29 Kasım 2024
  • Bursa9°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

KADININ YAŞI TÜP BEBEKTE BAŞARI ORANINI ETKİLİYOR

Kadının yaşı, tüp bebek tedavisinde önemli rol oynuyor.

Kadının yaşı tüp bebekte başarı oranını etkiliyor

Kadının yaşı, tüp bebek tedavisinde önemli rol oynuyor. Konu ile ilgili araştırmaları bulunan Yrd. Doç. Dr. Latif Küpelioğlu, 35 yaşın ardından tedavilerin başarı oranının gerilediğine işaret ediyor.


Yardımcı üreme yöntemlerine değinen Küpelioğlu, bu anlamda en büyük ilginin tüp bebeğe olduğunu anlatıyor. Küpelioğlu, şunları kaydediyor:

“Her çift tüp bebek tedavisine alınmıyor. Tedavinin başarı oranı yüzde 60. Bu oran muhtelif faktörlerle artabilir. Bu durumu tetikleyen faktörlerin başında kadının yaşı geliyor.
Tüp bebek tedavisinin başarısında erkeğe ve kadına ait öğelerin payı vardır. Kadının yaşı, çocuk doğumu için en önemli öğedir. Kız çocukları dünyaya belirli bir yumurtalık rezervi ile gelir. Bu yumurtalar ergenlik dönemine kadar gerilemeye devam eder. Daha sonra adet dönemi başlar ve menopoz dönemine kadar yumurta sayıları iner. Menopoz döneminde ise nihayet biterek, adet kanamaları durur. Bu nedenle de aynı durumda bulunan 24 yaşında bir kadın ile 35 yaşında bir kadının tüp bebek tedavisinde başarı oranları aynı değildir. Yaşın ilerlemesi ile bilhassa 35 yaşından sonra tüp bebekte gebelik oranı geriler. Yaşın ilerlemesi ile yumurta sayısı ve kalitesi orantılı değildir. Bu nedenle ilerleyen yaşlarda tüp bebekli gebelik olabilir ama risk her zaman için söz konusudur.

Örnek olarak, 18-34 yaş grubu gebe kalan bir anne aday için risk en çok yüzde 40 seviyelerinde iken, 40 yaşından sonra bu risk ikiye katlanıyor. Bunun dışında 45 yaşından sonra anomali riski ya da ayrı sorunların görülme ihtimalinin artması nedeniyle etik olarak tüp bebek tedavisinin yapılması uygun bulunmaz. Bundan ötürü tüp bebek tedavisi için en uygun yaş 20-35 olarak ifade edilebilmektedir. 35 yaşından sonra yumurtalık rezervlerinde çekilme görülmektedir. Bundan dolayı gebelik ile ilgili risk artacaktır. Çiftler, tüp bebek tedavisine gerek duyuyorsa geç kalmadan bir uzmana başvurulmalıdır.”

Menopoz dönemine de değinen Küpelioğlu, şöyle devam etti:

“Bu dönem, adet görmeme durumudur. Dünyada menopoz yaşı 49 iken, ülkemizde 45 yaş civarındadır. 40 yaşından evvel menopoza girme durumu ise erken menopoz olarak adlandırılır. Menopoza giren kadınların çocuğu olmaz. Bu durum ancak üreme döneminde yumurtalarını donduran bir kadının, menopoz döneminden sonra bu yumurtaları kullanması ile mümkün olabilir.”

Yrd. Doç. Dr. Küpelioğlu, erken menopoz’un nedenlerini de şöyle sıraladı:

“Yumurta ve östrojen hormonundan sorumlu yumurtalıklardan östrojen hormonunun üretilmesinin erken yaşta tamamlanması, genetik faktörler, yumurtalık kistleri, üreme organları ile ilgili geçilirmiş operasyonlar, normalde iki adet bulunması gereken X kromozomunun eksik olması, stres ve sigara.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşam