KORNİŞON İHRACATINDA ARTIŞ
Hedef pestisitsiz üretimle 200 milyon dolara ulaşmak...

25 Mayıs 2022 Çarşamba 10:59
Türkiye, 2021 yılında turşu ihracatından 310 milyon dolarlık döviz geliri elde ederken, kornişon turşu 150 milyon dolarlık ihracatla turşu ihracatının yıldızı oldu. Sektör, pestisitsiz üretimle ihracatta 200 milyon dolara ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’nin turşu ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, üretim ve ihracatta sürdürülebilirliği sağlamak için kornişon sektörünü, Türkiye’nin kornişon üretiminde başkent konumundaki Ödemiş’te bir araya getirdi. Toplantıya kornişon üreticisi, komisyoncusu, zirai ilaç bayisi ve ihracatçılar yoğun ilgi gösterdi.
Ödemiş Bademli’de düzenlenen “Kornişon Sektörel Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Bölgesi’nin en önemli ihraç ürünlerinin başında hıyar ve kornişonun geldiğini vurguladı.
Kornişon mamul sektörünün göz bebeği
Kornişon ürününün gerek ihracat tutarı, gerekse sağladığı katma değer nedeniyle Ege Bölgesi’nin işlenmiş ürün sektörünün göz bebeği olduğunun altını çizen Uçak, “Kornişon bakımı diğer ürünlere göre daha zahmetli, ilaçlama ve hasat dönemlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor. Ödemiş hıyar ve kornişon üretiminde ülkemizin en önemli üretim alanlarından biri durumunda. Son yıllarda yurtdışındaki alıcıların talepleri doğrultusunda kalıntı konusu sürdürülebilir tarım ve ihracatımız için kritik bir öneme sahip duruma geldi. Biz de Ege İhracatçı Birlikleri olarak yürüttüğümüz “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi” ile Ödemiş ilçesinde numuneler aldırarak bölgenin pestisitle mücadele konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Hem üreticiler hem de ihracatçılar olarak pestisit kullanımına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Pestisitsiz üretim yaptığımız takdirde hem iç piyasada, hem de ihracatta sağlıklı ürün sunabileceğiz. İhracatta da 200 milyon dolar rakamına kolaylıkla ulaşabileceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerinden 4 yıl için tekrar yetki aldıklarını dile getiren EYMSİB Başkanı Hayrettin Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak birçok il ve ilçede üreticilerimizle değerlendirme toplantıları gerçekleştiriyoruz. Yeni dönemde mamul sektörümüzün ilk toplantısını Ödemiş’te düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Yönetim Kurulu olarak, üreticilerimizin, ihracatçılarımızın sorunlarınızı dinlemek ve çözüm üretmek bizim için önemli bir sorumluluk. Tarım ve Orman bakanlığımızın teknik personeli, bölgedeki ziraat mühendisleri, ilaç bayileri, üniversiteler ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Tüm paydaşlarımızla ortak hareket ederek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum.”
İzmir’de 16 bin dekar alanda yıllık 37 bin ton kornişon üretimi yapıldığı bilgisini veren Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, İzmir’de kornişon üretiminin Kiraz ve Ödemiş ilçelerinde yoğunlaştığı aktardı.
İzmir’de 258 bitki koruma ürünü bayisi olduğunu belirten Kılıç, “Ödemiş’te 31 bitki koruma ürünü bayimiz görev yapıyor. 2021 yılında Ödemiş’te 8 adet hıyar numunesi aldık. Analiz sonuçlarının tamamı temiz çıktı. Üreticilerimizin pestisitsiz üretim yapmaları için denetimlerimizi kesintisiz sürdürüyoruz” diye konuştu.
Ödemiş’in içinde yer aldığı Küçük Menderes Ovası’nın yılda 3 ürünün alınabildiği verimli topraklara sahip olduğu bilgisini aktaran Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi İbrahim Duman, üretimde başarının sürdürülebilir olması için toprağı yormadan, bitkisel üretim deseninin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’de kornişon üretiminin 1990’lı yıllarda Ödemiş’ten başladığını anlatan Duman,“Sonrasında Manisa, Afyon ve diğer bölgelere yaygınlaştı. İzmir, üretim miktarı olarak günümüzde ikinci sırada. Kornişon yetiştiriciliği çok zor bir yetiştiricilik. Sürdürülebilir üretim günümüzde ön plana çıktığı için bizim de üretimde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Ürettiğimiz ürünün kalitesi ön plana çıkmaya başladı, kimyasal kalıntı sorun olmaya başladı. Kornişon üretiminde istediğimiz girdiyi kullanmamızı sınırlıyor. Uşak, Afyon, Manisa ile İzmir’i kıyasladığımızda Ödemiş hasatta 1 ve 2 numara ürün üretiminde daha başarılı olduğunu görüyoruz. Özellikle işleme ve ihracatta 1 ve 2. Boy talebinin olması Ödemiş’in avantajı diye düşünüyorum” dedi.
Kaliteli kornişon üretimi için dikkat edilmesi gereken hususları paylaşan Duman sözlerini şöyle sürdürdü “Örtü altında kornişon üreticiliği, örtü altı ile kıyasladığınızda açık alana göre örtü altı yetiştiricilik daha rantabl oluyor. Verimin yüksek olması, boyların eşitliği nedeniyle firmalar örtü altını teşvik ediyor. Her yıl diğer sebze türlerinde olduğu gibi kornişonda da tescil ettirilen türler var. Turşuluk hıyar çeşitlerinin geliştirilmesi için işletmeler çaba göstermeli, üniversitelerle işbirliği yapmalı. Bölgede çok iyi sonuç veren çeşitler varsa onlara devam edilmeli. İç boşluğu yapmayan, bir numara oranı yüksek çeşitler tercih edilmeli. Verimlilik için her yıl hibrit çeşit üretimi gerçekleştirmek durumundayız. Kaliteli, sertifikalı tohum alarak üretime başlamak zorundayız. En geç Nisan ayında tohum ekimi ile üretime başlamak gerekiyor. İlaç kalıntısı çok önemli. Her gün hasat edilen bir ürün olduğu için ilaç kalıntısı size problem olarak size geri dönecektir. Damlama sulama yöntemini sürdürülebilir tarım için kullanmak zorundayız. Özen gösterin. Gübreleme önemli, hıyar bitkisini sürekli canlı tutabildiğiniz sürece verim alırsınız. Buna izin vermeme adına dengeli gübreleme önemli. İyi yanlış inek gübresini tavuk gübresine tercih edebilirsiniz. Taban gübresi yapmak gerekir.”
KUTU
Kaymakam Aksoy “Katma değerli ürün ihracatımızı artırmalıyız”
Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ödemiş’in Türkiye’nin en önemli üretim havzalarından biri olduğunu, yaklaşık 100 rakımdan, 1300 rakıma 12 ay her çeşit ürünün üretilebildiği bir bölge olarak öne çıktığını vurguladı.
“Üretme konusunda Ödemiş’te bir sorunumuz yok, çok iyi üretiyoruz” şeklinde konuşan Aksoy, “Çalışkan insanların yaşadığı bir bölgedeyiz. Üreticilerimiz zaman zaman pazarlamada sorun yaşıyor. Patateste, slajda, incirde, kirazda, kornişonda, süt ürünlerinde, kestanede önemli yerlerdeyiz ülkemiz içerisinde. Yaklaşık 700 civarında üreticimiz 42 bin ton kornişon üretiyor ancak 2 bin ton ihracatını gerçekleştiriyoruz. Biz ileride ayakta durabilmek istiyorsak yüzde 5 olan ihracat oranımızı artırmamız gerekiyor. Gübre, ilaç, işçilik sürekli artıyor bununla mücadele edebilmek için katma değerli üretime yönelmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Ödemiş Bademli’de düzenlediği, “Kornişon Sektörel Değerlendirme Toplantısı”na Ödemiş Kaymakamı Fatih Aksoy, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Türkmen Türkmenoğlu, Ödemiş Belediye Başkan Yardımcısı Feridun Azaroğlu, İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Fatih Kılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı Ödemiş İlçe Müdürü Ömer Faruk Tutar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Kırıcı ve Tolga Selim Kağan, Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi, Yeşil Bademli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülşen Görken, Bademli Mahalle Muhtarı Ahmet Baş, kornişon turşu ihracatçıları, üreticileri, aracıları katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Araç sahiplerine iyi haber: İndirim geliyor...Motorin ve LPG'de pompaya yansıyacak indirimler gündemde.02 Haziran 2025 Pazartesi 11:58EKONOMİ
Ticaret Bakanı: İhracat rekoru kırdıkTicaret Bakanı Bolat açıkladı02 Haziran 2025 Pazartesi 11:31EKONOMİ
En çok kayısı pahalandıİstanbul’da Mayıs ayında en çok kayısı pahalandı02 Haziran 2025 Pazartesi 11:17EKONOMİ
İşsizlik oranı açıklandıİşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 8,6 oldu30 Mayıs 2025 Cuma 10:30EKONOMİ
Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 2 büyüdüTürkiye'nin ilk çeyrek büyüme verileri açıklandı...30 Mayıs 2025 Cuma 10:11EKONOMİ
Bursa Ticaret Borsası'nın 11 üyesi ilk 500'deBursa Ticaret Borsası'nın 11 üyesi devler liginde29 Mayıs 2025 Perşembe 11:06EKONOMİ
Türkiye'nin dev şirketleri belli oldu‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması-2024’ sonuçları açıklandı27 Mayıs 2025 Salı 12:11EKONOMİ
Otomotiv devi 3 bin kişiyi daha işten çıkaracakOtomotiv sektöründe kriz derinleşiyor...26 Mayıs 2025 Pazartesi 16:17EKONOMİ
"Alkin Lakin" Ekotürk'te başladıProf. Dr. Kerem Alkin ve Prof. Dr. Emre Alkin ekonomi dünyasını masaya yatırıyor.22 Mayıs 2025 Perşembe 11:21EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklamasıKarahan: ''Yılsonu enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz''22 Mayıs 2025 Perşembe 11:05EKONOMİ
Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30,35 olduTCMB anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30,35 oldu16 Mayıs 2025 Cuma 11:09EKONOMİ
Bütçe Nisan ayında 174,7 milyar TL açık verdiMerkezi Yönetim Bütçesi 2025 yılı Nisan ayında 174,7 milyar TL açık verdi.15 Mayıs 2025 Perşembe 11:47EKONOMİ
Ücretli çalışan sayısı arttıÜcretli çalışan sayısı yıllık yüzde 0,6 arttı15 Mayıs 2025 Perşembe 10:12EKONOMİ
Benzine zam geldi, motorine de geliyorAraç sahiplerine kötü haber...14 Mayıs 2025 Çarşamba 10:21EKONOMİ
İnşaat maliyeti yüzde 23 arttıİnşaat maliyeti martta yıllık yüzde 23 arttı12 Mayıs 2025 Pazartesi 10:35EKONOMİ
Sanayi üretimi arttıSanayi üretimi yıllık yüzde 2,5 arttı09 Mayıs 2025 Cuma 10:54EKONOMİ
Tüpraş’tan işçilere yüzde 67.4 zamToplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varıldı09 Mayıs 2025 Cuma 09:36EKONOMİ
En çok altın kazandırdıAylık en yüksek reel getiri külçe altında oldu08 Mayıs 2025 Perşembe 10:22EKONOMİ
E-ticarette rekor artışTicaret Bakanı Bolat açıkladı06 Mayıs 2025 Salı 10:58EKONOMİ
Mehmet Şimşek'ten enflasyon açıklaması"Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi yüzde 20-19 arası"05 Mayıs 2025 Pazartesi 16:58EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış