KOBİ'LERE YENİ DESTEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı...

27 Kasım 2019 Çarşamba 15:23
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ithal ürünleri yerli imkanlarla üretmek isteyen KOBİ’ler için kurgulanan KOSGEB’in KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Programı'nın yeniden düzenlendiğini açıkladı. Programa 10 milyon TL’nin üzerindeki projeler için başvuru yapılabilecek.
Bakan Varank, Para Dergisi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Yeni Nesil Girişimcilik Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Türkiye girişimcilik alanında, özellikle de teknoloji tabanlı işlerde büyük potansiyele sahip. Gittiğim her ilde, ziyaret ettiğim teknoparklarda, Ar-Ge merkezlerinde hatta organize sanayi bölgelerinde bizzat tanık olduğum çok çarpıcı başarı hikâyeleri var. Yenilikçi parlak fikirlerin yanı sıra bunları ekonomik değere dönüştürmeyi başarmış çalışkan girişimcilerimiz var. İnovasyonun önemini kavramış firmalarımızın yenilik yapma iştahı elbette mühim fakat, bu başarı hikayelerinde bizim onlara sunduğumuz desteklerin de yeri yadsınamaz. Bakanlık olarak girişimcilik ekosistemini ve ekosistemdeki aktörleri çok çeşitli mekanizmalarla teşvik ediyoruz” dedi.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi belgesine sahip firmaların çeşitli vergi indirimleri ve istisnalardan faydalandığını belirten Varank, “Teknoparklarda yer alan firmalar vergisel avantajların yanı sıra, mentörlük, iş eşleştirmeleri, ticarileşme ve ihracat destekleri gibi devlet desteklerinden yararlanıyor. TÜBİTAK ve KOSGEB, iş kurmak ya da kurduğu işi daha da geliştirmek isteyenlere çok zengin imkanlar sunuyor. TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı'yla girişimcilerin teknolojiyi ve yeniliği odağa alan fikirlerini pazar aşamasına kadar teşvik ediyoruz. Böylelikle nitelikli girişimciliği özendirip, yüksek teknolojili ürünleri geliştirebilen başlangıç firmalarını ekonomiye kazandırıyoruz. Bu sene 146 girişimcimiz 24 milyon liralık destekten faydalandı” diye konuştu.
TÜBİTAK BİGG programının yetkin uygulayıcı kuruluşlarla yürüttükleri Türkiye’deki girişimcilik programlarının en başarılılarından biri olduğunu söyleyen Varank, “Yine teknoloji tabanlı girişimlere sermaye desteği sunmak için, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte Tech-InvesTR programını hayata geçirdik. Bu kapsamda; beş yeni girişim sermayesi fonu, teknoloji girişimleri için 1,1 milyar liralık kaynak oluşturacak. Bu fon, start-up’ların Ar-Ge sonucunda geliştirdikleri ürünü ticarileştirmek amacıyla yatırımlar yapacak” şeklinde konuştu.
Varank, KOSGEB aracılığıyla ücretsiz girişimcilik eğitimleri de verdiklerini vurgulayarak, “Bu eğitimlerde girişimcilerin iş kurma ve kendi iş planlarını hazırlama gibi alanlarda deneyim sahibi olmalarını amaçlıyoruz. Bugüne kadar 1.5 milyonu aşkın vatandaşımız bu eğitimlere katıldı. Gittikçe artan talep karşısında, bu hizmeti elektronik ortama taşıdık ve e-Akademi’yi hayata geçirdik. İnternetten verdiğimiz bu eğitimlere, e-Devlet şifresi olan tüm vatandaşlarımız katılabiliyor. Eğitime katılan vatandaşlarımız, KOSGEB’in Yeni Girişimci Programı'na da başvurabiliyor. Biz bu programla hem geleneksel hem de yenilikçi sektörlerdeki girişimcilerimizi destekliyoruz. Eğer başvuranlar arasında kadın, genç, engelli, gazi veya birinci dereceden şehit yakını olursa onlara pozitif ayrımcılık da yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Girişimcilerin finansmana daha kolay erişebilmesi amacıyla KOBİ Finansman Destek Programı'nı başlattıklarını hatırlatan Varank, “Böylece KOSGEB’in girişimcilik desteklerinden yararlanan start-uplarımız, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programından faydalanabiliyor. Burada alınan kredinin finansman maliyetinin büyük bir kısmını KOSGEB karşılıyor. Ayrıca Kredi Garanti Fonu tarafından uygulanan yüzde 1,5’luk teminat bedelini de yüzde 1’e çektik” dedi.
Teknoyatırım Destek Programı'nı yeniden düzenlediklerini aktaran Varank, “Biliyorsunuz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programımız kapsamında pilot sektör olan makinede çağrıya çıkmış, Ar-Ge ve yatırım bütçesi 10 milyon lirayı aşan projelerin başvurularını almaya başlamıştık.
Bu program kapsamında belirlediğimiz öncelikli ürünlere yönelik, 10 milyon liraya kadar yatırım projelerini TEKNOYATIRIM’a kabul edeceğiz. Bugün itibariyle çağrıya çıktık. Bu program sürekli açık olacak, yani girişimcilerimiz ihtiyaç duymaları halinde derhal başvurabilirler. Yakın zamanda Bölgesel Girişim Sermayesi uygulamasını başlatacağız.
Büyüme potansiyeli taşıyan işletmeleri ve yeni bölgesel girişimleri bu fonla destekleyeceğiz. Bu modelin bölgesel düzeyde uygulanmasıyla yalnızca start-up’ları değil, Anadolu’da faaliyet gösteren ve ihracat kabiliyeti geliştirebilecek firmaları da teşvik edeceğiz. Kalkınma Ajanslarımız bu uygulamayla, bölgelerindeki öncelikli sektörlere yönelik çağrılara çıkacak ve fonları reel sektörün hizmetine sunacak. Böylelikle; hem bölgesel farklılıkların giderilmesini hem de ülke genelinde erken aşama girişim sermayesi yatırımlarının artırılmasını amaçlıyoruz”açıklamasında bulundu.
Önümüzdeki dönemde girişimcilik ekosistemimizi daha etkin bir yapıya kavuşturmak için somut adımlar atacaklarını aktaran Varank, şu ifadelere yer verdi:
“Ekosistemde yer alan tüm paydaşların faydalanması için Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve internet sitesini kuruyoruz. Bu platformda girişimlere ilişkin bilgilerin yanında; yatırımcılar tanıtılacak ve girişimcilerin kullanabileceği kaynaklar hakkında bilgiler yer alacak. Girişimcilik fikirlerinin olgunlaşması için okullarda, iş yerlerinde ve TGB’lerde açık inovasyon yaklaşımının öğretilmesine yönelik çalışmalar yapacağız. Erken dönem girişimciler için vergisiz veya kolay vergili dönem gibi uygulamaları geliştirmek istiyoruz.
Girişimlerin başlangıç aşamasından, ölçeklenme aşamasına geçişlerinin daha sıkı takipçisi olacağız. Bu noktada özellikle küreselleşme iddiası olan derin teknoloji tabanlı girişimleri pozitif ayrıştıracağız. Ekosistemin geneli için finansman kaynakları da özel bir önem taşıyor. Bu maksatla melek yatırımcı sayısı ve etkinliğini artıracak, kitlesel fonlamanın kullanımını yaygınlaştıracağız. Yine girişim sermayesi fonlarının hacmi ve kullanımını artıracak tedbirler alacağız.
2023 stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn hedefi uzak bir ihtimal değil. Kamu olarak her türlü desteğimizle erken aşama girişimcilerin yanınızdayız. Özel sektörün de buradaki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirip, risk alması gerekiyor. Melek yatırımcılar, risk sermayedarları ve özellikle finans sektörü yatırımcı rolleriyle daha fazla ön plana çıkmalı. Onları ekosistemin etkin paydaşları haline getireceğiz. Kamunun ve özel sektörün sağlayacağı kaldıraç, yeni girişimlerin hızla filizlenmesine katkı sağlayacak. Öyle bir noktaya geleceğiz ki, gençlerimiz iş arayan değil, işveren olacak.”
Resmi Gazete'de yayımlandı! İki bankanın izinleri iptalBankacılık sektöründe faaliyet göstermesi planlanan SLM Yatırım Bankası A.Ş. ile Asır Yatırım Bankası A.Ş.'nin kuruluş izinleri Resmi Gazete'de yayımlanan kararla iptal edildi.14 Mart 2026 Cumartesi 10:07EKONOMİ
Tabela yine değişti! Akaryakıta indirim sonrası, çifte zam geldiAkaryakıta zam geldi! Araç sahiplerinin yakından takip ettiği akaryakıt fiyatları savaşın 2.haftasında yeniden zamlanıyor.13 Mart 2026 Cuma 10:26EKONOMİ
Akaryakıta çifte indirim!Petrol fiyatlarındaki gerilemenin ardından benzine 3 lira, motorine 4 lira 58 kuruş indirim geldi.12 Mart 2026 Perşembe 09:48EKONOMİ
Akaryakıtta önce zam sonra çifte indirimAkaryakıtta bu gece pompaya yansıyan zamların ardından indirim haberi geldi. Yarın benzin ve motorine indirim bekleniyor.11 Mart 2026 Çarşamba 09:50EKONOMİ
Altındaki yükseliş sürüyorAltın fiyatları küresel piyasalarda risk iştahının geri dönmesiyle yeniden yükselişe geçti.11 Mart 2026 Çarşamba 09:36EKONOMİ
Savaş halindeki ülke ihracatta ilk sırayı aldıTürkiye’den yılın ilk iki ayında 16 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 692 bin dolar gelir elde edilirken, en fazla ihracat savaşın sürdüğü Ukrayna’ya yapıldı.10 Mart 2026 Salı 10:38EKONOMİ
Kötü haber! Eşel mobil etkili olmadı, çifte zam geliyor...Eşel mobil sistemi artışın büyük kısmını ÖTV'den karşılayarak sınırlasa da, 7 Mart itibarıyla benzine 55 kuruş, motorine 1,14 TL zam pompaya yansıyacak.06 Mart 2026 Cuma 10:47EKONOMİ
Emekli maaşlarında 30 bin TL sürprizi belli oldu! Hesaplara yatmaya başlayacakMart ayı itibarıyla güncellenen emekli maaşı banka promosyonları, milyonların gündeminde yerini aldı. Kamu ve özel bankalar kapsamında yeni promosyon ücretleri araştırılıyor. İşte, güncel promosyon tutarları ve kampanyalar...05 Mart 2026 Perşembe 10:05EKONOMİ
Araç sahipleri dikkat! Motorine gelmesi planlanan zam iptal...ABD-İran-İsrail savaşı sonrasında petrol fiyatlarında artış yaşandı. Bu artışın motorin ve benzin fiyatlarına yansıması bekleniyordu. Motorine 6.69 TL'lik bir zam yapılacağı aktarılmıştı. Söz konusu zammın iptal edildiği öğrenildi.04 Mart 2026 Çarşamba 09:22EKONOMİ
Görüntü Türkiye'den! Hepsi gece yarısı geldiHaydarpaşa Limanı'nda gece saatlerinde dikkat çeken bir yoğunluk yaşandı. İkinci el otomobil piyasasını etkilemesi beklenen 2026 model sıfır kilometre yüzlerce aracın sevkiyatı gerçekleşti.03 Mart 2026 Salı 11:05EKONOMİ
Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Mart ayı kira artış oranı belli olduTÜİK'in açıkladığı verilere göre enflasyon şubat ayında yüzde 2,96 olarak gerçekleşirken, Türkiye'de ev sahiplerinin uygulayabileceği kira artış oranı da belli oldu.03 Mart 2026 Salı 10:52EKONOMİ
Şubat ayı enflasyon rakamları açıklandıTürkiye İstatistik Kurumu, Şubat ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Şubat'ta enflasyon aylık yüzde 2,96, yıllık yüzde 31,53 oldu.03 Mart 2026 Salı 10:06EKONOMİ
Altın fiyatları 4 haftanın en yüksek seviyesine çıktıABD-İsrail ve İran arasındaki savaşın ateşi, küresel piyasalarda belirsizliği derinleştirirken gram altın tarafında da yükseliş sürüyor. Gram altın 7 bin 590 lira seviyesinde seyrediyor.03 Mart 2026 Salı 09:54EKONOMİ
Borsa İstanbul yeni haftaya sert düşüşle başladıBorsa İstanbul'da BIST 100 endeksi açılışta yüzde 5,32 gerilerken, 12 bin 987 puandan işlem görüyor.02 Mart 2026 Pazartesi 10:26EKONOMİ
EYT'yi kaçıranlara erken emeklilik şansı! 1800 gün prim...Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT düzenlemesi ile 2,5 milyondan fazla vatandaş yaş şartı olmadan emekli oldu. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, bugünkü köşe yazısında emeklilikte yeni dönem hakkında çok çarpıcı bilgiler verdi.02 Mart 2026 Pazartesi 09:52EKONOMİ
Piyasalar işleme başladı... Altın fiyatları fırladıAltın ve gümüş fiyatları İsrail-ABD-İran arasındaki savaşın etkisiyle yükseliş gösterdi. Altında rekor için sadece yüzde 3'lük yükseliş yetiyor. Dolar ise rekorun kıyısında işlem görüyor.02 Mart 2026 Pazartesi 09:37EKONOMİ
Fenomenlerden akıl almaz yöntem! Maliye tek tek mesaj attıHazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışılığın önüne geçmek için denetimlerini aralıksız sürdürüyor. Sosyal medya fenomenlerinin gelirini de radarına alan Bakanlık, 7,7 milyar liralık matrah farkı tespit etti.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:14EKONOMİ
Emekliye tek maaş kararı! Uzman isim tarih vererek uyardıYargıtay, hem dul hem yetim aylığı almak isteyen emekliye emsal niteliğindeki tek maaş kararını açıkladı. Yargıtay kararının detaylarını anlatan İsa Karakaş, çift maaş hesabı yapanları tarih vererek uyardı.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:11EKONOMİ
Benzine gece yarısı zam geldi! İşte Bursa'da akaryakıt fiyatlarıAkaryakıtta bir kez daha tabela değişti. Buna göre de benzinin litresine bugün itibarıyla 1,07 lira zam geldi.28 Şubat 2026 Cumartesi 09:06EKONOMİ
Zam geliyor! Önce motorin şimdi benzinMotorinde fiyatların değişmesinin ardından sıra benzine geldi. Benzinin litre fiyatına yarından itibaren geçerli olmak üzere 1,11 lira fiyat artışı bekleniyor.27 Şubat 2026 Cuma 09:47EKONOMİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2015 Bursa Bakış

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.