15 Mayıs 2024
  • Bursa13°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara8°C

KANSER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Ramazan ayında yeniden gündeme geldi

Kanser hastaları oruç tutabilir mi?

18 Haziran 2016 Cumartesi 18:19

Ramazan ayında oruç tutmak isteyen kanser hastalarının, ibadetlerini yerine getirmeden önce hastalığın evresini, tedavi koşullarını ve tedavi sonrası süreci dikkate alarak hareket etmeleri öneriliyor.

Kanserin uzun süreli tedavi gerektiren ciddi bir hastalık olduğunu belirten Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Yöneticisi Op.Dr. Oktay Çelik, "Kanser ve açlık ilişkisi sürekli konuşulan ve Ramazan ayı nedeniyle de gündemde olan bir konu. Uzun süreli düşük kalori alımı ile bazı tümörlerin büyümesinin yavaşladığı gözlemleniyor." dedi.

TEDAVİ SÜRECİNDE GIDA VE SIVI ALIMI ÖNEMLİ

Kemoterapi, radyoterapi gibi aktif tedavi alan ve yakın tarihte ameliyat olmuş hastaların oruç tutmamalarını tavsiye eden Çelik, uygulanan tedavinin bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ağrı, ishal veya kabızlık gibi pek çok yan etkisinin olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu yan etkiler nedeniyle iştahın azaldığını ve dolayısıyla vücuda kalori alımında da azalmalar olduğunu belirtiyor. Çelik, aynı zamanda tedavi sırasında kişiyi birçok yönden etkileyen ilaçların, vücuttan ancak böbrek ve karaciğer yoluyla atıldığını aktarıyor. Bu nedenle kemoterapi alan kişilerin sıvı ve gıda alımının hem tedavinin devam etmesi, hem de yan etkilerinden korunması için oldukça önem taşıdığını ifade ediyor.

Oruç sırasında beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, vücudun dengesini etkileyebiliyor. Kabızlık, sıvı ve tuz kaybı bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese neden olabiliyor. Kanser tedavisi sırasında kişilere oruç tutmayı önermediklerini vurgulayan Çelik, kanser hastalarına şu tavsiyelerde bulunuyor: "Sıcak hava nedeniyle kemoterapi alan kişilerin sıvı ihtiyacı daha çok artıyor. Kanser tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin vücudun hem kalori hem de sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekiyor. Aynı zamanda hastalığın son evresinde olan, destek bakım ile takip edilen; zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması oldukça risk taşıyor. Ancak kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda oruç tutabiliyor. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri öneriliyor."

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam