25 Kasım 2024
  • Bursa6°C
  • İstanbul8°C
  • Ankara1°C

KASAPLAR ODASI BAŞKANI YÖRÜK: İTHAL HAYVANA DEĞİL, İTHAL KARKAS ETE KARŞIYIZ

AFYONKARAHİSAR - Türkiye'nin önemli et üretim merkezlerinden birisi olan ve yılda 200 bin ton et üretilen Afyonkarahisar'da hayvan ithalatının serbest bırakılmasının ardından et fiyatlarının ge

Kasaplar Odası Başkanı Yörük: İthal hayvana değil, ithal karkas ete karşıyız

AFYONKARAHİSAR - Türkiye'nin önemli et üretim merkezlerinden birisi olan ve yılda 200 bin ton et üretilen Afyonkarahisar'da hayvan ithalatının serbest bırakılmasının ardından et fiyatlarının gerilemesi bekleniyor. Bir yıl öncesine kadar 18 lira olan dana kesim fiyatlarının 25 liraya kadar çıkmasının ardından perakende satışı 32 liraya kadar yükselen etin, ithal hayvanın girmesiyle 28 lira kadar düşmesi bekleniyor. Kesimlik hayvan bulmakta zorlandıklarını belirten tüccar ve kombina sahipleri besilik hayvan ithalatına sıcak baktıklarını, üreticinin de beslediği ithal hayvanları bir süre sonra kesime göndermesiyle piyasada etin fiyatının dengeleneceğini belirtiyor. Türkiye, ilk etapta 120 bin büyükbaş hayvan ithalatı yapacak.

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, Türkiye'de ithal hayvan girişinin serbest bırakılmasının ardından karkas kesimin 20-21 lira kadar düşmesini beklediklerini kaydetti. Bu durumun tüketici fiyatlarına da olumlu yansıyacağını belirten Yörük, 32 lira olan kıymanın fiyatının 27-28 liralara düşmesini beklediklerini anlattı. Alım gücünün eskiye göre ciddi düştüğünü ifade eden Yörükoğlu, 1-2 kilo et alan insanların şu anda 200 grama kadar düştüğünü kaydetti. Yörükoğlu, " Piyasada haksız bir rekabet var. Tekelleşme var. Elinde 2 bin, 5 bin hayvanı olanlar piyasaya yüksek fiyattan mal sürüyor. İzlenen bu tutum piyasada bir fiyat dalgalanmasına ve fiyat artışına neden oluyor. Şimdi Macaristan'dan İstanbul'a ithal canlı hayvanın girişi yapılıyor. Başka ülkelerden de yoğun bir şekilde hayvan girişi olursa fiyatlar dengeye oturacaktır. Elinde hayvanı olan ancak yüksek fiyat çekerek direnen üretici ve büyük firmalar da şimdi piyasaya bu hayvanlarını ister istemez sürmeye çalışacaktır. Biz ithal hayvan girişine karşı değiliz, ancak ithal karkas et girmesine karşıyız. Etin girmesi demek yerli üreticinin bitmesi demektir. İthal hayvan üretici açısından da olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aldığı hayvanı besleyip bir süre sonra piyasaya sürecektir." dedi.

"120 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN GİRECEK"

Afyonkarahisar Ticaret Borsası Başkanı(ATB) Mehmet Mühsürler de Türkiye'de et fiyatlarındaki spekülasyonların her dönem yaşandığını ifade ederek, her 3-4 yılda bir ithal hayvanın gündeme geldiğini söyledi. Türkiye'ye şu anda farklı ülkelerden 120 bin büyükbaş hayvan girişi olacağını belirten Mühsürler, "Bunların bir kısmı besilik, bir kısmı da kesimlik. Önümüzdeki birkaç ay içinde bunların piyasaya olumlu yansıması olur diye düşünüyorum. Hayvan kesimi şu anda bazı bölgelerde 25 liraya kadar yükseldi. Bu fiyatı 22 liraya kadar düşürebilir. Bu da tüketiciye olumlu yansıyacaktır. Afyonkarahisar'da yılda 200 bin tona yakın et üretimimiz var. Ancak, et kesim fiyatlarını şu anda piyasa kendisi belirliyor. Fiyatların dengesi değiştiğinde üretici de, tüketici de bu işten zarar görecektir." diye konuştu. Mühsürler, 25 lira olan karkas etin kilosunun 20-21 lira civarında olmasının normal olduğunu, bu sene mahsullerinin veriminin yüksek olmasından dolayı yem fiyatlarının da düşeceğini anlattı.

Üreticiler de maliyetten kaynaklanan yüksekliğin et fiyatlarına yansıdığını söylüyor. Türkiye'de etin daha da pahalılaşmasının sebebinin besiden çıktıktan sonra büyük alıcıların, tüccarların yüksel kârlar koyarak eti satmaları olduğunu dile getiriyor.


CİHAN

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Editörün Seçtikleri