmekte ve bazı medikal tedavilerle hastalarımız tamamen bu problemden kurtulabilmektedir.

Kulak Deldirme 
 
Kulak deldirme işlemi delinecek alanın steril olarak hazırlanması ve kullanılacak aletlerin steril olması kaydıyla yapılabilir. Bu şartlara uyulmadığı taktirde kulak kepçesinde ciddi enfeksiyonlara ve devamında da doku kaybına sebep olabilecek bir işlemdir. Bazende takının kendisi reaksiyona ve enfeksiyona sebep olabilmektedir. Hastaların ilgili alanda kızarıklık, akıntı, ağrı, şişlik görüldüğü taktirde bir Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanına muayene olması gerekmektedir.

Teknolojinin Gelişmesi İle Kablosuz Kulaklıklar ve Telefon Kullanımı

Sorunuzda belirttiğiniz gibi günümüzde kablosuz cihaz kullanımı sağladığı rahatlıktan dolayı  artmış bulunmaktadır. Günümüzde net bir şekilde zararı ortaya konmamış olsa da bu tür elektromanyetik dalgaların oluşturduğu etkiler yıllar sonra ortaya çıktığından bu tür cihazlara karşı mesafeli olmak gerektiği kanısındayım. Örnegin son zamanlarda kablosuz Wi-fi teknolojisinin zararlarına yönelik akademik yayınlar çıkmaya başlamıştır. Genel olarak uzun konuşmalarda kablolu kulaklık kullanmalarını , kablosuz kulaklık kullanım süresini kısıtlamalarını ve yüksek sesle kullanmamalarını önermekteyiz.

Kulaga zeytinyağı, Sarımsak Suyu, Üzüm Çekirdeği Gibi Birçok Sıvıyı Kulağa Damlatma Gibi Bir Alışkanlıklar !

Maalesef Kulak Burun Boğaz doktoru kontrolü olmadan medikal kulak damlası kullanmak veya dediğiniz gibi zeytinyağı, sarımsak suyu, kantoran yagı gibi damlaların bilinçsizce kulağa damlatılmasından dolayı hastalarımız sürecin devamında çok daha kötü kulak problemleri yaşamaktadır.  Kendi isteği ile antibiyotikli ,kortizollü kulak damlası ve diğer yag benzeri maddeleri kullanan hastalarımız genelde ileri derecede dış kulak yolu ve kulak mantarı enfeksiyonu ile kliniğimize başvurmaktadır. Kulak zarı delik olan hastalar bu süreci çok daha ağır atlatmakta işitme kaybına kadar gidebilen problemler yaşamaktadır. Medikal damlalar da olsa bir Kulak Burun Boğaz uzmanının önerisi olmadan kesinlikle hiçbirinin kullanımını önermemekteyiz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam