29 Kasım 2024
  • Bursa8°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara3°C

'KALP SAĞLIĞI İÇİN ÇOCUKLARI SOKAK OYUNLARINA YÖNLENDİRİN'

Kalp hastalıklarının ülkemizde ve dünyada ölümlerin bir numaralı nedeni olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp sağlığına önemin daha çocuk yaşlarda verilmesi gerektiğini söyledi.

'Kalp sağlığı için çocukları sokak oyunlarına yönlendirin'

 Kalp hastalıklarının Türkiye'de ve bütün dünyada ölümlerin bir numaralı sebebi olduğunu belirten kardiyolog Doç. Dr. Cevad Şeküri, kalp sağlığına çocuk yaşlardan itibaren önem verilmesi gerektiğini söyledi. Şeküri, “Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arası çocuklarda, orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktiviteler. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin.” dedi.

Ülkedeki en önemli sağlık problemi olan kalp hastalıklarının, ölümlerin neredeyse yarısını oluşturduğuna dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi kardiyologlarından Doç. Dr. Şeküri, 29 Eylül gününün 2000 yılından bu yana Dünya Kalp Federasyonu tarafından, “Dünya Kalp Günü” olarak kutlandığını hatırlattı. Bu yıl 29 Eylül’ün, çevre etkenlerinin kardiyovasküler hastalık risk faktörlerini nasıl etkilediğini anlamaya ve anlatmaya adandığını kaydederek, “Kişisel davranışların yanısıra farkında olmasak da çevremiz de kalbimizi yıpratabiliyor. İçinde bulunduğumuz toplum, yaşadığımız yer ve iş hayatı gibi faktörler de bizi kalp hastalıklarına sürükleyebiliyor.” diye konuştu. Cevad Şeküri, şu önerilerde bulundu: “Yaşadığımız yerde, dikkat etmemiz gereken birçok durum var. Evimizi yağ, tuz ve şekerce zengin, paketli yiyeceklerden arındırıp alışverişlerimizde taze meyve sebzelere ağırlık vermeliyiz. Sigara kullanıyorsak, ev içinde ya da iş ortamında sigara içmeyi hem kendi sağlığımız hem de çocuklarımızın sağlığı için kesinlikle durdurmalıyız. Bedenen aktif olmalıyız. Spor yapmalıyız. İşe araba yerine, bisikletle ya da yürüyerek gitmeliyiz. Toplu taşıma kullanıyorsak, bir iki durak önce inip yürümeliyiz. Daha aktif olabilmek için televizyon izleme miktarımızı azaltıp her gün evimizi düzenlemek, yürüyüş ya da spor yapmak gibi faaliyetlerde bulunmalıyız. Stresten olabildiğince uzak durmalıyız. Kalbimizi, kaygılarımız yerine sporla yormalıyız. Kalp kasını yorup yıpratmak yerine, düzenli ve sağlıklı çalıştırarak güçlendirmeliyiz.”

ÇOCUKLARA HAREKETİ SEVDİRİN

Çocukların kalp sağlığı açısından sıkıntı yaşamaması için küçük yaşlardan itibaren fiziki faaliyetlerinin arttırılması gerektiğini belirten Doç. Dr. Şeküri, “Çocuklarımızın sosyal ortamlarını, sanal dünya yerine sokak oyunlarına kaydırmalıyız. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 5-17 yaş arası çocuklarda orta düzey ya da zorlayıcı fiziksel aktivite her gün yapılmalı. 'Çocukların oynayacağı sokak mı kaldı?' diyebilirsiniz. Fiziksel aktiviteden kasıt sadece spor değil, aynı zamanda dans, müzik, yürüyüş, ev işlerine yardım gibi vücudu çalıştıran aktivitelerdir. Çocuklarınıza bir iyilik yapın, onları sanal dünyadan koparıp sokak oyunlarına yönlendirin.” dedi. 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam